TAVUK ETİNE İHRACAT KISTLAMASI
Tavuk ihracatı, iç piyasada hızlı fiyat artışı ve arz güvenliği nedenleriyle yıl sonuna kadar sınırlandırıldı. Üretici ve sanayiciler ise bu sınırlandırma ile üretimin zarar göreceğini belirtiyor.
ANKARA
01 Mayıs 2024 // Haber Merkezi // 1042 // 2430ç //
Kaynak: Milliyet Gazetesi
Yıl sonuna kadar tavuk eti ihracatı aylık bazda kota ile kısıtlandı. Ticaret Bakanlığı tarafından, iç piyasada artan taleple birlikte spekülatif fiyat artışları olduğuna, ‘enflasyon’ üzerinde yapılan zamlar görüldüğüne dikkat çekildi. Bu nedenle gıda arz güvenliğinin sağlanması ve fiyat dengesinin kurulması amacıyla ihracat aylık bazda 10 bin tonla, toplamda ise bu yıl sonuna kadar 80 bin tonla sınırlandırıldı.
Üretici ve sanayiciler ise bu sınırlandırma ile üretimin zarar göreceğini belirtiyor. Kırmızı ete erişimin çok zor hale geldiğini anlatan sanayiciler, bu nedenle beyaz ete talebin hızlı yükseldiğini, fiyat artışının ise enflasyon ve maliyetler ile paralel olduğunu ifade ediyor. Öte yandan İzmir’de Abalıoğlu’nda süren grev nedeniyle hergün 140 bin tavuğun daha az kesildiği belirtiliyor. Grev ve kesimhanede işçilerle yaşanan sorunların da üretimi azalttığı kaydediliyor.
SEKTÖR İLK DEFA PARA KAZANIYOR
Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Abdullah Koç, kanatlı fiyatlarının 3-4 yıldır olması gerekenin çok altında olduğunu söyleyerek, “Şu an marketlerde bütün tavuğun kilosu 90-95 lira aralığında. Olması gereken düzeye geldi. İlk defa sektör para kazanmaya başladı. Bir sektörün kâr elde etmesi gerekiyor ki yeni yatırımlar yapılabilsin. Sektör yıllardır zarar etti kimse müdahale etmedi. Şimdi sektöre ilk defa müdahale geldi” diye konuştu.
Koç, ihracat kısıtlamasının “hızlı ve panikle” alınmış bir karar olduğunu ifade ederek, “Bu yapılan fiyatları düşürmez yükseltir. Bugün yediğimizin 2 katına tavuk yeriz. Kısa vadede bir miktar fiyatlar gerileyebilir ama uzun vadede muhtemelen yakın bir gelecekte ithalatı konuşmaya başlarız” dedi.
UÇTU UÇTU TAVUK UÇTU %200 ZAM
“Tavukçular üretimi bilerek azalttı, fiyatı artırdı” iddialarına yanıt veren Kaplan, “Banvit, Keskinoğlu, Şeker Piliç iflas etti, satıldı. CP üretimden çekildi. Atıl kalan alanlar alındı, üretime sokuldu. TÜİK verisine göre, Ocakta tavuk eti yüzde 6.7, Şubatta 10.1 arttı. Zararıyla başa baş çalışanlar var. Üretimi ve üreteni desteklemeliyiz, bunun dışında bir çözüm yok” dedi.