<br>
<table border=
 
Menü
ANA SAYFA
AKTÜALİTE
EDiTÖRÜN SECTiKLERi
HiKAYELER VE YAZILAR
SALİHLİ SANAT DOSTLARI
SPOR SERVİSİ HABERLERi
AYIN KiTABINI TANIYALIM
R Ö P O R T A J L A R
=> 01-Güler Duman
=> 02-Athena Müzik
=> 03-Mercan Dede
=> 04-Fotomodel Chaira
=> 05-Yasemin Çeğerek
=> 06-Figen Genç
=> 07-Sevim Zor
=> 08-Saniye Bıldırcın
=> 09-Nurten Karışlı
=> 10-Cemile Sezer
=> 11-Seyfi Özgüzel
=> 12-Mülkiye Aytar
=> 13-Mustafa Ekinci
=> 14-Ömer Aşıran
=> 15-Semih Arıkan
=> 16-Vedat Gültekin
=> 17-Radar Holland
=> 18-Monique Turkeye
=> 19-Kinder Vereniging
=> 20-Müzeyyen Doğaner
=> 21-İsmet Deringöl
=> 22-Kemal Yalçın
=> 23-Mehmet Güçyetmez
=> 24-Osman Doğan
=> 25-Ali Aktaş
=> 26-Mehmet Arıkan
=> 27-İsmail Yiğiter
=> 28-Satılmış Karuç
=> 29-Süleyman Güdücü
=> 30-Recep İmamoğlu
=> 31-Sabahattin Uçar
=> 32-Nedim Bahçekapılı
=> 33-Arif Yakışır
=> 34-Dr. Ahmet Kaya
=> 35-Aydın Bayka
=> 36-Ali Osman Biçen
=> 37-Zeki Baran
=> 38-Ayhan Akgün
=> 39-Hamit Karakuş
=> 40-Turan Yazır
=> 41-Bülent Türker
=> 42-Gülsüm Tatar
ŞAiRLER-ŞiiRLER
TÜRKİYE'Yİ TANIYALIM
Salihli-MANİSA ve Rotterdam-HOLLANDA
KARAKALEM
YAZARLAR-HABERCiLER
L i N K L E R
V i D E O L A R
Ziyaretçi Defteri
İletişim : mustafa_toga@hotmail.com
Arşiv-I ...... H A B E R L E R : 001-200
Arşiv-II .... H A B E R L E R : 201-341
Arşiv-III ... H A B E R L E R : 342-414 .......... 2304-2404
Arşiv-IV ... H A B E R L E R : 415-522
Arşiv-V ..... H A B E R L E R : 523-642
Arşiv-VI . H A B E R L E R : 643 - 800
Arşiv-VII. H A B E R L E R : 801-1101
Arşiv VIII. H A B ERLE R: 1102-1500
Arşiv-IX. H A B E R L E R: 1501-1850
Arşiv-X.. HABERLER: 1851-2150
Arşiv-XI.. HABERLER: 2151-2303
 


 









 









 




  





 





 




 






 




 


41-Bülent Türker


BİR TÜRK ROBİN HOOD’U "BÜLENT TÜRKER"


Röportaja başlamadan önce çok düşündüm başlık olark ne yazayım diye. Bülent Türker öyle sade bir cümleyle anlatılacak geçiştirilecek birisi değil ki. O yaptıklarıyla, kişiliğiyle, insan sevgisiyle bir Türk Robin Hood’u aynı zamanda ayakkabı boyacısı, hammal, maraton koşucusu, banka müdürü, fotoğrafçı, yazar ve kraliyet nişanı sahibi. “10 parmağında 10 marifet” deyimiyle “cuk” örtüşen bir adam... “Klasik Türk hikayesi” de diyebilirsiniz. Ancak Bülent Türker’i anlatmaya başlayınca sıradan bir başarı hikayesi olmadığını anlayacaksınız. Herşey var bu hikayede fakirlik, zenginlik, hırs, mücadele, kararlılık, başarı, yardımseverlik, gönüllü elçilik...

Kırklareli’nin Vize ilçesinde doğan Bülent Türker, temizlik işçisi bir babayla ev hanımı annenin ilk çocuğu. Malumunuz ülke şartlarında kıt kanaat geçinebilen bir aile ortamında büyümek zorunda kalmış. İlk ve ortaokulu ayakkabı boyacılığı, liseyi hammallık yaparak tamamlamış. Fakirlik onun isteklerini yerine getirmesinde hiç engel olmamış. Aksine teşvik etkisi yaratmış. Türker, üniversiteyi bitirdikten sonra Hollanda’ya gitmeye karar vermiş. İnanılması güç kararlılık öyküsü de o andan itibaren başlamış.
Hedef yaptığı Hollanda’ya otostop yaparak gitmiş Bülent Türker... İlk günlerinde lisan bilmediği için kimse iş vermek istememiş. Bir bankaya başvuru yaptığında “lisanın yok” gerekçesiyle geri çevrilmiş.

Yılmamış... “Ben burada ücretsiz çalışmak istiyorum” deyip kapısından çevrildiği bankaya bacasından girmesini bilmiş. Üstün başarısı, çalışkanlığı ve dikkati sayesinde, kısa sürede önce maaşa layık görülmüş, çok geçmeden de çalıştığı bankaya müdür olmayı başarmış. Zincirleme başarı öyküsünü, kazandığını paylaşarak taçlandırmış Bülent Türker... Özellikle de engelli vatandaşlara sağladığı yardımlarla dikkat çekmiş, Hollanda’da “Örnek insan” seçilmiş, Hollanda Kraliçesi tarafından çok az kişiye nasip olan Kraliyet Nişanı ile ödüllendirilmiş. Biz bu “Türk Robin Hood”un hikayesinden çok etkilendik, okuyucularımızla da paylaşalım istedik.

Bülent Bey sizi tanıyabilir miyiz?
Kırklareli’nin Vize ilçesinde doğdum. Fakir bir ailenin çocuğuydum. İlk ve ortaokulu ayakkabı boyacılığı, lise ve üniversiteyi de hammalcılık ve simitçilik yaparak tamamladım. Ankara Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesi’nden dereceyle mezun oldum. Maraton koşucusuydum. Bir yarış için Hollanda’ya yürüyerek ve otostop çekerek gittim. Yarışta çok başarılı olunca Hollanda’da kalmam yönünde talepler geldi. O dönemde üniversitenin son sınıfındaydım. Mezun olunca Hollanda’ya gittim. Çöpçülükle geçimimi sağlarken, banka sınavlarına girdim. Ama dil sorunum vardı. Banka yetkililerine “Sınavı kazanamadım ancak burada ücretsiz çalışmak istiyorum” dedim, kabul edildi. 1-2 ay gibi kısa sürede beni kadroya aldılar. İnanılmaz paralar kazanmaya başladım. Maaşım Hollanda’da bir bakanın aylık gelirinin üzerine çıktı. İstediğim gibi yaşıyordum.

Yardımsever kimliğiniz nasıl doğdu?
25 yıl önce Karşıyaka’dan bir bankadan “Kanser hastası bir çocuğumuz var yardımcı olur musunuz?” diye gelen telefon fikirlerimi değiştirdi. Bin 750 gulden gibi bir rakam gerekliydi. Maaşımın yarısıydı. İlaçlarını aldık ve çocuğu kurtardık. Arkasından ilginç birşey geldi başıma. O dönemde sahte mühürle banka dolandırma olayları çıktı. Bu olayı da ben ortaya çıkardım. Yönetim, “Başarından dolayı sana yarı maaş ödül vereceğiz” dedi. Çocuğu kurtarmak için harcadığım para, bana tekrar geri döndü. “Bu işte bir hikmet” var dedim, bir gün önce bir çocuğun hayatını kurtarıyorsun, ertesi gün para ödül olarak geri geliyor. O andan itibaren bağış konusuna daha dikkatli eğilmeye başladım. Engelli vatandaşlar için tekerlekli sandalye satın alıp Türkiye’nin dört yanına gönderdim.
Ne güzel bir hikaye... Sonrası...
Daha sonra benim gibi düşünen arkadaşlarımla birlikte yardımlaşma ve bağışa yönelik çalışmalar yapmaya başladık. Şimdiye kadar da 33 diyaliz makinesi, 5 binden fazla tekerlekli sandalye, 6 ambulansı ihtiyaç sahipleriyle buluşturduk. Onun dışında 10 yıl önce Bülent Türker Anaokulu ve bir Anadolu Lisesi yaptırdım. 2 sene önce bankadan kendi rızamla ayrılırken bana yüklüce bir para ödendi. O parayla da annem ve babamın adına Rıza-Zehra Türker Özel Eğitim Okulu’nu açtım. Babam malesef yaptırdığım okulu göremedi. Ancak hissettiğini biliyorum. İnsanlara yardım etmekten, paylaşmaktan çok mutluyum. Hollanda’ya gelen Türk öğrencilere, yurt içi ve yurt dışından olsun desteklerimiz sürüyor.

Bu yardımları neye göre yapıyorsunuz?
Beş-altı arkadaş yürütüyoruz bağışları. Bizler, vakıf veya dernek değiliz. Sadece gönüllü elçileriz. Konsolosluklar aracılığla tüm yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Bize insanlar heryerden ulaşabiliyor. İnternetten, telefonla, mektupla. Araştırma yapmadan istedikleri şeyi göndermeyiz. Çünkü, yapacağımız yardımın gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmasına özen gösteriyoruz. Gazilere, askerlere, engelli vatandaşlarımıza hala da yardımlarımız sürüyor.

Hollanda’da bir öğrenci, sizin biyografinizi tez konusu olarak almış. Bu doğru mu?
Evet. 2001’de bir kızımız benim haberim olmadan hayatımı tezine konu etmiş ve belediye meclisine sunmuş. Üzerinde adres yazılmadan mektup gelen tek kişi olmam ilginç gelmiş. “Bülent Türker- Rottderdam” yazan mektuplar bana ulaşıyordu. Günde 80 tane mektup gelirdi. Genelde yardım talepleri olurdu mektupların içeriği.

Kraliyet Nişanı’nın öyküsünü dinleyelim bir de sizden.
2001’deki bu çalışma, kraliçenin danışmanlarına aktarılmış. Bu madalyalar verilecek kişiye söylenmiyor, başka bir yerde daha önce duyurulmuyor, son ana kadar basın da dahil kimsenin bilgisi olmuyor. Sadece madalyayı alacak kişinin en yakınlarına yemin ettirilerek söylenir ve törene davet edilirmiş. Bir gün beni saraya çağırdılar. Madalyayı alacağımdan haberim olmadan törene katıldım. Bölge valisi kürsüde birini övmeye başladı. “Benden daha çok tanınıyor burada. Çuvallar dolusu mektup geliyor kendisine” diye anlatmaya başladı. Kimse üstüne alınmıyordu. Ben de tabii. Konuşmasının sonunda benim adımı söylediğinde çok şaşırdım. Hala da o anın heyecanını yaşarım. Bana verdikleri madalya, Hollanda’nın kraliyetteki en üst kademedeki madalyası. İlginçtir ki bu madalya daha önce 70 yaşının altında hiç kimseye verilmemiş. Ben ödülü aldığımda 40 yaşındaydım. Aynı zamanda Kraliyet Nişanı’na layık görülen ilk Türk’tüm. Hollandalılar da çok şaşırdı.


Örnek insan da seçilmişsiniz...
2005’te Hollanda’da “En İyi Kalpli İnsan” seçildim. Bu halk oylamasıyla yapılan bir seçimdi. 9 finalistin toplamından 37 bin fazla oy aldım. Şimdi tüm uçuşlar bana ücretsiz. Bazı tatil köylerinde yine ücretsiz tatil yapıyorum. Kültür alışverişine de katkı da bulunuyoruz. Hollanda’da 35 sokağın isminin Atatürk, İzmir gibi Türkçe ve değerli isimlerle değiştirilmesini sağladık. Tabii kraliçenin ve Rotterdam’ın adını da Türkiye’de bir sokağa verdirdik.

Eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?
Hollanda’da her yıl Cumhuriyet Baloları, etkinlikler, moda şovlar düzenlerim. Bazılarını kendi imkanlarımla, bazılarını da sponsorlar aracılığı ile yapıyorum. Bu düzenlediğimiz etkinliklerden birinde 142 güzel arasından dünya güzeli seçilen Azra Akın’ı biz çıkardık. Yapıyoruz, ediyoruz ama kendi ülkemden yeterince destek alamıyorum. Çok üzülüyorum. Hollanda ve diğer ülkeler benim farkıma varıyor ve yaptıklarımdan ötürü ödül veriyor, konferansa çağırıyor veya bir şekilde sana değer verdiğini gösteriyor. Ancak bu tarz bir davranış kendi ülkenden gelmeyince üzülüyorsun. Türkiye’den “Napıyorsun, ne ediyorsun” bile diyen olmadı. Oysa ki en fazla yardımı kendi ülkeme yaptım, hala da yaparım. Keşke bir arayıp soran olsaydı.



Birazda Bülent Türker ile ilğili satır başlarına değinelim...
Eski milli sporculardan olan Bülent Türker’in adı, doğduğu ilçe olan Vize’de, 1990 yılında, bir caddeye verildi.
“İnsanlara ve Gönüllü Kuruluşlara Yardım Vakfı” tarafından 1993 yılında Türkiye’nin en başarılı genci ödülüne layık görüldü.
1993’te Trabzon, 1994’te Salihli, 1999’da Erzurum illeri tarafından Fahri Hemşehrilik unvanına layık görüldü.
1994-1999 yıllarında TSK Mehmetçik Vakfı’na maddi ve manevi desteklerinden ötürü Altın Plaket ve 2002 yılında da Altın Madalya ile ödüllendirildi. On yıldır gazilerimize büyük yardımlar yapıyor.
Hollanda ve Türk halkı arasında dostluk ilişkilerine katkısı, girişimciliği, yardımseverliği ve gönüllü çalışmalarından dolayı Hollanda’nın en büyük ödülü olan Kraliyet-Şovalyelik Madalyası ile kraliçe tarafından ödüllendirildi.

2005 yılı Kasım ayında, Hollanda’da düzenlenen yarışmada halk oylaması ile tüm adayların toplamından 37 bin fazla oy alarak Hollanda’nın En İyi Kalpli İnsanı seçildi.
“Deniz Yıldızları Çalışma Grubu” ile birlikte deprem bölgesi Derince-İzmit’te yaptırdığı M. E. B. Bülent Türker Anaokulu’nu bölgenin, depremden zarar gören çocuklarının hizmetine sundu. Dört yıldan bu yana bu okulun sponsorluğunu yapıyor ve on bir öğrenciyi okutuyor.
2008 yılında yine Derince-İzmit’te baba ve annesinin adını taşıyan TC MEB Rıza-Zehra Türker Özürlüler Okulu’nu hizmete soktu.
Amatör bir fotoğrafçı da olan Bülent Türker, bugüne kadar gezdiği 54 ülkede çektiği on binlerce fotoğrafı 17 yerde sergiledi. Fotoğrafları bir çok dergiye kapak oldu, 6 fotoğrafı da değişik ülkelerde ödül aldı.
Belki de Türkiye’nin en büyük Atatürk Fotoğrafları Koleksiyonu’na sahip olan Bülent Türker’in, “Yol Kılavuzu, Seyahat Rehberi”, “Karadeniz Fıkraları” kitapları ve “Bitmeyen Sevda” isimli romanı yayınlandı.
Bülent Türker’in, tarihçi Hanri Benazus ve Uşakizade Köşkü Müdürü Ahmet Gürel ile birlikte yazdığı “Anılarla Çanakkale Geçilmez” adlı kitap, Hollanda’da 50. baskısını yaptı, dünya basınında sıkça yer aldı.

Sayın Türker bize zaman ayırdığınız için teşekkür eder, başarılarınızın devamını dileriz.                         

Gösterdiğiniz yakın ilgiden, samimi ortamdan ve sıcak sohbetinizden dolayı asıl ben teşekkür ederim.  

Orjinal Röportaj: (Bülent Türker  kendi röportajını kendisi hazırlamıştı)

Röportaj: Mustafa Toga (Not: Tekst kontrol, imla kuralları, yeni yazılım ve eklemeler yapıldı)              
Fotoğraf: Melek Tatar / Hüseyin Kızılca 

........................................................................

Platform Dergisi : 
Hollanda Genelinde Dağıtım Yapılan, Aylık Türkçe Dergi

www.platformmedia.nl
Kadın Dergisi :
Hollanda'da Aylık Yayımlanan Tek Türkçe Kadın Dergisi



Bugün 1024195 ziyaretçi (2704954 klik) kişi burdaydı!
 
Her Gün Yeni Bir Başlangıçtır.....Toga Medya.....2006 dan bu yana

“TogaMedya doğru, dürüst, şeffaf gazetecilik”




TÜRKİYE
 
Copyrigt 2014 ..... Her Hakkı Saklıdır ..... Design by TogaMedya
Sitemizde yayınlanan haberler kaynak gösterilmeden kullanılamaz. mustafa_toga@hotmail.com ve info@togamedya.net adresinden bize ulaşabilirsiniz…