EKŞİ MAYALI VE YUFKA EKMEK GELENEĞİ DEVAM EDİYOR
Sofralarımızın vazgeçilmezleri arasında ilk sırayı alan ekmek Salihli’nin köylerinde mayasız ekmek, ekşi mayalı ve yufka olarak hala yapılmakta.
Salihli-MANİSA
17 Temmuz 2018 // TogaMedya // 1497
Kültürümüzün önemli yiyeceklerinden olan ekmek, evde yapılırsa hem daha sağlıklı hem de lezzetli oluyor.
Çökelek Mahallesinde makinesiz şekilde elle lezzetli ev ekmeği yaptıklarını söyleyen Mukadder İzmirlioğlu; “Köydeki birçok evde el yapımı fırınlar var. Eşki mayalı veya mayasız ekmekleri burada pişiriyoruz. Akşamdan hazırlayıp Mayaladığımız hamurları bu fırınların içersisine atarak pişiriyoruz. Fırınlarımız büyük en az dört büyük mayalı ekmeği pişirecek kapasitede. Ekmekler mayalı olduğu için uzun süre tazeliğini koruyor. Bu devasa ekmekler üç kişilik bir aileye neredeyse bir ay yetmekte” dedi. İzmirlioğlu daha sonra yufka ekmek yaparken komşularımızla imece usulü yardımlaşıyoruz. Yufkaları birkaç kişi oklavayla açarken bir kişide saç üzerinde pişiriyor. Özellikle Ramazan ve Kurban bayramı öncesi yufka ekmek yapıp kilerlerimize koyuyoruz. İki üç güne bir çıkartıp kuru olan yufkaları hafifçe ıslatarak sofralarımıza getiriyoruz. Sulu yemeklerin yanı sıra kuru yemek veya pişmiş et ve köfteleri arasına sararak yemesi çok lezzetli oluyor. Yanında salata ve ayran da olursa yufka ile yenen yemeğin damak tadını hiçbir yerde bulamazsın diye söyledi.
YUFKA EKMEĞİN TADI BİR BAŞKA OLUYOR
Ekmeklik unu titizce seçmeleri gerektiğini söyleyen köyün kadınları her undan yufka veya mayalı ekmek yapılmaz. Yapılsa da tadı ve lezzeti tutturulamaz. Bu arada hamur tam kıvamında yoğrulmalı ne çok cıvık ne koyu olmalı. Yufka açarken ince uzun hale getirilen hamurlar eşit büyüklükte kesilmeli. Yoksa yufkaların bir ince diğeri kalın olabilir. Yufka açmak ise bir marifettir. Yufkadan artan hamurlardan ise çörek, börek, sıkma yapılır.
EŞKİLİ KÖY EKMEĞİNİN LEZZETİNE DOYUM OLMAZ
Bahar ve yaz aylarında fırında mayalı ekmek yaparız. Çünkü mayalı ekmekler uzun süre tazeliğini korurlar. Eşki mayalı yuvarlak ekmeklerin üzerine susamda serpilir. Soframızı süsleyen ev ekmeklerimizle deden toruna köy yaşantısını köy kültürünü de böylece yaşatmaya çalışıyoruz dediler.