Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı (Gema) Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, Dünya Çevre Günü nedeniyle yaptığı açıklamada Gediz Nehri’nde yaşanan kirliğe dikkat çekerek yaşanan Kirliliğe son verilmesini istedi.
Salihli-MANİSA
8 Haziran 2018 // Haber // Süleyman Arasan // 1455 Press Foto : Mustafa Toga // 1455
Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı (Gema) Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, Dünya Çevre Günü nedeniyle yaptığı açıklamada Gediz Nehri’nde yaşanan kirliğe dikkat çekti. Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı ( Gema) Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, ” Dünya Çevre Günü İl ve İlçelerde kutlanmaktadır.Bana göre bu kutlamalar yetersiz, çevre konusunda daha duyarlı davranılması gerekir. Birçok Organize Sanayi Bölgesi, Fabrikalar ve Belediyelerin arıtma tesisleri yok. Gediz Nehri’nde görülen kirliliği önemli faktör oluşturmaktadır. Bu faktörlerden biri Sanayi ve Evsel atıklardır”dedi. “Gediz Nehrinin en çok kirlendiği bölgeden biri Alaşehir Çayı” Gediz Nehrinin en çok kirlendiği bölgeden birinin Alaşehir Çayı olduğunu belirten Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı (Gema)Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu," Sarıgöl’de arıtma Tesisi yok. Alaşehir’de arıtma tesisi var. Ancak çok eski bir tesis olması nedeniyle yeterli çalışmıyor. Yeni projenin hayata geçirileceği belirtiliyor.Alaşehir çayı, güzergâhında bulunan iki ilçe ve bu ilçelere bağlı belde ve köylerin evsel atıkları ile işletmelerin kimyasal atıkları nedeniyle aşırı derecede kirli akıyor” dedi. “Gediz Nehrine sadece Alaşehir Çayı değil Nif Çayı da kirli akıyor” Gediz Nehrinin Alaşehir Çayı’ndan sonra en çok kirlendiği bölgenin Nif Çayı olduğunu belirten Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı (Gema)Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu,”Gediz Nehrine sadece Alaşehir Çayı değil Nif Çayı da kirli akıyor.
Gediz Nehrinde yaşanan kirliliğin,bölgede 30’a yakın arıtma tesisi kurularak çözüleceğine inanmıyoruz. Dünya ‘da böyle bir sistem yok.İzmir,Manisa,Kütahya ve Uşak İllerinin ve bu illere bağlı ilçeler ile Belde ve köylerin evsel atıkları,OrganizeSanayi Bölgesi’nde faaliyet gösten işletmeler ve fabrikaların tüm atıkları Gediz nehrine akıtıldığını görmekteyiz bu çok yanlış. Bize göre Organize Sanayi Bölgeleri ve Belediyeler arıtma tesisi yapsa da soruna çözüm bulması mümkün değil. ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde 1962 ile 1970 yılları arasında nehirler ve göller üzerinde çalışmalar yapıldı.Proje kapsamında nehirler ve göllerin temizliği yapıldı.Bugün gelinen noktada nehirlere ve göllere evsel ve sanayi atıkları dökülmesi yasaktır. Bu ülkeler de çok büyük cezai işlem uygulanmaktadır.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Valilikler, Evsel ve sanayi atıklarını akıtarak Gediz nehrini kirleten kurum ve kuruluşlara cezai işlem uygulamalıdır.uygulanacak cezai işlemlerde çok büyük olmalıdır. Türkiye’de ilk defa Ergene Havzası Yönetimi ile ilgili başlatılan çalışmanın Gediz Havzası’na da başlatılması gerekir. Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı olarak Gediz Nehrine paralel atık su kanalı yapılarak, temiz ve berrak akmasını istiyoruz.orman Su Bakanı Veysel Eroğlu, İzmir, Manisa,Uşak,Kütahya valileri ve belediye Başkanlarının katılımı ile gediz nehri üzerinde bir araştırma ve inceleme gezisini birlikte yapalım ve kirliği birlikte görelim tespit edelim.alaşehir çayından su numinesi alarak kirlilk ile ilgili tahliller yaptırdık.ramazan Bayramı sonrası Alaşehir Çayı,Nif Çayı,Kum Çayı,Karaçay,Emiralem ve Gediz Nehrinin son noltası olan Maltepe’den su numinesi alarak Gediz Nehri ile ilgili tahliller yaptıracağız.Tahlillerin sonuçlarını da 24 Haziran seçimlerinden sonra ilgili Bakanlıklara,Bölge Milletvekillerine,Valiliklere ve Belediyelere sunacağız.Ayrıca Cumhurbaşkanımızdan randevu talep ederek ziyarette bulunacağız.Gema Vakfı olarak hazırladığımız raporları sunup gediz Nehrinde yaşanan kirliliğe çözüm getirilmesi konusunda gerekli çalışmaların başlatılmasını isteyeceğiz” dedi.
Bugün 1009679 ziyaretçi (2658966 klik) kişi burdaydı!
“TogaMedya doğru, dürüst, şeffaf gazetecilik”
TÜRKİYE
<
Toga Medya Editörü / Wie is de editor van TogaMedya