MEDYADA KÜLTÜR VE SANAT
Ülkemizde yayınlanan binlerce tiraj yapan gazete ve dergiler, haber yazı ve fotoğraflarıyla okuyucuları etkilemekte ve kamuoyu oluşturmaktadır.
Medya dördüncü kuvvet olarak bilinmektedir. Medya haber ve yorumlarını objektif vermelidir. Aksi olduğunda tarafsızlığını ve güvenirliğini kaybeder.
Basın isterse iktidarda bulunan siyasi partileri gelecek seçimlerde değiştirilmesini sağlayabilir.
Gazetelerimizin çoğunda kültür ve sanat sayfaları bulunmuyor veya haftada bir gün yarım sayfa, spora ise her gün beş, altı sayfa, magazin haberlerine iki, üç sayfa ayrılmaktadır.
Sabah akşam sporla yatıyoruz, magazinle kalkıyoruz. Türkiye’nin başka gündemi kalmadı mı?
Biz spora karşı değiliz. Spora. Magazine verilen önem, eğitime, kültüre ve sanata niçin verilmiyor?
Hâlbuki basınımız her gün en az bir sayfasını eğitim, kültür ve sanat etkinliklerine ayırabilir.
Bu yapılırsa toplum olarak sinema, tiyatro, güzel sanatlar, şiir ve edebi eserlere daha çok ilgi gösterebiliriz. Kültür ve sanat etkinliklerine katılabiliriz. Kültür ve sanat dünyasını yakından tanıyabiliriz.
Televizyonlarımız bu konuda daha başarılı. Görsel olarak kültür, sanat ve edebiyat etkinlikleri ve söyleşiler yapılmaktadır.
“ Atatürk’e göre : ”Sanat güzelliğin ifadesidir. Bu ifade söz ile olursa şiir, nağme ile olursa müzik, resim ile olursa ressamlık, yontma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur.”
“Sanat, insanın özgür olarak karar vermesini, becerisini ortaya koymasını sağlar. Güzel sanatlar uygar olmanın işareti, kültürlü insan yetiştirmede önemli bir eğitim aracıdır. Sanat, aynı güzel duyguların paylaşılmasını sağlayan ve insanları birleştiren önemli bir etkendir. Sanat eserleri, bir milletin kültür varlıklarının başta gelen tanığı ve ulaştığı uygarlık düzeyinin bir ölçüsüdür.”
Atatürk sanat ve sanatçıyı desteklemek için her zaman onların yanında yer almıştır. Sergi ve sanat etkinliklerinin açılışlarına katılmıştır.
Medyanın; özellikle basının gazetelerimizin eğitim, kültür ve sanata gereken önemi göstermelerini gazete, dergi ve eklerinde eğitim, kültür ve sanat etkinliklerine en az bir veya iki sayfa yer vermeleri ülkemizdeki eğitim, kültür ve sanat çalışmalarını geliştirecek ve katkı sağlayacaktır.
Gazete ve dergiler haberleri, araştırma, inceleme yazıları, yorumlarıyla zengin bir içeriğe sahipse; o gazete ve dergileri saatlerce okuyabilirsiniz.
İnsanlar duygu ve düşüncelerini okumakla geliştirebilirler. O halde basının öncelikle nitelikli olması gerekir. Okuyucuyu bilgilendirmeli, ufkunu açmalı, kültür ve sanat özelliklerini geliştirmelidir.
Magazin ve dedikodu haberleri kişilere, topluma ne kazandırabilir?
Medya toplumu ilgilendiren siyasi, ekonomik, sosyal, eğitim, kültür ve sanat haberlerini
vermeli, olayları analiz etmeli, yanlışları söyleyebilmeli, çözüm önerileri sunabilmeli toplumu aydınlatmalı ve bilinçlendirmelidir.
Ne dersiniz sevgili okurlar?...
Günlerinizin sağlıklı ve mutlu geçmesi dileğiyle hoşçakalın !...
Ahmet Demir
Şair/Eğitmen 8 Mart 2014
AHMET DEMİR
YAZARIN TÜM YAZILARI
-
-ERGENE NEHRİ VE ÇEVRE KİRLİLİĞİ
-
-
-ÇEVRE ve EKOLOJİK DENGE
-FİLİSTİN