ERKENCİ ÜZÜM HASADI DEVAM EDİYOR
Salihli, Alaşehir ve Sarıgöl’de sofralık üzüm olarak tabir edilen Trakya ilk eren ve Süperior cinsi üzümün hasadı devam ediyor, Hasat sezonu öncesi sofralık üzüm çeşitlerini görücüye çıkaracak olan üreticiler aşırı sıcaklara aldırmadan bağda çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşidi için ihracat başlama izni tarihleri 22 Temmuz hasat, 23 Temmuz ihracat olarak belirlendi.
Salihli-MANİSA
21 Temmuz 2018 // Özel // Haber // Süleyman Arasan // 1500
Press Foto: M.Toga
Üzüm üreticileri iklim değişikliği ve bölgede yaşanan doğal afetler nedeniyle sıkıntılı bir süreçten geçerek hasat sezonuna geldiklerini belirterek,”Rekolte düşük, erkenci tabir edilen Trakya ilk eren ve Süperior cinsi sofralık üzümlerin kesimi devam ediyor. Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşidi için ihracat başlama izni tarihlerini belirledi. Sultani Çekirdeksiz Sofralık Üzüm çeşidinin kesimi 22 Temmuz 2018 tarihinde, ihracatı da 23 Temmuz 2018 tarihinde başlayacak. 22 Temmuz hasat, 23 Temmuz ihracat olarak belirlenen tarihler 2017 yılında 07 Ağustos hasat, 09 Ağustos ihracat olarak gerçekleşmişti. Mevlana üzüm çeşidi için ise 1 Ağustos hasat, 02 Ağustos ihracat olacak şekilde izin tarihleri belirlendi ”dediler.
“HASAR TESPİT ÇALIŞMALARINDA ÜZÜM BAĞLARINDA YÜZDE 70’LERE VARAN ZARARLAR TESPİT EDİLDİ”
Üzüm rekoltesinin düşüklüğünün yanı sıra, son bölgesel dolu yağışlardan sonra bağlarda üzümün çok azaldığını belirten Salihli Ziraat Odası Başkanı Necati Aktürk, “Yaptığımız araştırmalarda geçen yıl asma başına 20-25 olan salkım sayısının bu yıl 10- 15 salkım olduğu ortaya çıktı. Bu duruma bağların erken uyanmasının da çok büyük etkisi oldu. Rekolte miktarının açıklanması için henüz erken ancak yapılan incelemeler sonucunda durumun pek de iç açıcı görünmüyordu. En son bölgemizde yaşanan doğal afetlerinde ardından bağlarda üzüm iyice düştü. Bazı mahallelerde yapılan hasar tespit çalışmalarında üzüm bağlarında yüzde 70’lere varan zararlar tespit edildi” dedi.
“TÜCCAR ÜZÜMÜ ALMAKTAN VAZGEÇMESİ DURUMUNDA ÜRETİCİNİN HALİ NE OLACAK”
Alaşehir’de üzüm üreticisi ailenin bir bireyi olan Hukukçu Mehmet Salcıoğlu, son iki yıldır üzüm fiyatlarının yerlerde sürünmesi ile borç batağında olan birçok üreticinin umudunu yeni sezona ve fiyatlara bağladığını belirterek,”Döviz kurundaki artış ve kaliteli rekoltenin az olmasından dolayı fiyatlar bir nebze olsun makul seviyede. 23.7.2018 tarih ile sultaniye çekirdeksiz üzümün ihracatına başlanacak. Sezonun açılması ile tüm yıl geceli gündüzlü emek verip yetiştirdiğiniz ürüne, ABC firması talip oldu diyelim. Sorup soruşturdunuz, en nihayetinde tüm diğer alıcıların tekliflerini reddederek el sıkıştınız ve anlaşmaya vardınız. Bir yıl boyunca uğraşıp yetiştirdiğiniz üzümü sattığınız için keyfiniz oldukça yerinde derken, iki gün sonra tüccardan gelen telefon ile “üzümü almaktan vazgeçtiğini” öğreniyorsunuz.Şimdi ne olacak? Ticaret ile uğraşan kişi öncelikle basiretli, özenli ve dikkatli davranma yükümlülüğü altındadır. Bu kısaca şu demek; iki gün önce alıyorum dediği ve el sıkıştığı malı, ben küstüm almıyorum diyemez. Eğer ticaret yapıyorsa ya da yapmak istiyorsa kanundan, sözleşmeden ve ticari teamüllerden kaynaklanan sorumlulukları yerine getirmek, sonucu öngörebileceği işlemleri yapmak zorundadır. Keza diğer tarafta olan çiftçi de mevcut yükümlülüklere uygun davranmakla mükelleftir. Çiftçi ile tüccarın alım, satım iradesi karşılıklı ifade edildiği anda, istisnai durumlar hariç olmak üzere sözleşme kurulmuş olur. Her ne kadar öncelikle yazılı sözleşme yapmanızı kesinlikle tavsiye etsem de, el sıkıştığınız anda aranızda bir irade oluşmaktadır. Yazı bir sözleşmenizin olması ileride ispat yönünden elinizi sağlama almanızı sağlayacaktır. Üzüm alım- satımında yazılı sözleşme olması şekil şartı değildir. Bu aşamada, sözleşmenin tarafı olan tüccar artık bu alımdan caydığı için yasal olarak bir takım zarar ve masraflardan sorumludur. Sözleşmenin zayıf tarafı olan çiftçi: Üzümü başka bir alıcıya daha düşük fiyata satmak zorunda kaldığı için uğradığı kazanç kaybını, Bu satım nedeni ile bağında yaptığı işçilik masraflarını (ara, temizlik, vb…) Sözleşmenin yapılmasına ilişkin yaptığı diğer giderler vb… masraflarını, keyfi olarak cayan tüccardan isteyebilir. Ege bölgesi dünyada üzüm ve incir üretiminde alternatifi olmayan bir kalite ve rekolte yetisine sahiptir. Bu gücünü hakkaniyetli, dürüst ve endüstriyel tarım ilkelerine uygun yaklaşımı ile üst seviyelere taşıyabilir. Konya büyüklüğünde olan Hollanda’nın tarımsal ürün gamında ihracat rakamlarına baktığımızda her yıl bu bölgenin milyarca doları çöpe attığı ortadadır. Her iki tarafında el ele vermesi ile bu hedefe ulaşamamak imkânsızdır.Tüm çiftçilerimize, alın terinin karşılığını aldığı, kredi batağında yaşamayacağı ve yüzünün güldüğü bir hasat dönemi dilerim”dedi.