KAYMAKÇILAR KAZI HEYETİNDEN GEMA VAKFI’NA ZİYARET
Kaymakçı Arkeoloji Projesi Kazı Heyeti Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Christine Roosevelt, Kazı Koordinatörü Doğan Şener, Ortadoğu Üniversitesi Biyolojik Bilimler fakültesi görevlileri Funda Değirmenci ve Asya Çiftçi kısa adı Gema olan Gediz Havzası Erozyonla Mücadele,Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, Başkan Yardımcısı Fatma Gökçe Taşdelen ve Yönetim Kurulu üyeleri Tülay Ada, Nazan Çapur ile biraraya geldi.
Salihli-MANİSA
14 Temmuz 2018 // Haber // Süleyman Arasan //1492
Vakıf Binasında gerçekleştirilen ziyaretin ardından Kazı heyeti Gema Vakfı’nın Çamurhamamı Köyü’nde bulunan Yerel Tohum Merkezine giderek incelemelerde bulunup, Gema Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu’ndan Yerel Tohum Merkezi’nde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Kaymakçı Arkeoloji Projesi Kazı Heyeti Başkan Yardımcısı prof. Dr. Christine Roosevelt,” Kaymakçı Arkeoloji Projesi kapsamında yürütülen kazı çalışmalarında 3 bin 500 yıl öncesine ait olan tahıl ambarları ortaya çıkmıştı. Yapılan araştırmalar sırasında tahıl ambarında arpa, buğday, mercimek ve üzüm çekirdeği taneleri bulundu. 3 Bin 500 yıl öncesine dayanan tohumların günümüzdeki yerel tohumlar ile genetik olarak bir bağının olup, olmadığı yönünde üniversite yönünde çalışmalar başlatıldı.Bölgede yerel tohumların geliştirilmesi yönünde çalışmalarda bulunan gema Vakfını ziyaret ettik “dedi.
KONUKLARA BUĞDAY, MERCİMEK, NOHUT TOHUMU VERİLDİ
Konuklara buğday, mercimek ve nohut tohumu veren Gema vakfı Genel Başkanı Şener Kilimci oğlu,” Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı olarak havza bazında çalışmalar yapmaktayız.yaklaşık 4 yıldan buyana yerel tohum üzerinde çalışmalarda bulunuyoruz.Bölgemizde yapılan Yerel Tohum Takas şenliklerine sürekli katılıyoruz. Çamurhamamı Köyü’nde Organik Tarım projesini başlattık. Gema Vakfı’nın öncülüğünde yapılan çalışmalara Kurum ve kuruluşlar destek vermektedir. Proje kapsamında kurslar açıldı.yerel tohumdan ürün alındı.Ekolojik pazarda satışı yapılmaktadır. Konuklarımızı ağırlamaktan mutluyuz. Ortadoğu Teknik Üniversitesi Biyolojik Bilimler fakültesi görevlileri tarafından araştırmada bulunmak üzere Talepte bulundukları buğday, mercimek ve nohut tohumunu ikram ettik”dedi.