Sayın Yakışır, 29 Mart 2009 tarihinden itibaren Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanlığına getirildiniz . Federsayonu kısaca tanıtır mısınız?
Hollanda Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonu misyonunu ve vizyonunu isminde barındırdığı üzere, Hollanda Diyanet Vakfına bağlı cami ve sosyal kültür derneklerimiz tarafından1979 yılında kuruldu. Şu an TİKDF çatısı altında 143 cami ve sosyal kültürel dernek bulunmaktadır. Hollanda Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonu farklı inanç ve kültürlere saygılı olunmasına inanan ve aynı saygıyı kendi inanç ve kültür değerlerinin yaşanması ve yaşatılmasında da karşısındakilerden bekleyen bir dünya görüşüne sahiptir. Federasyonumuz, İslamın engin hoşgörüsünü vazgeçilmez bir ilke kabul eder. Federasyonumuzun birinci önceliği Hollanda’daki neslimizin geleceği ile alakalı hizmetler yapmaktır. Bu alanda eşit haklar mücadelesi verir, ırkçılığa, ayrımcılığa karşı kesin tavrını koyar. Hiç bir kimsenin kanunlar nezdinde imtiyaz hakkına sahip olmaması gerektiğini söyler, karşılaşılan haksızlıklara demokratik ve hukuk normları çerçevesinde tepkiler verir. Federasyonumuz daha çok Hollanda’daki siyasi , ekonomik, eğitim, kültürel ve işpazarı konularında faaliyet göstermeye ve toplumun çıkarları konusunda Lobi faaliyetleri misyonuyla görevine devam etmektedir. Siyasi bir kuruluş değildir. Ancak siyaset yoluyla elde edilecek olan haklarımızın kazanılması hususunda insanlarımızı bulunduğumuz ülkede siyaset yapmaya teşvik eder, katılımı destekler, her alanda yetişmiş kadroların olmasına zeminler hazırlar.
Birazda kendinizden bahseder misiniz?
1954 yılında Ankara ili, Şereflikoçhisar’ın Boğazköyünde doğdum. İlkokul ikinci sınıftayken Ankara’ya taşındık. Ortaokulu bitirmiş liseye başlamıştım Türkiye’deki tahsilimi yarım bırakıp 1971 yılında aile birleşimi neticesinde Hollanda’ya geldim. Yaşımın büyük olmasından dolayı, Hollanda’da okula gitme mecburiyetim yoktu. Hollandacayı kendi kendime öğrenmeye çalıştım. Akşam Teknik Sanat okulunda okudum. Bu meslek okulunun elektro-teknik bölümünden mezun oldum. Gündüzleri de kaynakçı olarak gemi tersanesinde çalışmaya başladım. 1974 yılında Türkiye’den evlendim. Daha sonra eşimi buraya getirdim. Dört çocuk babasıyım.
Hollanda’da yüksek öğretim yaptınız mı?
Evet. Teknik okuldan sonra eğitime kısa bir zaman ara verdim. Rotterdam Migranten Akademi’de 2 yıl okudum. Daha sonra Hogeschool Rotterdam, Eğitim Bilimler Fakültesi, Türkçe öğretmenlik bölümünü bitirdim. Ardından, Leidse Hogeschool Thomas More (PABO), ilkokul öğretmenliği bölümünü bitirdim. Daha sonra, Amsterdam Yüksek Okulunda Kurum, İş İdaresi ve Menejerlik (HBO post-VO) bölümünde okudum ve başarı ile mezun oldum.
Dernek çalışmalarınız hakkında da kısaca bilgi verebilir misiniz?
Türk toplumu içerisinde 1980 yılından bu yana sosyal görevli, tercümanlık, çeşitli gençlik derneklerinde, kurum ve camilerde, federasyonlarda bir çok görev (sekreterlik, başkan yardımcılığı, başkanlık) yaptım. Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonunda yaklaşık beş yıl kadar genel sekreterlik görevini yürüttüm. 29 Mart 2009 tarihinde TİKDF olaganüstü genel kurulunda yönetim kuruluna aday oldum ve seçildim. Daha sonra yapılan yönetim kurulu toplantısı sonucunda genel başkanlık görevine getirildim.
Daha önce sizi politikada ön saflarda görüyorduk. Bu konuda biraz bilgi verir misiniz?
1998 - 2002 döneminde Rotterdam Noord ilçesinde D66 siyasi partisinden belediye meclis üyeliğine seçildim. 2002-2006 Yerel seçimlerinde listede son sıralarda olmama ragmen tercihli oylarla yeniden seçilmiş oldum. Rotterdam Noord ilçe belediyesinde 8 yıl belediye meclis üyeliği görevinde bulundum. Ben de görevi seve seve toplum ve halkım için üstlendim.
Çok yoğun olan önceki çalışma hayatınız hakkında okuyucularımıza kısaca bilgi verir misiniz?
Rijnmond SBWR’de (Stichting Buitenlandse Werknemers Rijnmond)18 yıl uzun süre sosyal danışman, eğitim danışmanı olarak çalıştım. Yabancı İşçiler Yardım Cemiyetinden, cami ve derneklerle ilişkilerim çok iyi olduğu ve sorunlarını da iyi bildiğim için, beni SPIOR´da geçici olarak (Stichting Platform İslamitische Organisaties Rijnmond) görevlendirdi. Dernek ve camilerin organize, faaliyetler ve çalışmalarına destek verdim. Sübvansiyon müracaatlarını yaptım, raporlarını yazmada yardım ettim, danışmanlık yaptım. Değişik yabancı ülkelerinden gelen vatandaşların buradaki örgütlenmelerine yardımcı oldum. Çocuklarının eğitimlerine, eğitimde karşılaştıkları sorunlara yardımcı oldum, rehberlik yaptım. Birçok okul, cami ve derneklerde, mahalle evlerinde değişik dillerde Hollanda eğitim sistemi, velilerin eğitime katılımı, okul seçimi, çocuk eğitim ve terbiyesi v.s. konularda bilgilendirme toplantıları yaptım. Bunun yanı sıra çeşitli sivil toplum örgütlerinde yer aldım. Son 2 yılda, Rijnmond’da 33 sosyal, kültürel, gençlik dernekleri ve cami kuruluşlarının bağlı olduğu DOR’da (Diyanet Organisaties Rotterdam en regio), daha sonra Regionale Advies Centrum kurumunda genel koordinatör olarak 2008 yılı sonuna kadar görev yaptım. Aynı zamanda şu an NIO’nun (Nederlandse Islamitische Omroep) dış ilişkiler menejeri olarak görev yapmaktayım.
Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonu 143 değişik cami ve sosyal kültürel dernekten oluşmaktadır. Ne tür faaliyetleriniz oluyor? Yeni projeleriniz, yeni çalışmalarınız var mı?
Söylediğiniz gibi TİKDF çatısı altında 143 cami ve sosyal kültürel dernek var. Bu dernekler aynı zamanda üst ve kardeş kuruluş olan Hollanda Diyanet Vakfına bağlıdır. Burada toplumun ihtiyaçları doğrultusunda faaliyetler yapılmaktadır. TİKDF yeni oluşan yönetim kurulumuzun 6 üyesi şu an aktif olarak Hollanda politikası içerisindedir. Bu arkadaşlarımız kanalıyla Hollanda hükümeti ve siyasi partilerle daha sıcak ilişki içinde bulunacağız. IOT’nin (Türkler için Danışma Kurulu) 9 üyesinden birisiyiz. IOT biliyorsunuz Hollanda Uyum ve Yabancılar Bakanlığı ile periyodik olarak toplantılar yapmaktadır. Federasyonumuzun yeni projelerinden bir tanesi IOT’nin yanısıra tabanımızın sorunlarını, istek ve dileklerini direkt Yabancılar ve Uyum Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı ile görüşmek. Bu konu üzerinde çalışmalarımız olacak.
TİKDF çatısı altındaki kurumlarla toplantılarını ne şekilde ve nerede yapılıyor?
Bundan önce TİKD Federasyon yönetim kurulu toplantılarını, federasyon ofisinin bulunduğu Rotterdam Kocatepe camininde toplanılıyordu. Yeni yönetim kurulu olarak değişiklik yaptık. Bundan böyle TİKD Federasyonu yönetim kurulu ve istişare toplantılarının tamamını, Hollanda’nın 12 eyaletinde bulunan çeşitli camilere giderek oralarda yapacağız. Peryodik olarak bilgilendirme toplantılarımızı da bağlı camilerde yapacağız.
Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonu’nun yeni yönetim kurulunun oluşumu ve belirlediğiniz hedefler hakkında bilgi verebilir misiniz?
Kendisine bağlı teşkilatlarla Hollanda Türk Toplumu’nun en büyük sivil kuruluşu olarak hizmetlerini sürdüren Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonu, 29 Mart 2009 tarihinde Hollanda Diyanet Vakfı Rotterdam Eğitim Merkezinde olağanüstü genel kurulunu gerçekleştirmiştir. Büyük bir deleğe katılımı ile yapılan genel kurulda, federasyonun 30 yıllık tarihinde tamamı yenilenen 9 kişilik yeni bir yönetim kurulu seçilmiştir. Göreve yeni gelen yönetim kurulu üyeleri olarak bizler, Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonu’nun uyumlu, katılımcı ve istişareye dayalı bir hizmet anlayışıyla çalışmalarına devam etmesi gerektiği, kurumsal anlaşmazlıklardan uzak kalıp, toplumun problemlerinin ortak çaba ile çözüme kavuşturulabileceğinin bilincindeyiz.
Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonu kendisine bağlı cami ve dernekler başta olmak üzere, birlikte çalışmalar yaptığı ve yapacağı üst kuruluşlarla tam bir mutabakat içerisinde hizmete devam edecektir. Bu anlayış ve hassasiyetle oluşturulan genç, dinamik ve tecrübeli ekibimiz, Hollanda’daki temsil gücümüzü daha da kuvvetlendirecektir. Hollanda Diyanet Vakfı, Müşavirlik ve Ateşeliklerimizle, diğer Türk ve yabancı sivil toplum kuruluşlarıyla, toplumumuzun meselelerine çözüm arayışlarını birlikte yapacağız.
Arif bey size yeni görevinizde başarılar dilerim. Ayrıca yoğun iş temponuz içerisinde Platform’a ayrırdığınız zaman için teşekkür ederim.
Ben teşekkür ederim. Türk medyası içerisinde Platform Dergisi’nin ayrı bir yeri ve çizgisi var, yayın hayatınızda başarılar dilerim.
Röportaj: Mustafa Toga www.facebook.com/Toga Mustafa ................................................................... Platform Dergisi : Hollanda Genelinde Dağıtım Yapılan, Aylık Türkçe Dergi
Bugün 1024076 ziyaretçi (2704473 klik) kişi burdaydı!
“TogaMedya doğru, dürüst, şeffaf gazetecilik”
TÜRKİYE
<
Toga Medya Editörü / Wie is de editor van TogaMedya