YOLUNUZ DÜŞERSE ADANA’YA
Beş günlük Adana seyahatimizden ...
Aralık ayı içerisinde yeğenlerim arka arkaya doğum yaptılar. Birer çeyrek yaptırıp ziyaret etmek hasıl oldu. SunExpress hava yollarından İzmir-Adana gidiş dönüş bileti satın aldık hanımla birlikte. Arabamızı Gaziemir metro istasyonuna yakın bir sokağa park ettik. Valizimi alıp Cumaovası istikametine giden metroya binip Adnan Menderes Havaalanınına varınca indik.
Salihli/MANİSA
24 Aralık 2017 // TogaMedya // 1340
Uçağımız İzmir'den tam saatinde kalktı ve 1 saat 15 dakika sonra Adana’daydık. Yeğenim arabasıyla bizi havaalanından alıp o akşam misafir etti. Ertesi gün Adana’yı gezdik ve akşama doğru otobüse binip 90 km uzaklıktaki Kadirli’ye hareket ettik.
ADANA’DA NELER YENİLİR NELER İÇİLİR
Yaz aylarında Adana’ya gelince sıcağın nasıl bir şey olduğunu fark edersiniz, nem neymiş öğrenirsiniz, kebap yersiniz, şalgam içersiniz, “bici bici” tadarsınız.
“ÇEK BİR ACILI ADANA”
Türkiye’nin neresinde olursanız olun “çek bir Adana” denildiğinde önünüze tasta ayran ya da içinde taneleri olan şalgam suyunun yanı sıra sürahide buz gibi su gelir.
Masanın üstünü koca koca tabaklarda salta ve yeşillikle bir donatırlar ki daha kebaptan bir parça almadan gözünüz doyar. Bizde öyle yaptık soluğu dost doğru Kebapçı Şeyhmus’da aldık. Onur Kebap ve Onbaşılar da meşhur ama biz Kebapçı Şehymus’a alıştık. Hesap mı? İki kişi 44 tl. Eğer bu kebabı Adana'nın dışında bir yer de ye, fiyatını ben söylemeyim siz tahmin edin.
TANELİ TANESİZ, ACILI ACISIZ ŞALGAM
Şalgamın acılısı var, acısızı var. İçerisine tane koyulup yenileni var, sadece içileni var. Birkaç yudumdan sonra sanki tiryakisi oluyorsunuz. Şalgamı her yerde bulabilirsiniz fakat hakikisi ancak Adana’da yudumlanabiliyor.
GÜL ŞERBETİYLE “BİCİ BİCİ” ARDINDAN HALKALI TATLI
Adana’ya kış ayında gittiğimiz için bu sefer bici bici yiyemedik lakin ben yine de anlatayım.
Rendelenmiş buz, kalıp halinde kesilmiş nişasta parçaları, pudra şekeri ve gül şerbetinin karışımından oluşan bir tür tatlı. Yaz aylarında serinlemek için de yenir. Bici Bici yemedik ama Adana’ya has yuvarlak, halka tatlıdan yedik.
KADİRLİ’NİN İÇLİ KÖFTESİ, TAHRANA ÇORBASI, TURPU
İçli köftenin hamuru ve içi çok önemlidir. Ayarını tuturamazsanız bir şeye benzemez. İçi için; derin bir tencerenin içine kıymayı, tereyağı ve tuzu koyduktan sonra kıyma suyunu salıp çekene kadar kaşıkla ezerek kavurmalı. Üzerine ince küp doğranmış kuru soğanlar ilave edip kavurmalı.
Hamuru için; bulguru derin bir kapta sıcak suyla ıslatıp üzerine irmiği, baharatları, tuzu, salçaları, mandalina büyüklüğündeki kıymayı ve yumurtayı ilave edin. Hazırladığımız içli köfteleri derin bir tencerede kısık ateşle pişirin. Dikkat etmeniz gereken şey köftelerin suyun içinde dağılmamaları. Yerken mutlaka Kadirli’ye has yufka ekmeğe sarmanızı tavsiye ederim.
Hazır tahrana değil elle yapılmış topak topak tahranadan yapılmış tahrana çorbası içmelisiniz. Acı değildir, nefis bir tat bırakır insanın ağzında.
Gelelim Kadirli turpuna.
Türkiye’de tüketilen kırmızı turpun % 70’i bu yörede üretilir. Hiç bir yan tesiri yoktur. Midesi rahatsız olanlarda yanma, geğirme ve gaz yapar. Turpun Kadirli ekonomisindeki yeri de büyüktür. 35 bin dekar alana ekimi yapılır, beş bin kişiye iş dolayısıyla en az otuz bin kişiye ekmek kapısı olur. Kadirli’nin bacasız sanayisi de diyebiliriz.
20.12.2017 Kadirli’de ne yenir? İçli köfte ve el yapımı tahrana çorbası yanında da ayran, şalgam ve yörenin olmazsa olmazı meşhur Kadirli turpu. Toga ailesinden Mukadder, Mustafa, Osman, Sezgin, Serdar’da öyle yaptılar - Kızhasanlı Mahallesi/Aşağıçiyanlı Köyü/Kadirli/OSMANİYE