ATA YURTTAN ANA YURDA TÜRK İZLERİ
Hollanda’daki Türk’lerin yakından tanıdığı Erdesign Grafik ve Tasarım Ajansı tarafından ‘’Ata Yurttan Ana Yurda Türk Tarihinden İzler ‘’ konulu seminer Amsterdam düzenlendi. Hollanda’da yaşayan Araştırmacı–Tarihçi Mehmet Tütüncü ve Erdesign Grafik ve Tasarım Ajansı’nın Müdürü Ömer Erdem’in konuşmacı olarak katıldığı seminerde, hazırlanan ‘’Türk Tarihi Atlası’’ katılımcılara örnekler sunularak tanıtıldı ve haritadan birer adet hediye takdim edildi.
Amsterdam-HOLLANDA // 10 Mayıs 2017 // Haber Merkezi // 1221
Konya Kültür Evi'nde düzenlenen seminere, Hollanda Sivaslılar Platformu Başkanı İbrahim Çitil, Hollanda Konyalılar Vakfı Başkanı İsmail Aktaş,Müsiad Amsterdam Başkanı Ümit Akbulut, UETD adına Ertuğrul Kurt, Amsterdam Mescidi Aksa Camii Başkanı Şuayp Koçak, Yunus Emre Enstitütüsü Proje Kordinatörü Remzi Kabadayı, CMO Müdürü Ebubekir Öztüre, işadmlarından Cengiz Çetinkaya, Gürsoy Kara, Lütfi Kılınç, Selami Kabak, Muhanmmed Karadeniz ve basın mensupları ile çok sayıda davetliler katıldı. seminerde, Araştırmacı – Tarihçi Mehmet Tütüncü ve Erdesign Grafik ve Tasarım Ajansı’nın Müdürü Ömer Erdem, İslam öncesi Türk tarihi hakkında çeşitli bilgiler verdiler.
Seminerin açılışında kısa bir selamlama konuşması gerçekleştiren Konya Kültür Evi Kordinatörü Hidayet Esenkaya, “Bizlerin biraraya gelmesine vesile olan ve tarihimizi, köklerimizi canlı tutmaya çalışan Mehmet hocamıza ve Ömer abilerime, dostlarımıza teşekkür ederim. ” dedi.
Seminerde daha sonra oturum başkanlığını Hollanda Sivaslılar Platformu Başkanı İbrahim Çitil'in yaptığı " Ata Yurttan Ana Yurda Türk Tarihinden İzler" ve İslam öncesi Türk’lerin tarihi, yaşantısı ve göç konularının ele alındığı seminerin ilk konuşmacısı ve Türk Tarihi Atlası’nın hazırlayıcısı ve fikir babası olan Erdesign Grafik ve Tasarım Ajansı’nın Müdürü Ömer Erdem, kendisini bu çalışmaya iten nedenleri şöyle sıraladı:“Harita fikri, Türk Tarihine kronolojik bir düzen içerisinde bakma düşüncesinden gelişti. Bu haritada olayları yaşandığı coğrafyalarda ele almak istedik. Bu tür çalışmalara olan ilginin arttığını görmek beni mutlu ediyor. Uzun zamandır kafamda tasarladıyıp da, bir türlü hayata geçiremediğim bir projenin şuan tanıtımını yapmam ve değerlerimizin ortaya çıkması, Hollanda’daki gençlerimizin bilinçlenmesi, bu tarihi atlası vesilesiyle Türk tarihini atalarını ve köklerini bilmesi noktasında bu tür projeleri oldukça önemli buluyorum. Harita ve Coğrafya bir birinden ayrı düşünülemez. Bir çok tarihi olaylar yaşandığı bölge isimi ile anılır. Tarihini bilmeyen bir toplum geleceğe ışık tutamaz. Milletler, yaşadığı bölgeleri, ülkeleri kutsal sayar ve bunun gelişmesi, yücelmesi için mücadele eder. Tarih hepimizin ortak atasıdır. Başlangıç noktamızı iyi bilmek gerekir. Bu tanıtım seminerinde bizleri yalnız bırakmadığınız ve maddi, manevi desteklerinizle bizlere sahip çıktıktığınız için bir kez daha teşekkür ediyorum.’’ dedi.
Barbaros Hayrettin Paşa, Piri Reis, Oruç Reis ve Malta’da Türk İzleri konusundaki araştırmaları ve tezleri ile uluslararası düzeyde çalışmaları ve kitapları bulunan araştırmacı-tarihçi Mehmet Tütüncü ise, sinevizyon eşliğinde yaptığı sunumuyla ‘’Ata Yurttan Ana Yurda’’ bir tarihi geziye çıkardı. Türklerin, İslam öncesi tarih sahnesine çıkışlarını, göçebe hayatlarını, destanlarını, yazıtlarını örneklerle ve anekdotlarla katılımcılara anlatmaya çalıştı. Tütüncü, verdiği tarihi bilgilerle katılımcılara ve meraklı dinleyicilerine birikimlerini aktarıp, tarih bilincinin oluşmasının önemine vurgu yaptı ve Türk varlığının ve köklerimizin Osmanlılardan çok daha gerilere uzandığını belgelerle anlatmaya çalıştı.
Program soru-cevap faslının ardından, katkıda bulunan sponsorlara, emeği geçenlere çiçek takdimiyle sona erdi.