DOĞAL ORTAMDA ÜRETİLEN SEBZELER ÜRETİCİDEN TÜKETİCİYE SUNULUYOR
Gediz Havzası Erozyonla Mücadele,Ağaçlandrma,Çevre ve Kalkınma Vakfı’nın (Gema) öncülüğünde Salihli’ye bağlı ve yasa gereği Mahalleye dönüştürülen Çamurhamamı Köyü’nde başlatılan Organik Tarıma geçiş süreci kapsamında her hafta Pazar günleri kurulan ekolojik pazarda, tarlalardan doğal ortamda yetiştirilip toplanan ürünler, bölge ve yöre insanına sunuluyor.
Salihli-MANİSA
15 Temmuz 2018 // Süleyman Arasan/Mustafa Toga // 1494
Foto; TogaMedya
Salihli’de sağlıklı yaşama ve beslenme isteği kent insanını organik ürünlere yöneltti. Gediz Havzası Erozyonla Mücadele,Ağaçlandrma,Çevre ve Kalkınma Vakfı’nın (Gema) öncülüğünde Salihli’ye bağlı ve yasa gereği Mahalleye dönüştürülen Çamurhamamı Köyü’nde başlatılan Organik Tarıma geçiş süreci kapsamında her hafta Pazar günleri kurulan ekolojik pazarda,üreticiler halkın bu talebine cevap vermek için aracılarını ortadan kaldırarak tarladan doğal ortamda yetiştirilip toplanan ürünleri açtıkları tezgâhlarla hem geçimlerini sağlamaya çalışıyor hem de halka organik sebze alma fırsatı tanıyor.Çamurhamamı Köyü’nde doğal ortamda üretilen biberin toptan fiyatı kilogram olarak 3.00 liradan işlem görürken Pazar tezgahlarında ise 5.00 Lira, Patlıcan 3.00 Lira, Börülce 7.00 Lira, Patates 2.00 lira,şeftali 2 Lira 50 Kuruş, Elma 4.00, Armut’ta 4.00 Liradan alıcı buluyor.
“EKOLOJİK PAZARDA, TARLALARDAN DOĞAL ORTAMDA YETİŞTİRİLİP TOPLANAN ÜRÜNLERİ, BÖLGE VE YÖRE İNSANINA SUNUYORUZ”
Yaptıkları işin ağır ve zor olduğunu belirten çiftçiler, hem tarlada ürün topladıklarını hem de satışını yaptıklarını belirtiyor. Böylece aracılara muhtaç olmadan kendilerinin de zarar etmeden para kazanmalarına fırsat tanındığını hem de taze olduklarını belirterek,” Salihli’de sağlıklı yaşama ve beslenme isteği kent insanını organik ürünlere yöneltti. Gema Vakfı’nın öncülüğünde Çamurhamamı Köyü’nde başlatılan Organik Tarıma geçiş süreci kapsamında tarladan doğal ortamda yetiştirilip toplanan ürünleri her hafta Pazar günleri kurulan ekolojik pazarda yöre insanına sunuyoruz”dediler.
Çamurhamamı Köyü Üreticilerinden Hasan Güzel, İbrahim Suna, Bülent Sözer, “Biz ürünlerimizi direkt tarladan halka sattığımız için pazar ve marketlerden daha ucuz satıyoruz. Talep çok oluyor. Kendi ürünümüz olmayan ürünleri de yine üreticiden genelde komşularımızdan alıyoruz” dedi.
Çamur Hamamı Köyü’nde, ailesi ile birlikte doğal ortamda ürettiği gıda ürünlerinden marka oluşturan Çiftlik sahibi Ceyhun İçel,”150 dönüm alanı kapsayan Gakka Çiftliğinde Organik Tarım Projesi kapsamında Gema Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu tarafından yerel tohumdan üretilen fideleri tarlaya ektik. ilk yılında doğal ortamda organik olarak yetiştirilen biber, patlıcan, domates ve diğer sebze çeşitlerinde güzel verim aldık. Tarladan doğal ortamda yetiştirilip toplanan ürünleri her hafta Pazar günleri kurulan ekolojik pazarda yöre insanına sunuyoruz. Aracılar olmadan sattığımız ürünlerden kazanç elde ediyoruz. Sebze ve meyve dışında kendim ürettiğim köy yumurtası, peynir ve ballarımı da satıyorum” dedi.
“ÇAMURLAMAMI ORGANİK TARIM PROJESİYLE ÖRNEK OLACAK”
Çamur Hamamı Köyü Muhtarı Necati Eren,” Organik Tarım Projesi Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı’nın Öncülüğü’nde başlatıldı. Bu proje ile Çamurhamamı Köyü Manisa ve İlçelerinde örnek olacaktır Bu süreçte açılacak olan kurslara köy sakinleri olarak katıldık. Güzel bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Proje kapsamında doğa, sağlık ve tarihi dokusuyla iç içe olan Çamurhamamı Köyü’nü incelemelerde bulunmak üzere gelen konuklara en iyi şekilde anlatmaya çalışıyoruz. İki yıldır düzenlenen Yerel tohum takas etkinlikleri de köyün tanıtımına etkili oldu. Organik Tarım Projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların öncülüğünü yapan Gema Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, Gema Vakfı Yönetim Kurulu ve Kadınlar Birliği Yönetim Kurulu Üyelerine teşekkür ederim”dedi.
“SON YILLARDA ORGANİK TARIM DAHA ÖNEMLİ HALE GELDİ”
Çamurhamamı Köyü’nde Organik Tarım Projesi’nin öncüsü olan Gema Vakfı’nın Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada,”Son yıllarda önemi daha fazla anlaşılan doğal kaynakların durumu, enerji sorunu, nüfus artışı, göç, kentleşme sorunları, tarım alanlarındaki sorunlar, sağlıklı, yeterli gıda üretimi sorunu, çevre kirliliği ve doğal dengenin bozulması gibi sorunları üzerine Organik Tarım daha önemli hale gelmiştir. Organik tarım, tarımsal ilaç, suni gübre, hormon, antibiyotik ve zararlı gıda katkı maddeleri gibi uygulamaları yasaklayan, üretimden tüketime her aşaması kontrollü, doğal kaynakları en iyi şekilde kullanarak sağlıklı tarımsal ürünler üretilmesini sağlayan bir tarım sistemidir. Organik tarım; ekolojik dengenin korunması, her türlü bitkisel, hayvansal ve su ürünleri üretimi ile kullanılacak girdilerin organik tarım metoduna uygun olarak üretilmesi veya temini, orman ve doğal alanlardan organik tarım ilkelerine uygun olarak ürün toplanması, bu ürünlerin işlenmesi, ambalajlanması, etiketlenmesi, depolanması, taşınması, pazarlanması, kontrolü, sertifikalandırılması ve denetimini amaçlayan, çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyen modern tarımsal üretim tekniklerini kullanmayı kabul eden, her aşaması kontrollü, kayıtlı ve sertifikalı bir üretim şeklidir. Tüm bu ifadeler ışığında Organik Tarım; kimyasal gübre ve pestisit gibi yapay dış girdileri kullanmaksızın, sürdürülebilir verimliliğe dayalı, çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden, toprak verimliliğini ve gıda güvenliğini esas alan üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve kayıtlı olan sertifikalı bir üretim şeklidir. Çamur Hamamı Köyü’nde çalışmalarını başlattığımız Organik TarımProjesi’nin geçiş süreci 3 yıl. Bu üç yıllık süreçte iyi tarım uygulamalarının eğitimi Gema Vakfı, Gema Vakfının öncülüğünde, Salihli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Ziraat Mühendisleri tarafından gerçekleştirildi. Program kapsamında doğal ortamda üretilen ürünler üç yıllık geçiş sürecinden sonra tamamen organik olarak üretilmiş olacak. Organik Tarım Projesine Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Salihli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Salihli Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve Ziraat Odası destek vermektedir”dedi.
“ ÇAMURHAMAMI KÖYÜ’NDE DOĞAL ORTAMDA ÜRETİLEN ÜRÜNLER PAZAR TEZGALARINI SÜSLEMEYE BAŞLADI”
Proje kapsamında Mart Ayının başlarında Salihli Beş Eylül İlkokulu öğrencileri ile birlikte tohumları ekip fide haine getirdiklerini belirten Gema Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu,”Salihli’de Beş Eylül İlkokulu’nda öğrencilerle birlikte tohumları ekip fide haline getidik. Aynı şekilde Kıbrıs Lapta’da kurdurduğumuz seralarda öğrencilerle birlikte tohumları ekip fide haline getirdik.12 Nisan 2018 tarihinde Gema Vakfı ve Salihli Beş Eylül İlkokulu işbirliği ile Fide Şenliği düzenledik.ürettiğimiz 40 adet fideyi Çamur Hamamı Köyü’nde üreticilerimize verdik.Üreticilerimizde verdiğimiz domates,biber,patlıcan ve diğer sebze çeşitlerini hiç kimyasal gübre ve ilaç kullanmadan, sadece böceklere karşı güllüce bulamacı ve hayvan gübresi kullanarak yetiştirdiler.Ürünlerini ekolojik olarak Çamur Hamamı Köyü’nde her hafta sonu Pazar günleri kurulan Pazar yerinde üreticiden tüketiciye aracısız olarak sunmaktalar.Sebze dışında meyve olarak ta yörede yetişen şeftali, kayası, armut, elma, kızılcık,zeytin Pazar tezgahlarını süslemektedir.doğal ortamda yetişen kekik, ılhamur, adaçayı, altınözü gibi bitkiler,zeytinyağı,sirke çeşitleri,yumurta, bal, peynir ve süt ürünlerini satmaktalar”dedi.