FIRÇANIN UCUNDAKİ CERRAHLAR
İstanbul Üniversitesi’den Tülay Kazancı’nın 25 Şubat Perşembe günün saat 19:00 da konuşmacı olarak katılacağı Den Haag’daki Hollanda Türk Müzesi’nin konferans salonunda ki toplantıda, cerrahlar loncası portrelerinin ortaya çıkışı ve ne şekilde geliştiği, dönemin tıp alanındaki gelişmeleri ışığında, bu türün önemli örnekleriyle ele alınacak.
Lahey-HOLLANDA
23 Şubat 2016 // Haber Merkezi / 872
Grup portreciliği, 16. ve 17. yüzyıllarda özellikle de Hollanda'da yaygın olarak görülen bir türdür. Birden fazla kişinin bir arada betimlendikleri portrelere verilen bir isim olan grup portreciliğinde, ilk aşamada dinî bir amaçla bir araya gelmiş insanlar betimlenmiş, yıllar içinde de ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere bir araya gelmiş insanların, bir topluluk olarak tuvale aktarıldığı bir tür olarak gelişmiştir. 16. yüzyılın sonlarından itibaren yapılmış olan laik grup portrelerinde, sivil örgütler, loncalar, milis güçleri, kardeşlik dernekleri ve yardım kuruluşları betimlenmiştir. Bu kurumlar portrelerini sipariş ederken, herşeyden önce bir grup olarak kimliklerini ve ortak amaçlarını betimleyecek yapıtlar görmek istiyorlardı. Cerrahlar loncası da portrelerini yaptırmak isteyen önemli sivil kuruluşlardan birisiydi ve portrelerin yapılması için de dönemin önde gelen sanatçılarına sipariş veriyorlardı.
Ressamlar, 17. yüzyılda Hollanda'da anatomi çalışmalarının önem ve hız kazanması ile cerrahlar loncasının sipariş ettiği grup portrelerinde, cerrahların bu alandaki çalışmalarına yer vermişlerdir.
Hem sanatsal hem de bilimsel açıdan farklı ve önemli olan bu yapıtların ele alınacağı konuşmamızda, cerrahlar loncası portrelerinin ortaya çıkışı ve ne şekilde geliştiği, dönemin tıp alanındaki gelişmeleri ışığında, bu türün önemli örnekleriyle ele alınacaktır.