MARMARA GÖLÜ’NÜN SUYU ÇEKİLDİ
Manisa'nın Salihli ile Gölmarmara ilçesi arasında bulunan, kapladığı 6 bin 800 km karelik alanı ile yöre halkına balıkçılık adına ciddi oranda istihdam sağlayan ve tarımsal sulamaya da önemli miktarda su veren Marmara Gölünün suyu mevsim şartlarının kötü gitmesinden dolayı gün geçtikçe azalıyor.
Salihli-MANİSA
13 Kasım 2017 // TogaMedya // 1315
Gölün kıyısında ki yerleşim yerlerinden biri olan Tekelioğlu Mahallesi halkı gölün yatağının sürekli uzaklaşmasından çok endişeli. Bu yaz göl o kadar çekildi ki balıkçı teknelerimizin yanına gitmek için arabalarımızı kullanıyoruz. Bir zamanlar gölde 400’ün üzerinde balıkçı teknesi vardı şimdi yarısı kadar bile kalmadı. Gölün su seviyesi bu yıl çok azaldı, bazı yerler 300 metre bazı yerler 750 metre çekildi, acilen önlem alınmalı dediler.
BALIKÇILIK VE TARIMDA TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR
Tekelioğlu köyü sakinlerinden Mahmut Pekkara şunları söyledi, “ Marmara gölü, kapalı bir havzada yer alan, küçük dereler ve yeraltı suları ile beslenen, hafif tuzlu, alüvyal bir tatlı su gölü. 6.800 km2 alana sahip olan gölün derinliği 3-4 metre.
Bu yıl olduğu gibi 1993 yazında da çok büyük bir bölümü kurumuştu. Daha çok gölün kuzeyinde bulunan geniş sazlık ve bataklıkların yayılım alanı su seviyesine göre değişiklik gösteriyor. Gölün doğu kısmı Gediz Ovası’na, kuzeybatı kısmı Akhisar Ovası’na açılır ve buralardan alüvyon setleriyle ayrılır. Bölgede Üzüm ve zeytinin dışında pamuk, kavun, karpuz ve tütün ekimi yapılır. Gölün suları Ahmetli ve Menemen’in sulaması kapsamında da kullanılmakta. Bu sene yaz mevsimi çok kurak geçti. Göl, yağmur sularıya da beslenemedi. Gölün suyunun çoğunluğunun Menemen ovasına aktarıldığı da söyleniyor.
GÖL KURUYOR MU?
Marmara Gölü, tepeli pelikan, küçük ak balıkçıl, kaşıkçı, kuğu, boz kaz, boz ördek, yeşilbaş, çıkrıkçın, elmabaş patka, sakarmeke, uzunbacak ve küçük karabatak gibi kuş türleri de dahil 20.000’den fazla su kuşuna ev sahipliği yapmakta.
Ayrıca Marmara Gölü’nde çok sayıda balık türü yaşamaktadır.Yılda ortalama olarak 300 tona yakın balık avlanmakta. Gölün su seviyesini çekilmesi böyle devam ederse balıkçılık sektörü tamamıyla çöker” dedi.
NİŞANLI ÇİFT ŞOK GEÇİRDİ
Bir doğa harikası olan Marmara Gölü’nde hatıra fotoğrafı çektirmek için Tekelioğlu Köyü’ne gelen nişanlı çiftler şok olduklarını belirterek, “Biz Manisa’dan buraya hatıra fotoğrafı çektirmek için geldik. Ama gördüğümüz manzara karşısında hayal kırıklığına uğradık çünkü geçen yıl evlenen bir arkadaşımız düğün fotoğraflarını burada çektirmişti. Fotoğraflar kartpostal gibiydi çünkü harika bir göl manzarası vardı. Sular balık satın alım evinin rıhtımındaydı . Biz ise kayıkların yanına varabilmek için 500 metreden fazla kurumuş gölün üzerinde yürümek zorunda kaldı. Etraf çör çöp dolu. Hala şoktayız, Marmara Gölünün durumu içler acısı dediler.