BATI AVRUPALI TÜRK GAZETECİLER İLE BALKAN TÜRK’Ü GAZETECİLERİNİN DAYANIŞMASI
Avrupa Türk Gazeteciler Cemiyeti, Kosova Türk Gazeteciler Cemiyeti’yle görüşerek. Düzenlenen buluşmada mesleki işbirliği anlaşması yapıldı.
Hollanda
11 Aralık 2016 // TogaMedya // 1133
Görüşmede Avrupa’da mesleki formasyon ve ihtisaslaşmanın Türkçe dilinde nasıl daha da geliştirilebileceği konusunun temel konu olarak değerlendirildi. Avrupa Türk Gazeteciler Cemiyeti Genel Başkanı gazeteci Oğuzhan Kılıç ve Disiplin Kurulu Üyesi sanatçı-yazar İmdat Kaymaz’dan oluşan heyet ile Kosova Türk Gazeteciler Cemiyeti Başkan gazeteci-tarihçi İbrahim Arslan ve Başkan Yardımcısı radyocu-gazeteci Engin Beyoğlu toplantıya katıldılar.
İŞBİRLİĞİ BÜYÜDÜ DAYANIŞMA OLDU
Her iki meslek kuruluşunun başkanının da öğretmen kökenli olması dikkatlerden kaçmazken, gazeteci meslek kuruluşlarının işbirliklerini dayanışma ölçeğine yükselttiklerine vurgu yapan kurum temsilcisi Başkanlar görüşmenin verimli geçtiğini vurguladılar.
BATI AVRUPALI TÜRKLER İLE BALKAN TÜRKLERİNİN ORTAK PAYDALARI
Esas itibarıyla özellikle anadil ve kültürel hakların, Uluslararası ve Avrupa insan hakları mevzuatları uyarınca etkin kullanımının hayata geçirilmesinde çeşitli etik olmayan yollardan zorluklar çıkartılarak önlendiğine vurgu yapan Avrupa Türk Gazeteciler Cemiyeti Genel Başkanı Oğuzan Kılıç Avrupa’da ortak kader paylaşan Balkan Türklerinin ve Kosova Türklerinin de aynı kaderi yaşamalarının şaşırtıcı olmadığını, bu ortak coğrafi kaderin toplumları birbirine yaklaştırdığını ve buradan işbirliğinin geliştiği zeminin oluştuğuna vurgu yaptı.
YUGOSLAVYA’DAN BERİ TÜRKÇE SEFERBERLİĞİ SÜRÜYOR
Eğitimci olduğunu ve Josip Broz Tito döneminden beri Türkçe seferberliği yolunda çalıştığının altını çizen Kosova Türk Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İbrahim Aslan, toplumsal sorumluluk duygusunun ve siyasal bilincin gelişmesi için Kosova’da teşkilat olarak yaptıkları çalışmalara değindi.
ÇOK ETNİKLİ BİR YAPIDA NESİLDEN NESLE ERİYİP GİTMEDEN VAR OLABİLMEK
Kosova Türklerinin acıları ve tarihi konusunda yazılı eserleri bulunan Kosova Türk Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İbrahim Arslan, eski-Yugoslavya’yla ilgili deneyimlerini aktarırdı. Coğrafyanın zengin kültürü ve Kosova Türklerinin siyasal hafızasına sahip ender kişilerden olan İbrahim Arslan, Müslüman olan Türkler, Arnavutlar’ın ve Sırplar’la ortak yaşam sürdükleri Kosova coğrafyasında, Türk kültürünü koruyup geliştirmenin önemini aktardı.
Arslan şunları söyledi, “Farklı dillerden ve kültürlerden gelen değişik etnik gruplarla birlikte yaşasak da, Türk tarih ve kültürünün zenginliğini neslimizin devamını sağlayacak şekilde aktardık bugüne kadar. Bundan sonra siyasal bilinci geliştirmek ve verilen ancak kağıt üzerinde kalan haklarımızı işlevsel hale getirmek artan vazifemizin parçasıdır. Bu bağlamda Avrupalı Türkleri temsil eden kuruluşların bir birileriyle ilişkiler geliştirmesi milletimizin bu coğrafyada politika geliştirmesi açısında önemlidir. Avrupa Türk Gazeteciler Cemiyeti’nin başta sayın Genel Başkanı Oğuzhan Kılıç bey olmak üzere yöneticileriyle tanışmış olmaktan memnunum.”
AVRUPA COĞRAFYASINDA ‘AVRUPALI TÜRKLER’ OLGUSU
“Yüklendiğimiz, nitelikli Türkçe’yi yaygınlaştırma ve kültür elçiliği misyonumuz esas itibarıyla sorumluluğumuzu Türkiye’deki meslektaşlarımızdan farklı kılmaktadır. Bizler teşkilatlı olarak bu ulvi sorumluluğu omuzlarında taşıyan insanlar olarak aydın olmanın verdiği bilinçle iç içe toplumumuz üzerinde etkiye sahibiz ve dolayısıyla vebal sahibiyiz. Onun için Cemiyet olarak özellikle son 10 yılda ‘Avrupalı Türkler’ olgusunun kavramsallaştırılması üzerinde duruyor, bir daha Avrupa’dan gitmeyecek, bunun düşünülmesini bile akla getirmeyecek bir tasavvurla konumumuzu pekiştirmeye çabalıyoruz. Bunun en önemli adımı gençliktir.”diyen Genel Başkanı Oğuzhan Kılıç, tüm zorluklara rağmen Türkçe’yi yaşatmanın Avrupalı Türk meslek kuruluşları olarak temel sorumlulukları olduğunu ifade etti.
YURTDIŞINDA FETÖ’YE DİKKAT EDİLMELİ
Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’da gerekleştirdiği geniş kapsamlı terörist saldırısının Türkiye dışındaki etkileri üzerinde de konuşan kurumlar, FETÖ’nün Türkçe maskesiyle yaptığı faaliyetlerin samimiyetten uzak ve Türk çocuklarını kendilerine eleman devşirmek için kullandıkları bir perdeleme ve propaganda aygıtı olarak kullandıklarını değerlendirildi. Buna karşı dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı.