MANİSA TÜRKİYE DİL VE EDEBİYAT DERNEĞİ’NİN EDEBİYAT SOHBETLERİ DEVAM EDECEK
Manisa şube başkanlığını Op. Dr. Muzaffer Yurttaş’ın yürütmüş olduğu Türkiye Dil ve Edebiyat Derneğinin İrfan Meclisi Edebiyat sohbetleri devam ediyor.
MANİSA
27 Mayıs 2021 // Mustafa Toga/İstiklal Gezetesi // 2259
Haber müdürümüzün görüştüğü, 1967 yılında Manisa’nın Kula ilçesinde doğan, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1991 yılında mezun ve 2011 Genel Seçimlerinde 24. Dönem Manisa AK Parti Milletvekili seçilen, Salihli İstiklal Gazatesi köşe yazarlarından Op. Dr. Muzaffer Yurttaş’ın Yeni Mahalle 4748 Sokak No: 20 Yunus Emre-Manisa adresindeki Yurttaş Şifa Merkezinde görüştüğü Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa Şube Başkanı Op. Dr. Muzaffer Yurttaş derneğin amacı ve çalışmaları hakkında şunları söyledi.
İRFAN MECLİSİ EDEBİYAT SOHBETLERİ
Yurttaş; “ Ekrem Erdem başkanlığında 2008 yılında kurulan Türkiye Dil ve Edebiyat Derneğinin amacı, toplumda dil bilincinin ve gelişmesini sağlayacak faaliyetlerde bulunmak, Türkçenin doğru kullanılması, edebiyatımızın gelişmesi ve zenginleşmesini sağlayacak çalışma ve hizmetleri yaygınlaştırmak amacıyla çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermektir.
Derneğimiz İstanbul başta olmak üzere 21 il ve ilçede faaliyet göstermektedir. Bizde Manisa şubesi olarak bugüne kadar birçok çalışmaları hayata geçirdik. Genenlikle hilal şeklinde oturarak gerçekleştirdiğimiz kürüphane sohbetlerini, İrfan meclisi edebiyat sohbetlerini büyük bir çoğunluğun katılımıyla düzenledik.
Covid-19 salğınından dolayı geçici bir süre ara verdiğimiz İrfan Meclisi Edebiyat sohbetlerine önümüzdeki günlerde tekrar devam etmeyi düşünüyoruz.
DERNEK OLARAK ÇEŞİTLİ KURSALAR DÜZENLİYORUZ
Derneğimizin önümüzdeki ay ve yıllarda hayat geçirmeyi düşündüğü önemli faaliyetlerini kısaca şöyle özetleyebiliriz. Türkçenin doğru kullanılmasıyla ilgili okuma, konuşma ve yazma kursları açmak. Okullar arası çeşitli yarışmalar düzenlemek. Toplantı, konferans, bilgi şöleni, sempozyum, panel ve kongreler düzenlemek. Akademisyenlerden oluşan çeşitli çalışma ve araştırma grupları oluşturarak araştırmalar yapmak veya yaptırmak. Aile kitaplığı oluşturmak ve bunun dışında da çalışma gruplarımızın uygun göreceği edebi değeri olan eserleri yayınlamak. Dil, edebiyat, sanat ve kültür sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak. Dernek olarak isteğe bağlı çeşitli konularda kursalar açmak.
DİL VE EDEBİYAT DERGİMİZ 149. SAYISINA ULAŞTI
Muzaffer Yurttaş daha sonra, “Güzel bir Türkçenin yeni nesillere aktarılarak varlığını sürdürebilmesi için kişisel ve toplumsal duyarlılık kaçınılmazdır. Bu konuda birey ve toplum olarak hepimiz dil bilincine sahip olmak ve bilinçli çabalar göstermek zorundayız. Dilimizin bozulmasını önlemek ve yabancılaşmanın önüne geçmek için Türkçenin doğru kullanımıyla ilgili bilincin oluşturulmasına, öncelikle aileden başlanmalıdır. Çünkü çocuklarımız Türkçeyi önce ailelerinden öğrenmektedir. Okul öncesi eğitimden başlayarak yükseköğretime kadar eğitimle ilgili gerekli tedbirler alınmalı ve bir takım düzenlemeler yapılmalıdır. Bu çerçevede dil eğitimi ciddi olarak gözden geçirilmeli ve öğrencilerimize dil bilinci verilmelidir” dedi.