SU ÜRÜNLERİNDE AVLANMA SEZONU BAŞLADI
Su ürünlerinde avlanma sezonunun başlamasının ardından balıkçılar, Ege bölgesinin can damarlarından biri olan Marmara Gölü'nden( Gölmarmara), avlanmaya başladılar. Salihli’ye bağlı ve yasa gereği Mahalleye dönüştürülen Tekelioğlu Köyü’nde bulunan balık haline beklenen oranda balık gelmeyince hem balıkçılar hem de vatandaşlar hüsran yaşadı.
Salihli-MANİSA
2 Temmuz 2018 // Haber-Süleyman Arasan // 1478 //
Foto-Mustafa Toga // 1478 //
Sınırlı Sorumlu Gölmarmara ve Çevresi Su Ürünleri Üretim ve Değerlendirme Kooperatifi Başkanı Mehmet Altınova, kuraklık nedeniyle Gölün doluluk oranı yüzde 25.08’e kadar düşmesinden endişe duyduklarını belirterek,”Göl de suyun her geçen gün çekilmesi balık üretiminin de azalmasına neden olmaktadır. Geçimini balıktan sağlayan balıkçıların çoğu avlanmaya henüz çıkmadılar. Balık haline günlük ortalama 200 ile 400 kilo gram balık gelmektedir” dedi.
GÖLE AÇILANLAR BALIKÇILAR GÜNLÜK ORTALAMA 200 İLE 400 KİLOGRAM ARASINDA BALIK YAKALIYORLAR
Sınırlı Sorumlu Gölmarmara ve Çevresi Su Ürünleri Üretim ve Değerlendirme Kooperatifi Başkanı Mehmet Altınova, "Avlanma sezonunun henüz başında olmamıza rağmen şu ana kadar beklenen oranda balık elde edilemedik. Kooperatif üyesi olup ta geçimini balıkçılık yaparak sağlayan arkadaşlarımız henüz göle açılmadılar. Göle açılanlar ise günlük ortalama 2 ile 4 kilogram arasında balık yakalıyorlar. Yakaladıkları balıkları kooperatif binamıza getiriyor. Burada hemen hemen her gün alıcı var. Gerek vatandaş, gerekse balık satıcıları buraya geliyor ve gölden çıkan balıkları hemen alıp gidiyor" dedi.
GÖLDEKİ SU SEVİYESİNİN ÇEKİLMESİ DEVAM EDERSE BALIKÇILIK SEKTÖRÜ TAMAMIYLA ÇÖKER
Tekelioğlu Köyü eski Muhtarı Ali Şener,” Ege bölgesinin can damarlarından biri olan Marmara Gölü'nde( Gölmarmara), kuraklık nedeniyle doluluk oranının yüzde 25.08’e kadar düşmesi ve Yatağının sürekli uzaklaşmasından endişe duyuyoruz. Tepeli pelikan, küçük akbalıkçıl, kaşıkçı, kuğu, boz kaz, boz ördek, yeşilbaş, çıkrıkçın, elmabaş patka, sakarmeke, uzunbacak ve küçük karabatak gibi kuş türleri de dâhil 20.000’den fazla su kuşuna ev sahipliği yapmakta Marmara Gölü’nde çok sayıda balık türü yaşamaktadır. Geçen yıl ortalama olarak 300 tona yakın balık avlandı. Bu yıl henüz sezonun başında olmamıza rağmen beklenen oranda balık elde edilemedi. Göldeki su seviyesinin çekilmesi böyle devam ederse balıkçılık sektörü tamamıyla çöker” dedi.
AVLANMA SEZONU 15 HAZİRAN’DA BAŞLADI
Salihli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Demir, Avlanma sezonu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, bölgemizdeki su ürünleri avlak sahalarında yaşayan sazan balıklarının üreme döneminin 15 Martta başlayıp 15 Hazirana kadar devam ettiğini ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 4/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının düzenlenmesi hakkında tebliğ gereğince, bu dönemde bölgemizde her türlü su ürünleri avcılığının yasak olduğunu belirtti. Demir, bu dönem içerisinde bölgemizde bulunan Gölmarmara Gölü ve Demir köprü Baraj Gölü’nde ekonomik olarak avcılığı yapılan sazan, sudak ve yayın balıkları yumurtalarını bırakarak üreme dönemlerinin tamamlandığını belirtti. Yasak dönemde müdürlüğün su ürünleri kontrol görevlileri ve kolluk görevlileri tarafından sulak alanların en iyi şekilde korunduğunu ifade eden Salihli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Demir, Üreme dönemlerinde sazan balıklarının en sığ bölgelere yumurta bırakmaları sebebiyle kaçak balık avcılarının kolayca hedefi olduğunu söyledi. Demir,”Balıkçılığın sürdürülebilmesi için her bir adet balığın binlerce yumurta ve dolayısıyla yavru meydana getireceği unutulmamalıdır” dedi.
Bölgemizde yanlış bilinen bir konunun da amatör amaçlı su ürünleri avcılığı olduğunu belirten Salihli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Demir, Sportif avcılık kiralanmış sahalarda sadece resmi tatil günlerinde ve ucunda maksimum üç adet iğne bulunan olta ile yapılabileceğine vurgu yaptı.
Tevfik Yumrukaya ise her yıl Salihli'den buraya 19 km yolu katederek Sazan almaya geliyorum. Marmara Gölü'nde yetişen balıkların ayrı bir lezzeti var diye konuştu.