SALİHLİ’DE TOHUM VE FİDE ŞENLİĞİ DÜZENLENDİ
Organik Tarıma geçiş sürecinin başlatıldığı Çamurhamamı Mahallesi’nde ,Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı’nın öncülüğünde Kurum ve Kuruluşların destekleriyle, yerel tohumun üretimde yaygın bir şekilde kullanılması amacıyla düzenlenen “Salihli Yerel Tohum ve Fide Şenliği” büyük ilgi gördü.
Salihli-MANİSA
15 Nisan 2018 // Haber // Süleyman Arasan-Mustafa Toga // 1413
Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen etkinliğe, İlçe Kaymakamı Turgut Çelenkoğlu, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Belediye Başkan Zeki Kayda, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Başkan Yardımcısı Mahmut Süreyya Karaoğlu, Gema Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel ,Gema Vakfı Kadınlar Birliği Başkanı Güler Kurt ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Salihli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ali Demir, Milli Eğitim İlçe Müdürü İsa Dilek,Çamurhamamı Mahallesi Muhtarı Necati Eren, Muhtarlar, Sivil Toplum Kuruluşları, Okul Müdürleri ile çevre il ve ilçelerden gelen üreticiler ile vatandaşlar katıldı.
“Yerli tohum ve fidanı önemsiyoruz, çalışmalarımızı üreticilerimizle birlikte yapıyoruz”
Gema Vakfı Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu; “Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı olarak çevre kirliliği konusunda 25 yıldır mücadele ederek bölgenim haklarını korumaya çalışıyoruz. Bu arada Dibek Dağı Kırsal Kalkınma Projesinin de yer aldığı önemli projeleri de hayata geçirdik. Organik Tarım üzerine çalışmalar başlattık. Diğer şehirlerde düzenlenen tohum takas şenliklerine katıldık ve bu yörenin yerli tohumları ile farklı bölgelerdeki yerel tohumları takas ettik. Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve kalkınma Vakfı olarak Allahdiyen, Çamur hamamı ve Salihli Beş eylül İlkokulu’nda geniş kapsamlı olarak Domates, biber, patlıcan, fasulye, kabak, tatlı kestane kabağı olmak üzere 60 çeşit yerel sebze tohumu üretiyoruz ve bin paket yerel tohum dağıtıyoruz. Amacımız halkımızın yerel tohuma sahip çıkmasıdır. Biz yerli tohum ve fidanı önemsiyoruz, çalışmalarımızı da üreticilerimizle birlikte yapıyoruz” dedi.
“Kaybettiğimiz değerleri yeniden kazanmak için bu tür etkinlikleri önemsiyoruz”
Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel; “Salihli inanılmaz tarihi ve kültürel bir zenginliğe sahip bir şehir. Biz bu tür etkinliklerin Salihli’ye katkısı büyük olduğu için her zaman destekliyoruz. Kaybettiğimiz değerleri yeniden kazanmak için tohum takas şenliklerini de önemsiyoruz. İnşallah bunun arkası da gelecektir” dedi.
Yerel fidanlara ve tohum takas şenliklerine büyük önem verdiklerini ifade eden Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer; “İnsanlar tarımı bu topraklarda keşfetmiş. 12-13 bin yıl önce başlayan bu tohum macerası bu bereketli topraklarda tesadüfen değil topraklarımız bereketli diye başladı.Bizim atalarımızdan aldığımız en büyük miras bu topraklarda yetişen bereketli tohumlar ve bizden sonraki nesillerde bırakacağımız en büyük miras bu tohumlar. O nedenle bu farkındalığın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ben bir vatandaş olarak gübre, yeşil mercimek, ithal etmeyi içime sindiremiyorum. Tohum takas şenlikleri, bu bilinci büyütsün istiyorum. Katkı veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.
“Yıllardan beri İsrail’in genleriyle oynadığı sebzelerle vatandaşımız karnını doyurmaya çalışıyor”
Tarımda eski yerli domates, biber ve patlıcanlarının neredeyse kalmadığına dikkat çeken Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda; “Salihli’nin vizyonu için 3 ayak belirledik. Bunlardan bir tanesi sağlık, biri olmazsa olmazımız Organize Sanayi Bölgesi ve diğeri de eğitimdi. Bu üç unsurda da epey bir yol kat ettik. OSB’yi tamamen belediyenin imkânlarıyla kamulaştırdık. Salihli’mize fakülte kazandırdık. Diğer yaptığımız birçok projeyi zaten görüyor ve yaşıyorsunuz. Tarıma gelince nerede bizim domatesimiz, patlıcanımız. Yıllardan beri İsrail’in genleriyle oynadığı sebzelerle vatandaşımız karnını doyurmaya çalışıyor. Ondan sonra birçok hastalıklar ortaya çıkıyor. Kemer Mahalle’mizde bir köy pazarı oluşturmaya çalıştık ancak arkasından çokta bir şey gelmedi. Teşvik edilmesi gerekiyor. Birkaç kişiyle bu işler olmuyor. Orada bulduğumuz karakılçık buğdayını şu an kendimiz yetiştirmeye çalışıyoruz. Kendi arazimizde yetiştirip vatandaşla paylaşıyoruz. İyi ki bugün sizlerle buradayız. Gelen konuklarımıza da çok teşekkür ediyorum ” dedi.
“Bu faaliyetlerin gelecekte devam edeceğini düşünüyorum”
Salihli Kaymakamı Turgut Çelenkoğlu; “Her bölgesi dört mevsimi ayrı güzel olan ülkemizin yerli tohum konusunda da çok büyük imkanlara sahip olduğunu düşünüyorum. Bu faaliyetlerin gelecekte devam edeceğini düşünüyorum. Bu şenliğin yapılmasına katkı sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum şeklinde konuştu.
Etkinlik, Beşeylül İlkokulu öğrencilerinin hazırladığı Halk Oyunları gösterisini sergilediler. Ayrıca etkinlikte Sanatçı Pelin Kadıoğlu sahne alırken söylediği şarkılarla etkinliğe katılanları coşturdu. İlçe Kaymakamı Turgut Çelenkoğlu, protokol üyeleri ile birlikte açılan stantları gezerek yerel tohum hakkında bilgiler aldı.