SALİHLİ’DE ZEYTİN AĞAÇLARI BUDANIYOR
Hasad işlemi tamamlanan zeytin bahçelerinde gelecek sezon için bakım ve budama çalışmalarına başlandı. Bölgede bulunan zeytinlerin fazla dalları kesilip, araları açılarak, budama işlemlerinin devam ettiği bildirildi.
Salihli-MANİSA
15 Ocak 2021 // Mustafa Toga/İstiklal Gazetesi // 2181
Zeytin ağaçlarında bakım ve budama çalışmaları devam ediyor. Salihli ve çevresinde bulunan zeytinlerin fazla dalları kesilip, araları açılarakkliye ve verimi artırdığı kaydedildi.
BUDAMA OLMAZSA VERİMDE OLMAZ
Budamanın zeytinde kaliteyi ve verimi artırdığını belirten kırk yıllık budakçı Mehmet Özdemir; “Ben kırk yıldır budağa gidiyorum. Sartlı budakçılar olarak Demirköprü barajı bölgesindeki zeytinlerin budak işlerininin çoğunu biz yapıyoruz. Zeytinlerde hasad bitti sezon açıldı, iki haftadır budama yapıyoruz. Budak sezonu yaklaşık üç ay sürüyor. Marmara Gölü bölgesine ilk defa geliyoruz. Binteplerdeki zeytin ağaçların çoğu genç 17-18 yıllık. Bizim bulunduğumuz bölgede, Sart Mahallesinde 80-90 yaşında zeytin ağaçları mevcut. Genç ağaçları zamanında ve her yıl budamak lazım. Çünkü genç zeytin ağaçlarının tek gövdeli olmasına çok dikkat edilmeli yani şekil verilmeli. Budarken ağaçlarda olabildiğince az yara yüzeyi açmaya özen gösterilmeli. Dal kanserine yakalanmış zeytin ağaçlarında kanserli kısımların kesilerek temizlenmesi lazım. Hastalık diğer ağaçlara geçmemesi için budama esnasında testereler ve makaslar mutlaka klorik çamaşır suyu veya ispirto suyu ile dezenfekte edilmeli” diye konuştu.
BUDAK İŞİNİ USTASINA BIRAKIN
Zeytin ağacı budama işi yapan Ali Bulut, Sart’tan Köprübaşı’na kadar bu bölgede bulunan zeytin bahçelerinde budama işi yaptıklarını söyleyerek, "Zeytinde budama işi hasat sezonunun bitimiyle başlar, Nisan ayına kadar devam eder. Zeytin ağaçlarının en önemli bakımlarında biri de budamadır. Bizim şuan yaptığımız genel budama birde ağaçların köklerinden çıkan plattırların budanması var. Platırları gelişigüzel değil de Eylül ayının gelmesiyle birlikte nalıncı keseri ile dallara vurarak budama yapabilirsiniz. Ağaçların nasıl budanacağı, hangi dalların kesileceği büyük önem taşır çünkü budama işini herkes yapamaz. Bu işi yaparken ağaca zarar vermemek lazım. Yoksa ağaca yarar eğil zarar verirsiniz. Budama ve bakım işinin amacı ağaçlarının verimliğini artırmak, havadan ve güneşten daha fazla yararlanmasını sağlamaktır” dedi.
Budakçılar bu yıl ki işçi ücretinden memnun olduklarını dile getirdiler. Geçen yıl 120 TL olan günlük yöğmiye bu yıl 150 Tl oldu. Önümüzdeki yıllarda da tarım işçilerinin mağdur edilmemesini istiyoruz" dediler.