ANNELER YALNIZ DEĞİL
Hollanda Türk Kadınlar Derneği’nin Den Bosch şehrinde Edelstaal Group şirketinin konferans salonunda düzenlediği “Anneler Buluşuyor, Artık Anneler Yalnız Değil” konferansına cok sayıda bayanların katılımı yoğundu.
Den Bosch-HOLLANDA
16 Kasım 2017 // Haber // Mustafa Koyuncu // 1317
Konferansta aç ılış konuşması yapan Holanda Türk Kadınlar Derneği Yönetim Kurulu Bşkanı Sibel Saki,“ Aile içi sağlıklı iletişimin önemini vurguluyacagimiz bu akşamda, Sanırım teknoloji ilerledikçe, insanlar arası iletişim gerilemeye başladı. Dünyamızdaki yaşamın güzelliğini kacirdigimizin farkında bile değiliz. Kendimizi avuç içi büyüklüğündeki dünyaya hapsediyoruz. Elbette teknoloji yaşamımızın bir parçası olup, hayatımızı kolaylaştıracak ama hayatımızın yerini almamalı. Sağlıklı iletişim denildiğinde benim aklıma sağlıklı yarınlar, yani sağlıklı nesiller geliyor. Sağlıklı cocuklar yetiştire bilmek için onlarla iletişim halinde olup kaliteli birlikde zaman geçirmenin gerekiyor. Sağlıklı iletişimin önemi sadece anne ve çocuk ilişkisinde degil, iş hayatınızda, özel hayatınızda hatta eşler arasında'da önem taşıyor.Ben şuna inanıyorum ilgi ve alaka gösterilen herşey güzelleşir, yani hayatınızdaki insanlarla iletişimde kalın ve ilgileninki yaşamları güzelleşsin”. Diyerek sözlerini tamamladı.
Konferansa Türkiye’den barkovizyon görüntüsü ile katılan Üsküdar üniversitesinden uzman Psikolog Dr. Çiğdem Demirsoy katılımcılara aile içi sorunlar hakkında barkovizyon vasıtasıyla canlı yayında yaptığı konuşmada,
“Sorunsuz bir yaşam yoktur. Sorunları çözmenin temelinde sağlıklı iletişim vardır. Her ailede güçlülükler yaşanır. Yeni aldığınız arabada bile ufak tefek sorunlar olur. Ailede herkesin aynı düşüncede olması mümkün değildir. Çocuklar ve anne baba arasında çözümsüz çatışmalar yaşanması diyalog eksikliğinden gelmektedir. Orta noktasını bulmak bazen mümkün olmayabilir. Bazı sorunlara BİZ bilinciyle yaklaşınca bazen çözebilirsiniz. Sorunları çözmede acelecilik yapmayınız, ilişkilere zarar verirsiniz. Problemler, duygular yoğunken acele ederseniz gerginlikle karşılaşabilirsiniz. İnsanların birbirine kızgın olduğu anlarda birbirlerini sert şekilde suçlarlar, yargılayıcı olurlar, dikta ederek hep ben haklıyım diyerek egoist olurlar, birbirlerine zarar verirler. Bu durumda bu kişileri sakinleştirip zaman kazanmaya çalışmalısınız. Susmak problemleri çözmez, Susmakta, kavga etmekte yanlıştır, Duyguları iyi yönetmek lazım. Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır. Çok yerinde bir deyimdir. Duyguları bu deyime göre yönetirseniz bazen çözüme ulaşabilirsiniz. Pozitif bakabilmek olumsuzlukları fırsata çevirebilmek önemli. Soruna değil çözüme odaklanmak gerekmektedir. Kimse mükemmel değildir. Hedefe adım adım gidip sorunları iyi anlamak kullandığımız dil bakış açımıza bağlıdır. Israr ederseniz gerginlik artar. Ailenin sorunları asgari düzeye indirmesi, zaman geçirmesine bağlıdır” dedi.
EDELSTAAL GROUP YÖNETİM KURULU ÜYESİ ERDAL TORUNOĞULLARI
“ Torunoğulları ailesi olarak şirketimizde çalışan herkesle bizler bir aile gibiyiz. Sizlerin sorunları bizlerin sorunlarıdır. Sorunlarımızı çözmenin önemli faktörlerden biri de eğitime önem vermektir. Eğitime önem vererek bilgi hazinenizi geliştirirseniz kaba kuvvete başvurmassınız. İnsandaki bilgi birikimi önemlidir. Bilgi birikimi olan insanla sorunları çözmek için diyaloğa girerseniz anlaşma şansınız yüksek olur. Son yıllarda dünyada sosyal medya insanları birbirinden koparmaktadır. Eski dostluklar, diyaloglar, muhabbetler hatta misafirperverlikler kaybolmaktadır. Her insanın elinde cep telefonu o insanların bir parçası haline gelmiştir. Evlerin içinde bile aileler birbiriyle cep telefonuyla yazışmaktadır. Televizyonlarda çıkan dizileri pür dikkat izleyeceğiz diye aileler sosyal ilişkilerden uzaklaşmaktadır. Bu tür ilişkilerden vazgeçip birbirimize vakit ayırarak aile bireyleri eğitime önem vererek kendilerini geliştirip birbirlerini sıcak samimi bir şekilde kucaklayıp anlayışla karşılarlarsa mutlu olurlar. Çocuklarımızın bizler gibi olmasını bekleyemeyiz. Onları da çağın gereği anlayışla karşılayıp iyi bir eğitim vermeye çalışmalıyız”.