HER SINIFA AYRI BİR OYUN
Oyun Çocuk Tiyatrosu’nun “Onlar bize gelemezlerse biz onlara gideriz” fikriyle 2005 yılında Azerbaycan da başlattığı ve Türkiye`nin her yerinde de Sosyal Sorumluluk Projeleri çerçevesinde “Her yaşa ayrı bir oyun” düşüncesinden hareketle sahnelediği oyunlarını, doğup büyüdüğü ve “ilk tiyatro eğitimi aldığı” Salihli`ye de getirdi.
Salihli-MANİSA // 22 Aralık 2015 // Haber Merkezi / 832
Çocukların yaş ve eğitim psikolojileri esasında ANASINIFI ile ilköğretim 1. ve 2. SINIF çocuklarına DOĞRU ÇOCUK TİYATROSU sunarak tiyatro sanatı ile tanıştırmak için oyunlarını Salihli ve çevresinde yaşayan çocuklara da sunmaya hazırlanıyor .
Salihli merkez ilce, belde ve köy çocuklarına bu sezon “Karne Hediyesi Armağanı” olarak düşünülen proje diğer sehirlerde olduğu gibi bu yıl da sanat yolculuğuna mümkün olduğu kadar tiyatronun hiç gitmediği ilköğretim okulları ve belde-köyler seçilerek başlıyor.
ÇOCUK TİYATROSU ARAŞTIRMALARI MERKEZİ KOORDİNATÖRÜ ve OYUN Çocuk Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Pedagog rejisor Yrd. Doç. Dr, Rasim AŞIN, Geçen sezonlarda 250 okul ve yedi bin çocuğa ulaşan OKULDA TİYATRO GÖSTERİLERİ ile, bu sezon daha fazla çocuğa ulaşmayı hedeflediklerini belirti. 2015-2016 tiyatro sezonunda Salihli merkez yanında belde ve köylerdeki çocuklara OKULDA TİYATRO GÖSTERİLERİni SÜBVANSİYE DESTEĞİ ile ücretsiz olarak yapacaklarını, bu konuda tüm Sanatseverlerin katkılarını beklediklerini söyledi.
Çocukların ücretsiz olarak izleyecekleri OKULDA TİYATRO GÖSTERİLERİnin bir kişi 10 lira olduğunu ama Salihli`li olması nedeni ile Salihli`ye vefa borcu olarak görülmesi adına Salihli`li sponsor firma ve kişiler için % 50 İNDİRİM yapılarak 5 lira sının alınacağını bildirdi.
Çocuk tiyatrosu izlemekle okula yeni başlayan çocukların eğitim ve öğrenimlerine olumlu katkılar sunduğunu dile getiren pedagog rejisör Yrd. Doç. Dr. Rasim AŞIN: - “..Gelişmiş ülkelerde çocukları kendi yaş grupları ile birlikte kültür-sanat etkinliklerini takip etmenin önemine inanan ülke yöneticileri 4-7 yaş çocuklarının izlediği tiyatro etkinliklerinin ücretini sübvansiye sistemi ile tiyatrolara ödeyerek destek vermeye devam etmektedirler. Çocuklar okulları tarafında hediye edilmiş kendi yaşlarına uygun oyunları izleyerek hem tiyatro sanatını tanıyıp seviyorlar hemde ileriki yaşlarında nitelikli sanat izleyicisi ve takipçisi olmuş oluyorlarş. Gelişmiş ülkelerde 4 - 7 yaşındaki bir çocuk ayda 2 oyun izleyerek yılda en az 20 oyun izleme şansına sahip oluyorlar. Bu sayıyı Türkiye ile karşılaştırmak adeta imkansız. Türkiyede bir çocuk yılda 2 oyun izleyebilse bile şanslı sayılıyor.
Milli Eğitim bakanlığı yanında, çocuk gelişimi ve eğitim alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarınında desteğini alarak, anasınıfı ve ilköğretim okullarında nitelikli çocuk tiyatrosu gösterilerinin artırılmasının önemi takdirinizedir. Bu eksikliği farklı anlamda fırsata çeviren art niyetli olarak da görülebilecek durumlarda yaşıyoruz.
Okullarda çocuklarımız tiyatro izlesin iyi niyeti ile okul idarecilerimiz kendilerine başvuran her çocuk tiyatrosu yaptığını söyleyen kişi ve toplulukların oyunlarını kabul ediyorlar. Okulların çok amaçlı salonlarında veya etkinlik odalarında yada şehrin belediye veya kültür merkezi salonlarında çocuk oyunu izlemeye hiç de müsait olmayan salonlarda anasınıfından tutmuş 1. den 7. sınıfa kadar ki her çocuk bir arada topluca, 300-500 çocuk bir arada oyun izlemek mecburiyetinde bırakılıyor.
Maalesef çocukların geneline hitap ediyor düşüncesinden hareketle hazırlanmış oyunlar tiyatro sevdirme etkisinden uzaklaşmış oluyor.. Ayrıca okul idarecileri de okulun bazı eksiklerini gidermek için devletin yeteri derecede bütçe ayırmadığı gerekçesi ile bu oyunların gösterilmesinde tiyatro yapanlardan bilet fiyatının %10-30 arasında bir pay isteyerek elde edinilen kazancı meşru kabul edip kendi haklılıklarını öne sürme durumuna girişiyorlar. Benimde içinde bulunduğum akademik tiyatro sanatçıları çocuklara tiyatro izlettirmeyi bir kazanç kapısı gören okul idarecilerinin kendilerine yüzde vermeyen tiyatroları okullarının öğrencilerine bilet satışına izin vermediğine dikkat çekmek istiyorum.
KİMİ KİME ELEŞTİREBİLİRİZ Kİ
Avrupa ülkelerinde çocuk tiyatrosu yapanlar öncelikle akademik tiyatro eğitimi almanın yanında mutlaka 2 yıl çocuk tiyatrosu nasıl olmalı konusunun yanı sıra çocuk psikolojisi ve eğitim psikolojisi üzerine de master-yüksek lisans düzeyinde eğitim alıp “Çocuk Tiyatrosu Yeterlilik Sertifikası” almadan kesinlikle çocukların karşısına çıkartılmıyor. Türkiye de bu yeterliliğe kaç tiyatro ekibi var diye araştırma yaparsak üzüleceğimiz sonuçlarla karşılaşırız. Herhangi bir tiyatro kursundan alınan “Tiyatro sanatına Giriş” adlandırabileceğimiz sertifikasyon eğitimleri ancak bireye, tiyatro vurgunu insana ancak tiyatro da ne yapabileceğine ve nasıl yapması gerektiğine işare olabilir. Bunu geliştirmek üzere neler yapması gerektiği hakkında ön bilgi vermiş olur.. Kesinlikle önemsiyorum böyle kurs veren yerlerin olmasını.. Ama buralarda aldıkları ön eğitimleri fazla önemseyip birkaç istisna yetenekli dışında çoğunun en kolay kazanç kapısı olarak görülen 3-5 kişiden oluşan bir heyacanlı genç, çocuk tiyatrosu yapmak üzere bilindik bir çocuk oyunu metnini ezberleyip ve de kolaylıkla ele geçirebilecekleri oynanmış bir videosunu da izleyip neredese aynısını 10-15 günlük bir prova sürecinden sonra derme çatma tabir edebilecegimiz dekor-kostüme de sahip olup bazı eş-dost vede hamili kart yakınımdır tarzı ilişkilerle özel yada devlet anaokulu ve ilköğretim okullarında, oyunlarını okul idarecileri ile %lik ilişkisine geçerek şaibeli bulduğumuz ve her fırsatda eleştirdiğimiz çocuk oyunları ile çocuklarımızın tiyatro sevgisini azaltmaya ve köreltmeye ve en acısı da tiyatrodan uzaklaşmaya gidebilecek sürecin tohumları atılıyor. Dahası da var elbette.. Eleştirdiğimiz çocuk tiyatrosu yapanlara karşı çocuklarımızı korumak için, okullara ÇOCUK TİYATROSU ARAŞTIRMALARI LABORATUARI mızın uygulama çalışmalarını anlatmak ve tanıtmak amacı ile projemizi ÜCRETSİZ olarak sunmada SALİHLİ lilerin subvansiye desteği vereceğine inanıyorum..” dedi.
“Bir çocuğu da tiyatroya siz götürün projesi” geçen yılların en iyi yerel projesi olduğunu ifade eden .Yrd. Doç. Dr Rasim Aşın, “Çocuklara ücretsiz tiyatro götürmenin hiçte kolay olmadığını, mevcut sponsorluk yasası gereğince bu projeye katılan tüm firmaların iştirak ettikleri bedeli masraf olarak vergiden düşebileceklerini ve bu doğrultuda yeni sezondan geçmişe oranla daha da umutlu olduklarına dikkat çekti. Sponsorlar firmalar yanında özel olarak kişisel destek için de mezun olduğunuz ilkokulun okulun bir sınıfın mevcut öğrenci sayısı kadar olan gösteri ücretini vererek (bir sınıfda 20-35 çocuk olduğu var sayılarak 300 lira gibi sembolik bir ücret) de çocuklarınızı sevindirebilirsiniz. Geçen sezonlarda KARAGÖZ VE CIRTDAN SEYAHATDE adlı oyununu sahneleyen RA OYUN Çocuk Tiyatrosu, bu sezon SİZE SELAM GETİRMİŞEM ve SEYYAH adlı, selamlaşma-sevgi-dostluk-yardımlaşma mesajları ile dolu, izleyici çocuklarla birlikte OYUN İÇİNDE OYUN mantığında, oyuncu olarak yer aldıkları eğlenceli oyunlarını her seans da sadece bir sınıf mevcudiyeti kadar çocuğa, bir ders saati zaman diliminde sahneliyor.
Kapı kapı proje için destek aramaya devam edeceklerini, ancak Salihli de tiyatro sanatına destek verecek anlayışa sahip iş adamların ve sivil toplum kuruluşlarının azlığından yakınmadan da edemediklerini açıklayan Yrd. Doç. Dr. Rasim Aşın, “OYUN Çocuk Tiyatrosu olarak sanat anlamında şehrimize hep güzel etkinlikler getirerek, çocukların sevgilisi oyun kahramanları ile etkinliklerimizin vazgeçilmezleri arasında, artık yurt içi ve yurt dışındaki tiyatro turnelerimizle de şehrimizi en iyi şekilde temsil edeceğiz.
Hedefimiz, tiyatroyla tanışmamış tek bir çocuk kalmayıncaya kadar, değerli sponsor katılımcı desteğini yılmadan arayarak, sanat yolculuğumuza devam edeceğiz. Bu doğrultuda çağdaşlığın göstergelerinden olan tiyatro aracılığı ile bugün veya yarın kapınızı tıklatmaya geliyoruz.
“Karne Hediyesi” olarak da görülebilecek olan oyunumuzu en güzel armağan olarak “HER SINIFA AYRI BİR OYUN” projemizin gerçekleşmesi için “Bir Çocuğu da Tiyatroya Siz götürün!”