DOĞAL AFETLER YAŞAMI ADETA FELÇ ETTİ
Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu ,”Manisa ve ilçelerinde son bir hafta içersinde yaşanan doğal afetler Küresel ısınmanın bir göstergesidir” dedi.
Alaşehir-MANİSA
22 Haziran 2018 // Haber // Süleyman Arasan // 1649
Bölgemizde son günlerde görülen aşırı sağanak yağışlar Manisa ve İlçelerinde etkili oldu. Salihli, Alaşehir, Sarıgöl, Saruhanlı, Selendi ve Köprübaşı ilçelerinde aşırı yağıştan dolayı meydana gelen su baskınlarına ilçe itfaiye amirlikleri ve Maski ekipleri tarafından müdahale edilerek ev ve iş yerlerine dolan sular çekildi. Salihli, Sarıgöl ve Köprübaşı ilçelerinde aşırı yağışlar nedeniyle dereler taştı.Sarıgöl’e bağlı ve yasa gereği Mahallede dönüştürülen Yeniköy’de ise ulaşımı sağlayan köprü yıkıldı.Bölgede ekili alan ve üzüm bağları zarar gördü. Başlatılan hasar tespit çalışmalarının devam ettiği belirtildi .
“BÖLGEDE HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR”
Salihli’ye bağlı ve yasa gereği mahalleye dönüştürülen karapınar Köyü’nde bulunan derenin kuvvetli sağanak yağış sonucu taşması nedeniyle Poyraz Köyü’nde su baskını yaşandı. Bazı evlerin bahçe duvarları ,Karapınar ile PoyrazKöyleri arasında bağlantıyı sağlayan köprü yıkıldı. Sel felaketinin ardından Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Kaya, Salihli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ali Demir, beraberlerindeki ekiplerle bölgede incelemelerde bulundu. Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Kaya, Salihli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ali Demir, Poyraz Köyü’nde Salihli Ziraat Odası Başkanı Necati Aktürk ve üreticilerle bir araya geldi. Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından tarım arazilerinde hem sel hem de dolu zararı ile ilgili hasar tespit çalışmaları başlatıldı.Devlet Su İşleri (DSİ) 2. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, beraberindeki teknik ekip ile taşkın yaşanan Karapınar Köyü’nde dere ve çevresinde inceleme yaptı. İncelemelerde taşan derenin ıslahı, yıkılan bir köprünün yerine yenisinin yapımı ile taşkın yaşanması muhtemel bölgelerde set önlemleri ele alındı.
Köprübaşı ilçesinde de sağanak yağışın ardından derelerin taşması sonucu evleri su bastı. Yağıştan dolayı yolda kalan araçlara çevredeki vatandaşlar yardım etti. Alaşehir’de ise İlçe Kaymakam Abdullah Uçgun, Belediye Başkanı Ali Uçak, Belediye ekipleri ve birim amirleri yerinde incelemelerde bulunarak, sorunları çözme adına seferber oldular. Şiddetli Yağış Nedeniyle Zarar Gören Bölgelerde İncelemelerde Bulundu. Kaymakam Uçgun yaptığı değerlendirmede, "Yağıştan etkilenen vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermek amacıyla gerekli adımlar atılıyor, Kaymakamlık ve Belediye olarak bütün imkanlarımızla vatandaşlarımızın yanındayız. Tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun. Allah beterinden korusun" dedi.
Sarıgöl'de etkili olan sağanak, Çanakçı, Bahadırlar ve Yeniköy mahallelerindeki derelerde taşkına neden oldu. Taşkınlar sonrası itfaiye ekipleri, çalışma başlattı. Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, "Ani bastıran yağmurda özellikle bağlara sel suları doldu" dedi.
Sarıgölde üreticilerden Serhat Askkaya ise yaptığı açıklamada,”Bölgemiz ve İlçemiz bir süredir süreli yağmur'ların etkisi altında.Önceki gün akşam saatlerinde başlayan sağnak yağışta Yeniköy ‘de yol ulaşıma kapandı.Yine bu bölgemizdeki topçınar ve ağılıboğaz mevkisinde etkili dolu yağışı meydana geldi.Özpınar,Ziyanlar, Güneydamlar,Baharlar ve Bahadırlar,Sarıgöl Merkez de Üreticilerimiz sel ve su baskınından etkilendi.Çok şükürki can ve mal kaybı yok. Yetkililer gerekli çalışmalara başladı”dedi.
Belediye Başkanı Necati Selçuk ise "Yeniköy ‘de derenin taşması sonucu ulaşımı sağlayan köprü yıkılmış. Aşırı yağıştan hasar gören diğer bölgelerde kepçelerimiz çalışmalarını sürdürmektedir”dedi.
“BÖLGEMİZ ÜRETİCİLERİ AŞIRI YAĞIŞLAR VE DOLU NEDENİYLE MAHSUL KAYBINA UĞRADILAR”
Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle son günlerde bölgemizde görülen aşırı yağışlar Manisa ve İlçelerini de etkisi altına aldığını belirterek,”Manisa ve ilçelerinde son bir hafta içersinde meydana gelen aşırı yağışlar etkisi altına aldı. Salihli,Sarıgöl ve Köprübaşı ilçelerinde dereler taştı. Bölgemiz üreticileri aşırı yağışlar ve dolu nedeniyle mahsul kaybına uğradılar”dedi
“ÜRETİCİLERİMİZ TARIM SİGORTASI KAPSAMINDA MUTLAKA ÜRÜNÜNÜ SİGORTA YAPTIRSIN”
Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu yaptığı açıklamada,” Bölgemizde geçmiş yıllarda yağmurlar bahar başlangıcı olarak mart ve nisan aylarında yağardı.Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle yağışlar Mayıs ve haziran aylarına kaldı. Manisa ve ilçelerinde bir çok köylerimiz şiddetli sağanak yağmur ve dolu yağışları ile karşı karşıya kaldılar. Dibek dağı eteklerinde yer alan ve Salihli’ye bağlı Poyraz, Kemer, Hacıhıdır, Karapınar, Çökelek, Çayköy, Emirhacılı, Eldelek, Pazarköy ve Mersindere Köylerinde ekili alanlar ile üzüm bağları zarar görmüş. Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı olarak Poyraz,kemer ve Hacıhıdır Köylerinde üç gün önce yaptığımız incelemelerde bir üreticimiz 40 dönüm arazi üzerine biber ekmiş hiç ürün kalmadığını ve tarım Sigortası yaptırmadığını söyledi. Diğer üreticimiz ise 200 dönüm arazide zeytin üretimi yaptığını ve yüzde 60 zarar olduğunu, tarım sigortası kapsamında arazinin 30 dönümünü sigorta yaptırdığını , 170 dönümünü ise yaptırmadığını söyledi.bir başka üreticimiz ise 15 dönüm arazi üzerine tarhanalık biber ektiğini onda da ürün kalmamış. Salihli Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre sadece Mersindere Köyü’nde toplam 3 Bin dönüm ekili alanda yüzde 70 oranında zarar var. Bu oran diğer köylerde ise yüzde 30 ile yüzde 70 arasında değişmektedir. Bölgede başlatılan hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Üreticilerimizden ricamız tarım Sigortası kapsamında mutlaka ürününü sigorta yaptırsın”dedi.
“Manisa ve ilçelerinde son bir hafta içersinde meydana gelen doğal afetler bunun bir göstergesidir”
Bölgemizde son yıllarda yaşanan Kuraklık ve İklimlerin değişimin küresel ısınma adı altında ele alınmasının mümkün olduğunu belirten Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu,”yapılan araştırmalara göre atmosfere yayılan karbondioksit, metan ve su buharı gibi sera gazlarının soğurulamaması, ısının anormal bir şekilde artmasına sebep olmaktadır. Bu artış ise küresel ısınma olarak kavramsallaşmıştır.Coğrafi olarak bazı alanlarda küresel ısınma, bazı alanlarda ise küresel soğumanın etkileri görülecektir. Küresel ısınmada büyük bir paya sahip olan sera etkisi ise, yaşanan iklim değişikliğinde önemli bir role sahip. Sera etkisini kısaca şu şekilde açıklayabiliriz: Güneş ışınlarının bir bölümü yeryüzünden yansıdıktan sonra uzaya geri dönerken bir bölümü de yeryüzü tarafından emilir. Yeryüzünden ışıyan uzun dalgalı ışınların karbondioksit,metan ve su buharı gibi sera gazları etkisi ile tutulması dünyanın ısınmasına yol açmaktadır. Küresel iklim değişikliği nedenleri arasında olan bu ısınmaya sera etkisi denir.Sera etkisi ile yaşanan bu ısınma, küresel ısınmanın en temel göstergesidir. Bu sebeple ısınmanın artması, küresel iklim değişikliğinin yaşanmasına neden olmaktadır. Akdeniz Havzası iklim değişikliğine karşı yer kürenin en hassas bölgelerindendir.Bölgemizde de durum aynı. Sadece 2°C’lik bir sıcaklık artışı, beklenmeyen hava olayları, sıcak hava dalgaları, orman yangınlarının sayısında ve etkisinde artış, kuraklık ve bunlar dolayısıyla biyolojik çeşitlilik kaybı, tarımsal verim kaybı ve en önemlisi kuraklık olarak etkilerini hissettirecektir. Isınma nedeniyle bazı canlı türleri tamamen başka bölgelere göç etmektedir.Balık türleri de azalmaktadır. Salgın hastalık ta bir başka sorun olarak karşımıza çıkacaktır. Manisa ve ilçelerinde son bir hafta içersinde meydana gelen doğal afetler bunun bir göstergesidir”dedi.