BU ŞEHİR MÜTEAHHİTLERLE GÜZELLEŞİYOR
Devletin elinin çok az değdiği Ege'nin incisi Salihliyi müteahhitler kentsel dönüşüm projesiyle yeniden inşa ediyor.
Salihli-MANİSA
1 Ekim 2017 // TogaMedya // 1287
Kendi yağı ile kavrulmaya çalışan bir belediye. Yöneticilerin eli kolu bağlı. İlçenin sosyal sorumluluğunu ise müteahhitler üstlenmiş. İşte öyle bir şehir.
UŞAK SALİHLİYİ DÖRDE KATLADI
Bir kentte yaklaşık 200 kadar müteahhit firmanın bulunması demek, o bölgede büyük bir rantın olduğunun işaretidir diyen Salihlinin en eski müteşebbislerinden Mehmet Acar; “Yerel yönetimi iktidara yakın kentlere yapılan hizmet ve itina maalesef Salihli’ye gösterilmiyor” dedi.
Bundan 15 yıl öncesi il olarak Uşak Salihlinin gölgesinde kalıyordu. Salihli bir vilayete, Uşak ise bir kasabaya benziyordu. Şimdi gidip Uşak’a bir bakınız. Modern battı çıktılarıyla (köprülü kavşak), Göz kamaştıran çarşılarıyla, Türkiye'nin yükselen yıldızı olan organize sanayi bölgesiyle, şehir hastanesiyle, otoyol kenarındaki AVM leriyle, yeni yapılan devasa binalarıyla, şehir ekonomisine can veren 30 bin öğrencili Uşak Üniversitesiyle, kampuslarıyla Salihli’ye göre 4 kat daha fazla gelişti.
Uşak şehir merkezinden gelip geçerken içimde bir eziklik duyuyorum çünkü Salihliyi yönetenlerin kısır döngü didişmelerinden bir yere varılamıyor, kentsel kalkınma yerinde sayıyor. Son dönemde ise inşaat sektöründe ki müteahhit firmalar ilçemizi baştan aşağı yenilemeye başladı. Özellikle eski mahallerde gerçekleşen kentsel dönüşüm projesiyle yeni modern yapılara, dükkanlara kavuşuluyor diye söyledi.
ÇARPIK KENTLEŞME SORUNU BİTECEK
Hızla büyüyen şehir nüfusu ve çarpık kentleşme Salihlinin en önemli sorunları arasında yer alıyor diyen Mimarlar Odası Salihli Temsilcisi Şefaat Karabulut 2012 yılında çıkan kentsel dönüşüm yasasıyla artık rahat bir nefese alınıyor dedi.
Mimar mühendis Şefaat Karabulut benim önerimle belediye meclisinden geçirilen zemin kat projesiyle kentimiz hem modern bir yüze kavuştu hem de mirasçılar arasındaki zemin kat polemiğinden kurtuldu. Yasaya göre yeni yapılacak binalar eğer sokak arasındaysa giriş kat daireler yerine depo veya garaj, cadde üzerindeyse dükkân oluyor. Apartman dairesinde oturan insanlar eski eşyalarını bu depolara koyabilirler veya araçlarını kapalı garajlarının önüne veya içerisine park edebilirler. Atatürk Caddesi yani eski adıyla Çınarlı da ki binalara bakınız Kurudere Caddesinden sonra en gelişmiş, en canlı ve popüler çarşısında bölüm bölümde olsa zemin katlar ikametgâh olarak kullanıyor. Birde Avar Caddesine bakınız bulvarın her iki yakası da cıvıl cıvıl dükkânlar olarak yerlerini almışlar diye konuştu.
KADERİNE TERK ELDİLMİŞ BİR ŞEHİR: SALİHLİ
Aydın Akarzade ise 25 Mayıs 2017 tarihinde Facebook sayfasında yayınlamış olduğu bir yazısında Salihlinin günümüzdeki durumunu net olarak gözler önüne seriyor.
AKHİSAR il oluyor.. SALİHLİ'ler uyuyor.
Burası Salihli… Yani ikinci Manisa…
Her zaman söylemişimdir. Salihli yıllardan beri siyasete kurban edilmiş bir ŞEHİRDİR. Ankara-İzmir karayolu üzerindeki araç trafiği ile sahip olduğu bereketli tarım toprakları ile gelişmeye ve büyümeye en açık şehir iken şimdi kaderine yenilmiş ne yapacağını bilemeyen KARAMSAR BİR ŞEHİR halinde.
Salihli’de başta gazeteciler ve yerel siyasetçiler olma üzere bu şehrin kaderiyle yıllardan beri çok kişi oynadı. Birçok kişi kendi (gerek siyasi ve gerekse de ticari menfaat) İKBALLERİ doğrultusunda, “benim kazanamadığım yerde bu şehir kaybetsin” mantığıyla bu şehir kaderine terkedildi.
Özellikle 82 darbesinde sonra Türkye’de gelişen siyasi, sosyal-ekonomi, sanayi ve ticari alanlarında birçok yer gelişirken neden Salihli bir türlü istendiği yere gelemedi ?
1991 yılından sonra başlayan büyük ilçelerin şehirlere dönüşmesi furyasında birçok ilçe il oldu. Birçok ilçe hükümetleri oy ikbali veya o şehrin siyasilerinin seçim rantları için il yapıldı. Bu ikilin ilin hangi tarihte il olduğuna bakarsanız hangi siyasi akımlarla il olduğunu görürsünüz. Hadi Karabük’te çok büyük sanayileşme var. Peki Yalova’da ne vardı da il oldu. KİLİS, BARTIN, IĞDIR ve ARDAHAN’nın hangi ticari, sosyo-ekonomi konumları vardı da il yapıldı. Hadi bu ilçeler il yapıldı peki daha sonra bölgelsel olarak hangi ticari ve sosyo-ekonomik başarıyı gösterdiler.OSMANİYE ise ANASOL-M hükümeti zamanında il oldu. Şimdi birdaha geçmişe bakarak bu illerin ekonomi, ticari ve hangi sanayi gelişmesi vardı ki il yapıldı? Bir araştırın.
Peki Salihli ne olacak?
Siz hiç Salihli’nin coğrafi durumunu baktınızmı? Salihli ilçe olmasına rağmen kendisine bağlı 6 adet ilçe var. Bu ilçeler Salihli’ye varmadan ne Manisa’ya, nede İzmir’e giderler. Ve bu ilçeler ticari, sanayi, eğitim ve sağlık gibi birçok ihtiyaçlarını Salihli’den karşılıyorlar. Yani Salihli İKİNCİ MANİSA değerinde bir ilçe.
Salihli’nin il olmak için böyle büyük bir bahane ve şansı varken AKHİSAR il yapılacak. Buna rağmen Akhisar il olursa bu AYIP Salihli’nin kaderiyle alakadar olan Başta SİYASİLER ve SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI ile beraber ilçedeki YEREL GAZETECİLERİNDİR.
Şimdi Akhisar’ın hangi coğrafik değeri varki il oluyor? Akhisar’dan beslenen ve faydalanan kaç tene ilçe varki Akhisar ilçe oluyor?
Salihli’deki SİYASİLER, SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI yöneticileri artık Salihli’nin kaderiyle oynamayın.
Mandem halktan oy ve yetki alarak bir yola baş koydunuz o zaman Salihli için gereken ne varsa onu yapın. Derdiniz koltuk ve ikbal ise lütfen o koltuğu ve yetkileri terkedin.
MODERN SALİHLİ GÜMÜŞÇAYI’NDAN YUKARI KURULUYOR
Aydın Elektriğin sahibi Süleyman Aydın’da birçok inşaatın elektik işlerini yapıyoruz. İnşaat sektörü durgun olan yöre esnafına ekonomik canlılık kazandırdı. Şu an Salihli de inşaat patlaması var. Kurtuluş Mahallesinin üst tarafı, Gümüş Çayı ile Cephanelik arasındaki alan Salihlinin yeni yüzü oluyor dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİ TUTARI 125.000 TL
Kentsel dönüşüm nedir, kimler faydalanabilir diye kat malikleri bize sıkça soruyorlar diyen Aydın: “Kısaca Kentsel Dönüşüm çarpık kentleşme ve riskli binalardan oluşan, altyapısı yetersiz bölgelerin, afet ve deprem risklerine karşı halkın ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde kentsel planlama ilkelerine uygun olarak yenilenmesi faaliyetlerinin bütünüdür” dedi. 31.05.2012 tarih ve 6306 sayılı kentsel dönüşüm kanunu (Afet ve riskli yapıların yenilenmesi ile ilgili kanun) ile yürürlüğe girdi. Maliklere 18 ay iadesiz kira desteği ve konutlarda 2 yıl ödemesiz 10 yıl süreli düşük faizli yapım kredisi verilir. İnşaatın 18 aylık sürede bitirilmesi gerekmektedir. Kira bedeli 2016 için 690 tl, kredi tutarı ise 125.000 tl dir.