İSTANBUL’UN GÖBEĞİNDEKİ ARSA SATILDI
Akiş GYO ve Güray Gayrimenkul'ün İstanbul’un kalbi Kadıköy-Sahrayıcedit'te uzun yıllardır boş bulunan 100 dönümlük arsa, malikleri tarafından yüzde 45 hasılat payı karşılığında (tahmini 6,1 milyar TL) Akiş ve Güray ortaklığına verildi.
TÜRKİYE
07 Ocak 2025 // Haber Merkezi // 1273 // 2432H //
Kaynak: Mustafa Ali AYKOL
Kadıköy’ün Sahrayıcedit Mahallesi’ndeki 100 dönümlük boş arsa, sadece İstanbul’un değil Türkiye’nin de en değerli ve önemli arsalarından biriydi. Arsanın üzerine ne yapılacağı ise henüz netleşmiş değil
KULAKTAN KULAĞA YAYILAN EFSANELERE KONU OLMUŞTU
İki ayrı parselde bulunan 13.785 metrekarelik arsa ve 87.020 metrekarelik tarla ve evden oluşan toplam 100 bin metrekarelik arazi, uzun yıllardır boş durumda olduğu için söylentilere konu olmuştu.
Kimi söylentilere bu araziye çökmeye çalışan mafya liderleri bir süre sonra ölü bulunuyordu.
KARDEŞLERİN ANLAŞAMAMASI SATIŞ SÜRESİNİ UZATTI
Fakat arsanın uzun yıllar boş kalmasının asıl sebebi uzun yıllar Amerika’da yaşayan mülk sahibi kadının vefatının ardından mirasçı iki çocuğunun buranın satışı konusunda uzlaşamamasıydı.
E5’in hemen arkasında, Hilton Kozyatağı’na komşu ve Kozyatağı Metro istasyonuna yürüme mesafesinde bulunan arsa, kardeşler arasında nihayet uzlaşmaya varılıp satışa çıkartıldı. Servet değerindeki Kadıköy-Sahrayıcedit'te ki 100 Dönümlük Arsa Satıldı.
ANADOLU YAKASINDA BİR SERVET YATIYORDU
Arsa için çeşitli teklifler yapılsa da bu teklifler kabul edilmedi. Ta ki Akiş ve Güray ortaklığı tarafından yapılan teklife kadar.
Akiş-Güray ortaklığı; 100 dönümlük arsayı üzerine yapacakları projenin hasılatından yüzde 45 pay verme koşuluyla almayı başardı.
ARSA PAYI KARŞILIĞI SATIŞ VAADİ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
Arsaya yapılacak yatırımların yürütülmesi için “Akiş-Güray Adi Ortaklığı” adıyla yeni bir şirket kuruldu. 27 Aralık 2024’de malikler ve ortaklık arasında Arsa Payı Karşılığı Satış Vaadi Sözleşmesi imzalandı.
Bu ortaklıkta Akiş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ’nin (Dinçkök Ailesi) ortaklık payı yüzde 80 olurken Güray Gayrimenkul Geliştirme İnşaat AŞ’nin ortaklık payı ise yüzde 20 oldu.
PROJENİN HASILAT BEDELİ 13 MİLYAR 750 MİLYON TL OLARAK TESPİT EDİLDİ
İki kardeşin varisi olduğu arsa için özel bir şirketten “Gayrimenkul Değerleme Raporu” çıkarıldı. Rapora göre, çevredeki emsaller incelenerek yapılan tespitlere göre taşınmazların boş arsa değerleri net yüzölçümleri üzerinden toplam 6,5 milyar Türk Lirası olarak belirlendi. Buna göre imar durumu itibarıyla gerçekleştirilebilecek projenin toplam hasılat bedeli ise 13 milyar 750 milyon TL olarak tespit edildi.
GELİR/HASILATIN YÜZDE 45’İ ARSA SAHİPLERİNE ÖDENECEK
Akiş Gayrimenkul’den anlaşmayla ilgili KAP’a yapılan bildirimde şu ifadelere yer verildi:
“Taşınmazlar üzerinde Sözleşme'de belirtilen nitelikte (konut ve konut+ticari alanlardan müteşekkil) karma bir projenin ("Proje") gerçekleştirilmesine,
HASILAT BEDELİ 13 MİLYAR 750 MİLYON TL : 07.01.2025 TARİHLİ DOLAR KURU 35,343 TL = 390.000 MİLYON DOLAR ÖDEME
Taşınmazların satış ve devir bedeli olarak Proje'deki bağımsız bölümlerin satışından elde edilecek KDV hariç peşin veya vadeli satış bedellerinden oluşan gelirin/hasılatın %45'inin arsa sahiplerine ödenmesine ve Proje kapsamında alınacak her bir inşaat yapı ruhsatına esas parsel için inşaat süresinin ayrı ayrı belirlenmesine karar verildi.”
AKİŞ GYO’DAN AÇIKLAMA: HENÜZ NETLEŞMİŞ BİR PROJE YOK
Arsa üzerine AVM yapılacağı da iddia edildi, gökdelenler dikileceği de. Fakat Akiş GYO’dan PD’ye yapılan açıklamada henüz net bir projenin bulunmadığı, projelendirme üzerine çalışmaların devam ettiği ifade edildi.
*********************************************************************************************
BUNLARI BİLMEDEN TARLA-ARSA ALMAYIN
Salihli-MANİSA
05 Eylül 2024 // Haber Merkezi // 924 //
1. Tarla eğer 5.000 metrekareden küçük ise yasal olarak ev yapamazsınız.
2. Tarla 5.000 metrekareden büyük olsa bile, kadastral yolu yoksa yine ev yapamazsınız.
3. Tarlanın büyüklüğü 5.000 metrekare üzerinde ise yapacak olduğunuz evin toplam metrajı yani bağımsız bölümün alanı ekstra olarak kabul edilir. Yani, eğer 150 metrekare ev yapacaksanız tarlanız en az 5.150 metrekare olmalıdır. 80 metrekarelik bir ev yapacaksanız tarla 5.080 metrekare olmalıdır.
4. Tarla eğer tarım il müdürlüğü tarafından sınırı çizilmiş ova içindeyse 5.000 metrekareden büyük olsa bile ev yapamazsınız.
5. Sulama kanalı, sulama göleti vb. gibi DSİ çalışması yapılmış sulanabilir arazilerde 5.000 metrekareden büyük olsa bile ev yapamazsınız.
6. Sit alanı içindeyse 5.000 metrekareden büyük olsa bile ev yapamazsınız.
7. Kooperatif hobi bahçesi zaten ev olmaz, yaptığın ev de zaten senin sayılmaz. Aman dikkat. Kooperatif borcuna, varlığına ortak olursunuz, yaptığınız ev kooperatifin ortak malı olur, tek başına hiçbir hak iddia edemezsiniz (yıkılmadığını varsayalım)
8. Konteyner koyulur, prefabrik yapılabilir, bungalov yapılır diye özel bir durum ya da öyle bir müsaade yoktur ruhsatı olmayan herşey kaçaktır.
9. Belediye birşey demiyor yalanları ile yer satılıyor, öyle birşey yoktur, belediye çatır çatır yıkar, cezasını da keser, hatta ceza davası bile açılması için kolluk kuvvetlerine ihbarda bulunur, hapis cezası bile alabilirsiniz. Belediyenin yıkmadığı yani göz yumduğu olsa bile (!) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yıkar, parasını 2 kat olarak belediyeden keser ve bunu bile size ödetir.
10. Elektrik aboneliği olması belediyenin ya da devletin o yapıya izin verdiği, yıkmayacağı anlamına gelmez. Yıkılan bir çok kaçak yapıda elektrik vardır.
11. Yapı kayıt belgesine müracaat edilmiş olması o yapının izinli olduğu ve yıkılmayacağı anlamına gelmez. Belgesiz olan her yapı yıkılabilir.
12. Su çıkar, sondaj vurursun diyen herkese aldanmayın. 150 metre derine inip yine de su bulamayabilirsiniz. Kaldı ki, son birkaç yıldır sondaj yasağı vardır. Kaçak sondaj çalışması yaptığınız tespit edilirse yüzbinlerce lira ceza yiyebilirsiniz, kazılan yere beton dökmek zorunda kalabilirsiniz.
13. Elektriğe suya müracaat ettik, gelecek diyenlere de aldanmayın, milyon TL de verseniz bazı yerlere elektrik ve su asla gelmez, gelse de sizin ömrünüz yetmez.
14. Tarlanın etrafını çevirmeniz oranın vasfını değiştirmez, duvar örmeniz ya da tel örgü çekmeniz orayı arsa yapmaz.
15. Satılık ilanlarında tarlalara satılık ARSA diye yazan çok olur ama arsa satan daha yanlışlıkla TARLA diye ilan vermemiştir. Tarlaya arsa yazanlara dikkat edin. Köy içi imarlı olan yani kırsal yerleşik alan olarak kabul edilen yerlerde bu durum istisnadır. Köy içi alanlar da kayıtlarda tarla olarak geçer ama kadastral yolu olan tarla vasıflı köyiçi yerlere de ev yapabilirsiniz. Yani bir nevi arsa vasıflı olur. Almak istediğiniz yerin köy içi yerleşik alan içinde olup olmadığını belediyeden öğrenebilirsiniz.
16. Köylerde , Kırsal Mahalleler
de Bir yerin ifrazı için parselin Kadastro yoluna cephe olması ve en az 15 metre genişlik 20 metre derinlik sağlaması gerekir.
17. Ne alırsanız alın belediye ile ya da il özel idaresi ile veya Harita Bürosu ve Lisans lı bir harita bürosundan alacağınız bilgiler ışığında karar verin.
Kaynak: Semih PEKER Ajans Erzincan
Balıkesir Aktüel TV Gazete