ESKİŞEHİR; ÖĞRENCİ ŞEHRİ
Türkiye’deki modern şehirlerden birisi de Eskişehir. Yazar Adalet Ağaoğlu’nun “Fikrimin İnce Gülü”, “Üç Beş Kişi” romanlarında tanıdım Eskişehir’i. Odun Pazarı ve kiremit fabrikalarıyla meşhurdu bir zamanlar. Şimdi şehir merkezindeki fabrikalardan sadece birkaç baca kalmış sembolik olarak. Çünkü bu tür işyerleri yıllar önce şehir dışına taşınmışlar.
Makale: Mustafa Toga / Eylül 2016 / Haber: 1071
Üniversitelilerin şehri olmuş Eskişehir. Anadolu Üniversitesi ve Osmangazi Üniversitesinde yaklaşık 70 bin öğrenci okuyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen şehrin mahallerini tramvay ağlarıyla birbirlerine bağlamış. Büyükşehre bağlı Tepebaşı ve Odunpazarı ilçeleri mevcut.
Şehrin ortasından İstanbul Ankara hızlı treni geçiyor ama yerin altından. Üzerine halka açık gezi parkı yapılmış. Porsuk çayında gondollarla gezebilirsiniz aynı Venedik’te ki gibi. Denizi olmayan gemileri bulunan Eskişehir’i Hollanda’nın Amsterdam kentine benzettim. Çarşı durağında iniyorsunuz işte tam burası şehrin merkezi ve bu merkezde Eskişehir ile özleşmiş Çiğ Börekçi var.
O ŞİMDİ; ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİSİ
Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği bölümünü kazanan Emre için yurt ayarlamaya gittik. Aylık kirası 430 tl olan tek kişilik apart tuttuk. Cengiz Söğütlü yönetimindeki Pusula Erkek Apart, Şirintepe Mahallesi Maraş Sokak No: 39 Tepebaşı / Eskişehir adresindeki mesken Anadolu Üniversitesinin Eczacılık Fakültesi girişine 150 metre mesafede. Tramvay ve Belediye otobüsleri durağına ise 100 metre. Şehir merkezi ise SSK-Osmangazi Üniversitesi ve Otogar- Osmangazi Üniversitesi hatları tramvayları ile 10 dakikalık mesafede.
Üniversite LYS sınavında sadece 3 yanlış yaparak 443.97 puan alarak Eskişehir. Anadolu Üniversitesi’ni kazanan Emre 19 Eylül 2016 Pazartesi günü yapılan İngilizce hazırlık sınıfı eleme imtihanında yazılıdan 91 puan, sözlü mülakattan 100 puan alarak 2000 öğrenci arasından 14. oldu ve hazırlık sınıfını direk geçti. Yani Fakültede 5 yıl yerine 4 yıl okuyacak.
Kütahya'dayız. Eskişehir'e 63 km kaldı. Opet tesislerinde 1/2 saat mola verdik, dinleniyoruz.
EKSİK SİSTEM ADALETSİZLİĞE YOL AÇIYOR
Türkiye’deki üniversitelere giriş imtihanı sisteminde eksiklikler var. Bu da haksız rekabete yol açıyor. Emre LYS imtihanında 80 soruda 3 yanlış 77 doğru yaptı. Biz 500 üzerinden 480-490 puan beklerken 443,97 puan geldi. Sınıf arkadaşı Derya 12 yanlış yani 68 doğru yaptı 455,16 puan aldı. Sonuçta her ikisi de Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği bölümünü kazandılar. Sistemdeki yanlışlığa baktınız mı? 3 yanlışa az puan, 12 yanlışa çok puan. Puanlama sisteminde biraz adaletsizlik gözükmüyor mu?
Gerekçe ise 1. Üniversite imtihanı yani YGS barajı için 180 puan ve üstü alan öğrenciler 4 yıllık bir fakülte için Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) imtihanına girmeye hak kazanıyorlar. YGS den yüksek puan alanlara ek puan veriliyor. Emre, İngilizce, Türkçe ve Coğrafyadan girdi ve 276 puan alarak barajı geçti. Derya, İngilizce, Türkçe, Tarih, Matematik, Fen ve Coğrafyadan girdiği YGS imtihanından 367 puan alarak hanesine 40 artı puan yazdırmış. Adalet güzel de sistem bozuk. Yapacak bir şey yok..!
Eskişehir'in Sazova Parkında ki orta çağdan kalma şato önünde
SALİHLİ ESKİŞEHİR GÜZARGAHI
320 kilometrelik bu yolun 211 kilometresi Uşak Organize Sanayi, Gediz, Çavdarhisar, Kütahya, Eskişehir kestirme yolu yer alıyor. Ama boydan boya duble yol değil. Zaman zaman tek yola düşüyor, yokuş tırmanırken ise üçlü şerit oluyor. Bu yoldan giderseniz 4 saatte ulaşıyorsunuz varacağınız yere. İkinci alternatif olarak Uşak, Banaz, Dumlupınar, Aslantaş, Kütahya, Eskişehir duble yolu (otoban) ama 60 km uzatıyorsunuz ve yaklaşık 5 saat sürüyor.
Eskişehir'in Sazova Masal Parkında ki korsan gemisi önünde
ÇAVDARHİSAR-KÜTAHYA YOLU
İzmir’den hareket edenler Salihli, Kula’yı geçtikten sonra Uşak dağlarına tırmanırlar. İzmir-Uşak otabanı üzerinde Çataltepe Geçidi; Rakım 650 m oradan 5 km uzaklıktaki Yenişehir beldesine %7 lik bir meyille iniyorsunuz ve ormanların içinden geçerek Güre Belediyesine ulaşıyorsunuz. Güre-Yenişehir 15 km lik bir mesafe. Uşak Organize Sanayi kavşağınıza geldiğinizde karşınıza Uşak 18 kilometre Gediz 44, Kütahya 140 kilometre yazan tabela çıkıyor. D595 yoluna sapıyorsunuz. Bu yolun ilk 18 kilometresi tek gidiş geliş ve çok bozuk. Özellikle sürücüler kış aylarında arabalarına kar lastiği takmalılar ve de şoförler araba sollarken çok dikkatli olmalılar. Yolun 7. ci kilometresinde benzinlik var Beylerhan köyünde. Yolun sol tarafında şırıl şırıl akan Gediz Irmağını görürsünüz Yenikent, Göynükören köylerini geçerken. Duble yol 22.000 nüfuslu Gediz ilçesinin kenarından geçer Eskigediz kavşağına kadar. Eskigediz-Yunuslar mevkinde %8 lik rampa tırmanırsız. Allahtan 5 kilometrelik bu yol 3 lü şerit. Virajlar çok keskin çok dikkat edilmeli. Yunuslar köyünden sonra yine otaban Çavdarhisar çıkışına kadar devam ediyor. Çavdarhisar’a 2 kilometre mesafede AİZANOİ-ZEUS Tapınağı var gezip görmek isteyenler için.
Hacıkebir kasabasına kadar %5 lik rampa var ama sadece 8 kilometre uzunluğunda. Daha sonra Afyonkarahisar-Kütahya kavşağına kadar 40 kilometrelik duble yol. Bu güzergâhta son benzinlik YalınızSaray köyünde. Oradan Kireç ve Gelinkaya köylerine geliyorsunuz %8 lik bir meyille. Vadinin içerisinde Porsuk çayı akıyor. Burada bungalov evleri var, durup dinlenebilirsiniz. Afyonkarahisar-Kütahya kavşağına gelince Eskişehir-İstanbul yolunu alıyorsunuz. Kütahya Otogarına varmadan yan yana üç tane benzinlik görürsünüz. BP de hem alafranga hem de alaturka tuvaletler var, ihtiyacı olanlar bir yere not etsinler. Birde Kütahya çıkışında, Eskişehir'e 63 km kala Opet tesisleri var orada da alafranga tuvaletler var.
Gediz'den (Kütahya) Çavdarhisar'a giderken zirvedeki Mısırcı Şabanoğlu çeşmesinde onbeş dakika mola...
KÜTAHYA ESKİŞEHİR GÜZARGAHI
Kütahya Eskişehir arası yaklaşık 70 km lik mesafe. Porsuk Barajına varmadan önce Ahmetoluğu köyü kavşağında bir çay içimi mola verebilirsiniz. İstanbul Bursa yolu üzerinde olduğu için trafik bu mevkide biraz kalabalık.
Kütahya Eskişehir il sınırına yakın bir yerde Horasan erenine ait Karakuzu Türbesi var. Tabelada ise İnönü 25, Eskişehir 37, İstanbul 320 km yazar. Artık Eskişehir’e pek bir şey kalmadı sayılır. Otoyol kavşağından ayrılıp Eskişehir Ankara yoluna saparsınız karşınıza ESKİŞEHİR Nüfus: 717.000 Rakım: 732 tabelası çıkar. Şehre 10 km kala radar var ve trafik kontrolu da. Dikkat edelim benden söylemesi.
SALİHLİ ESKİŞEHİR 320 KM YOL GÜZARAHINDA DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR
6 Eylül 2016 tarihinde Eskişehir’e gitmek için saat 07:00 de yola çıktık. Shell/Hüsnü Tugrul Petrol’da (Gaz: 2.19 tl), Salihli Balcılar petrol’de (Gaz: 2.00 tl), Salihli Durasıllı’daki Saoil petrolde (Gaz: 1.89 tl)
Salihli Organize Sanayi geçince Mersinli Beldesine kadar yokuş tırmanıyorsunuz. Gökçeören kavşağında Yunus Emre tesislerinde dinlenebilirsiniz. Dikkat, Kula’nın içi 70-50-50 km (Hız kontrolü)
RADAR: Uşak Karayolları kavşağını geçince Uşak Organize Sanayi bölgesi istikametine saparsınız. Gediz-Çavdarhisar-Kütahya Kavşağı’na (Tek gidiş geliş yol) gelmeden önce (Trafik kontrol)
DÖNÜŞ YOLU: Uşak çıkışı (+- 1 km) Pamukkale petrol (Gaz: 1.78 tl), DÖNÜŞ: Banaz çıkışı (+- 1 km) Milangaz petrol (Gaz: 1.99 tl) DİKKAT: Banaz’ın içi 70-50-50 Km (Hız kontrolü)
1. Işık Fotoğraf makinesi (Elektronik çekim) 70 Km, 2. Işık Fotoğraf makinesi (Elektronik çekim) 70 Km ve
Son Fotoğraf makinesi (Elektronik çekim) 70 Km, 3.cüsü çok tehlikeli çünkü sürücüler ışıkları geçtik diye gaza yükleniyorlar ve yolun ortasındaki panoyu dikkat etmiyorlar 75 de, 80 km de olsa arabanın plakası çekiliyor.
TRAFİK CEZASI: 199.00 tl (Tarih: 2016) Bence trafik cezası yemek enaylik. Trafik kurallarına uy ceza yeme! Cezaya ödeyeceğin 199 tl cebinde kalsın onunla arabana ya akaryakıt al yada çoluna çocuğuna yiyecek içecek.
RADAR: Kütahya’dan Banaz’a gelmeden (+- 7 km) önce Radar ile polis kontrolü var.
KÜTAHYA: BP petrol (Bayanlar için klozetli WC var) (Gaz: 2.46 tl), KÜTAHYA: TECO petrol, BP petrole girmeden önce (Gaz: 2.19 tl), ESKİŞEHİR: En ucuz akaryakıt, şehrin girişindeki petrolde (Gaz: 2.20 tl)
ANADOLU ÜNİVERSİTESİ
Üniversite Eskişehir-Ankara oto yolu üzerinde bulunuyor. Çevre yolundan çıkınca kavşaktan geçip Yunus Emre Kampusuna, ANA GİRİŞ KAPISI (Eğitim Fakültesi) giriyorsunuz. Tepebaşı istikametinde Üniversitenin ECZACILIK FAKÜLTESİ kapısı var. Kavşaktan karşıya devam edersen (Şehir Merkezi) Üniversite Caddesine girersin. 250 metre ilerde ise Anadolu Üniversitesi, Bağlar tramvay durağı ve ESPARK AVM var.
PUSULA APART PENSİON'DAN BİR ODA KİRALANDI
Anadolu Üniversitesinin 2 ana girişi var. Pusula Apart’a yakın olan Eczacılık Fakültesi giriş kapısı yaklaşık 150 metre mesafede.
Üniversitenin giriş kapısının önünde tramvay durağı var. Çarşıya, Otogar, İstasyona, İnönü Caddesine, Stadyuma, Odun Pazarına (tarihi evler) rahatça gidip gelebilirsiniz.
Apart öğrenci yurdunda 2 kişilik odalar kişi başı 350 tl yani 12 ay x 350 tl = 4.200 tl yıllık kira fiyatı.
Tek kişilik odalar 430 tl x 12 ay = 5.160 tl yıllık kira. Tek kişilik apartlarda 2 kişi kalıyor. Her ikisinde ayrı ayrı odaları var. Buzdolabı, mutfak, banyo, tuvalet ise ortak kullanım alanları. Binanın ana ortak kullanım salonunda kanepeler, koltuklar, bilgisayarlar var, Maçları izlemek için büyük ekran LCD televizyon mevcut.
Apart’ta yemek yok! (Öğrenciler üniversite kantininde öğleleri 1 tl yemek yiyebiliyorlar) ama isterlerse kendi mutfaklarında yemeklerini yapabilirler. Odalarda 1 karyola, 1 sandalye, 1 ders çalışma masası, 2 elbise dolabı, Tv, internet mevcut. Eğer aileden bir misafir gelirse apart yöneticisi geçici olarak odaya yatak ve battaniye ilave ediyor. Apartın anahtarı 12 ay boyunca öğrencide kalabiliyor. Dini bayramlarda yurt kapalı. Gece saat 24:00 kadar dış kapı açık gece yarısından sonra zile basıyorsun yönetici kapıyı açıyor. Kirayı aylık olarak ödüyorsun ama teminat olarak 5.160 tl lik bir senet imzalatıyorlar.
NEDEN APART: Apartın evden farkı sadece aylık kirayı ödüyorsun başka giderlere karışmıyorsun. (Mobilyalı, Kütüphane, Etüt salonu, Dinlenme-Spor Salonu, 24 saat sıcak su, sınırsız internet, ayda bir odaların genel temizliği yapılıyor) Elektrik, Su, Doğalgaz/Kalorifer parası ödemiyorsun. (Kapıcı parası, Aidat, Karyola, Yatak, Çarşaf, Halı, Masa, Sandalye, Buzdolabı, Ütü masası, Fırınlı ocak, Televizyon gibi eşyalar satın alıp kiraladığın eve yerleştirmene lüzum yok) Apartın çamaşır hanesinde 2 tl ye kirlilerini yıkaya biliyorsun ve ücretsiz olarak ütüyü kullanabiliyorsun.
Eskişehir öğrencilerin şehri olduğundan ucuz deniyor. İstanbul Marmara Üniversitesine kaydını yaptıran bir tanıdığın çocuğu tek kişilik odaya 933 tl yani 8.400 tl ödedi. Hem de 9 ayı peşin ödemek koşuluyla. (Banka kartına 9 ay taksit yaptırabiliyorsun) Apartta 2 kişi kalıyor ve her biri 933 tl olmak üzere 1.860 tl kira ödüyor. Örneğin eğer 3 ay sonra aparttan ayrılmak istersen ödediğin para yanıyor. (Hayatta; İstanbul da öğrenciler için apart yurtlar açmak varmış ya!)
Eskişehir de ise eğer 4 kişi bir apartta kalıyorsa. Her odada 2 kişilik karyola var. Mutfak, banyo, WC ise ortak kulanım alanı olanlar 350 tl. 2 kişilik apartta her ikisinin de ayrı ayrı odaları var sadece mutfak, banyo, WC ortak kulanım alanları 430 tl. 2 kişilik stüdyo apartta her ikisinin de ayrı ayrı odaları var ama odalarının içerisinde mini buzdolabı, banyo var 470 tl. Eskişehir ve Anadolu Ünvirsitesinden bu seferlik bu kadar....!
Eskişehir'de bir akşam üzeri parkta dinlenirken....
Eskişehir'in yeni Futbol stadyumu
Eskişehir'de ki KentPark Avrupa'yı aratmayacak güzellikte dizyan edilmiş.
Eskişehir KentPark'ta ki halk plajındayız.
Sezon daha açılmadığı için bozkırın ortasında ki bu müstesna tesislerden yaralanamadık. Eskişehir'e hizmet edenlerden, emeğe geçenlerden Allah razı olsun.
Afyon, Özdilek Tesisleri.
Biraz mola biraz alışveriş, bu arada Afyon kaymağı ve ekmek kadayıfı almayı unutmayalım..
Uşak'ı geçtik, İzmir istikametindeyiz. 718 km yol yapmışız en az 1/2 saat dinlenmeye ihtiyacımız var. Güre'nin çıkışında ki, Karun Manga Evi'ne ugramadan geçemedik...
Büyütmek için resimlerin üzerine tıklayınız