Yıllardır Avrupa’da gurbetçi psikolojisiyle yaşayan insanlarımız, kendilerini ayakta tutan ve onları her türlü olumsuzluklardan koruyan islami değer yargılarını canlı tutmayı başarmış ve bu günlere taşımıştır. Buna parelel olarak çeşitli binaları kirlayarak veya satın alarak mabedler oluşturup inançlarının gücünü ve kalıcılığını da ispat etmişlerdir. Günümüzde, ibadet için kullanılan küçük köhne binalar yerini kubbeli ve minareli büyük camilere terk etmişlerdir. Bunlardan bir taneside 5300 m2 alana kurulmuş çifte minaresiyle önünüzde heybetle duran Schiedam İslam Merkezi (SIM) ve bünyesinde yer alan Merkez Camii dir. Gerek yapısal bakımdan gerekse muhtevası bakınımından müslümanlara ve diğer tüm insanlara hitap eden bu görkemli camii ve eğitim merkezi olan bina Avrupa’da yaşayan insanımızın artık buralarda kalıcı olduğunu ve gurbetçi psikolojisinden sıyrıldığının en güzel örneğini teşkil etmektedir. Dört yüze yakın öğrencisi bulunan Schiedam İslam Merkezi Müdürü Sabahattin Uçar’ı rafları tıklım tıklım kitaplarla dolu olan sade ama buram buram eğitim ve islam kokan idari odasında çalışırken buldum. Güler yüzü, mütavazi haliyle insana güven veriyordu Sabahattin bey... Ve ‘İslam Merkezimiz; İlim ve hidayetin fışkırdığı bir pınar, ıslah ve irşad nurunun parladığı bir ışık kaynağı ve kıyamete dek kalıcı ve mana dolu bir eğitim-öğretim kurumudur’ diyerek söze başlaması sohbetin çok olumlu ve zevkli geçeceğinin işareti oldu. Sayın Sabahattin Uçar, hem eğitim hemde dini ve ssyal-kültürel açıdan büyük sorumluğu olan İslam Merkezi’nin müdürü olarak kendinizden biraz bahseder misiniz?
1962 yılında Erzurum’da dünyaya geldim. İlkokul Eğitimini Erzurum Bozyazı İlkokulunda, Orta öğrenimini Şam İslami İlimler Lisesinde tamamladım. Yüksek tahsilimi Mısır El-Ezher Üniversitesi Hukuk Fakültesinde ve El-Ferabi Milli Devlet Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesinde yaptım. Vatani görevimi Edremit 19. Piyade Tugayında tamamladıktan sonra 1985 yılında istek üzere görevli olarak Avrupa’ya geldim. Arapça ve yeterli derecede Hollandaca biliyorum. Evli ve dört çocuk babasıyım.
Sayın Uçar görevli olarak Avrupa’ya geldim dediniz. Burada ne tür görevlerde bulundunuz? Bu konuyu biraza açar mısınız?
Milli Görüş Teşkilatı (IGMG) İçerisinde 1985 den1991 yılına kadar imam ve hatiplik görevlerinde bulundum. Bu arada Hollanda Bölge Tanıtma Başkanlığı, Bölge Gençlik Koordinatörlüğü ve Bölge Hac Organizatörlüğü faaliyetlerine katıldım. 1991-1996 yıllarında ise Avrupa Milli Görüş Teşkilatları Bölge Başkanlığı ve Hollanda İslam Federasyonu Başkanlığı görevlerinde bulundu. 1996 dan 2000 yılına kadar İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatları Genel Merkez Sosyal İşler Başkan Yardımcılığı ve Genel Merkez Hatipliği görevlerini ifa ettim. 2000 yılından beri Avrupa genelinde bölge ve şubelerde organize edilen çeşitli konferans, seminer, aile eğitimi ve eğitim kamp programlarına hatip ve eğitimci olarak katıldım. Şu ana kadar yayınlanmış dokuz kitabım ve üç de şiirsel anlatı kaset çalışmalarım bulunmaktadır.
Birazda kitaplarınızdan ve diğer ilmi ve islami çalışmalarınızdan bahsedelim. Örneğin şu ana kadar yayınlanmış eserlerinizin ve şiirsel anlatı kasetlerinizin isimleri nelerdir, bu eserleri nereden temin edebiliriz?
Yayınlanmış kitaplarım şunlar: Savunan Adam, Çağdaş Firavun ve Firavunluk, Niçin Günde Beş Vakit Namaz Kılmalıyız, Teşkilatçının Başarı Kılavuzu, Bir Yastıkta Bir Ömür, Kendine Çok İyi Bak, Niçin Milli Görüş, Kendinle Yarış ve Başar. Kasetlerimi ise şu başlıklar altında topladım: İbret Dolu Hayatlar, Hac’dan Mektup, Göz Bebeğim Namaz. SIM’in kütüphanesinden veya bizzat benden temin edebilirsiniz.
Schiedam İslam Merkezi (SIM) ile ilgili detaylı bilgi verebilir misiniz? Ne zaman ne amaçla kuruldu? Eğitim hizmetleri nasıl? Sosyal-kültürel faaliyetleri nelerdir?
İslam Merkezimiz; Toplumumuzun dini hizmetlerinden eğitim hizmetlerine, kültür hizmetlerinden sosyal hizmetlere ve teknolojik hizmetlerden spor hizmetlerine kadar bir çok faaliyetin gerçekleşmesine imkan sağlıyor. SIM 1984 yılında Hollanda’nın Schiedam kentinde kuruldu. Bu minareli ve kubbeli camiinin temeli ise 2002 yılında atıldı ve yardım sever insanlarımızın katkılarıyla Mart 2007 yılında yapımı tamamlandı. Faaliyetlerini beş katagoride inceleyebiliriz. Bunlar; Din Hizimetleri Bölümü (Camii), Eğitim Hizmetleri Bölümü, Kültürel Hizmetler Bölümü, Sosyal Hizmetler Bölümü ve İdari Hizmetler Bölümü olarak faaliyet gerçekleştirmektedir. Eğitim bölümüne gelince; 2007-2008 eğitim ve öğretim yılında okullarımız İslam İlimler Koleji ve İslami İlimler Akademisi adıyla Orta okul , Lise ve Yüksek Okul kademelerinde eğitim-öğretim faaliyetlerine başladı. SIM’de aşağı yukarı 400 öğrenci eğitim görüyor. Hangi yaş gurubundalar? Nereden geliyorlar? Sadece Kur’anı-ı Kerim ve Müezzinlik Kursları mı takip ediyorlar? Temel eğitimini tamamlamış çocuklar İslam İlimler Koleji’ne kayıt yaptırabilirler. Kursiyerlerimiz 12-22 yaş grubundalar. Her yerden gelerek bizde eğitim yapabilirler ama genel sayıya baktığımızda ağırlık olarak Schiedam daha sonra da Rotterdam ve çevresinden geliyorlar diyebilirim. Erkek ve Kız Kur’an kurslarımızda şu an 200 öğrencimiz Kur’an-ı Kerim ve İslamın Temel Bilgilerini öğreniyorlar. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) ‘İnsanların en hayırlısı, onlara faydalı olanıdır’ sözünü temel ilke edindik ve çocukları hayra meylettirerek insanlara faydalı olmaları için çalışıyoruz.
Verilen bu 4 ve 6 yıllık eğitim sonrasında amacınıza ulaşıyor musunuz? Eğitimini tamamlayan öğrenciler diploma veya sertifikat alıyorlar mı?
SIM, eğitim merkezi olarak dört yılımızı tamaladık. Bu sezon ilk olarak Orta Okulda Kur’an Kursunu takip eden öğrencilerimize diplomalarını verdik. İslami İlimler Akademisinde ise eğitim hala devam ediyor, eğitimlerinin bitimi sonunda inşallah onlarda sertifikalarına kavuşacaklar. Gayemiz bilgili, ahlaklı, dindar, kültürlü, basiretli, atılgan, üretken, çalışkan, ailesine ve içinde yaşadığı topluma faydalı insan yetiştirmek. Evet... Geriye dönüp baktığımızda amacımıza ve hedefimize ulaştığımızı görüyoruz.
Ders günleri ve saatleriniz normal eğitimle çakışıyor mu? Eğitim kadronuz ne kadar bu konularda da biraz bilgi verebilir misiniz?
Ders saatleri ve günlerimize gelince Cuma günü 16.00-18.00 ve 18.00-20,45 arası yani normal eğitimden sonra. Cumartesi ise 10.00-14.00, Pazar günü ise 13.00-18,45 arası. Eğitim kadromuza gelince 30 uzmanlaşmış eğitmenimizle hizmet veriyoruz. Kütüphanemiz ise 250 bin kitaba ulaştı. Ders araç-gereçlerimizle, bilgisayarlar ve projeksiyon cihazlarımızla öğrencilerimizin ders konularına duyuşsal ve görsel olarak destek oluyoruz. Ders kitaplarımızın çoğunluğunu SIM olarak kendimiz hazırlıyoruz. Okutulan derslere gelince özet olarak şunları sayabilirim. Kız ve Erkek Kur’an Kurslarında; Kur’an, Tecvid ve Temel Bilgileri sayabilirim. İslami İlimler Koleji bölümünde; İnanç Esasları, Kur’ân, Tefsir, Hadis, Fıkıh, Siyer, Ahlak Bilgisi, Arapça ve Türkçe, İslami İlimler Akademisinde ise Akaid, Tefsir-Hadis-Fıkıh Usülü, Dinler tarihi ve yine Türkçe, Arapça dersleri sayabiliriz.
Son olarak Platform Dergisi için neler söylemek istersiniz?Bir öneriniz bir mesajınız var mı?
Halkın takip ettiği bir dergi. Toplumun her kesmine hitap ediyor. İnsanlar arasında din, dil, ırk, siyasi görüş ayrımı yapmayan, kalitede çıtayı sürekli yükselten bir dergi. Bu röportaj vesilesiye Platforum dergisini kutluyor, ayrıca hizmeti geçen arakadaşları tebrik ediyorum.
Röportaj: Mustafa Toga Fotoğraf: Adnan Şahin ……………………………………………………………………………… Platform Dergisi : Hollanda Genelinde Dağıtım Yapılan, Aylık Türkçe Dergi
Bugün 1009522 ziyaretçi (2658147 klik) kişi burdaydı!
“TogaMedya doğru, dürüst, şeffaf gazetecilik”
TÜRKİYE
<
Toga Medya Editörü / Wie is de editor van TogaMedya