ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜM HASADINA BAŞLANDI
Salihli ve yöresinde Sultaniye cinsi çekirdeksiz üzüm hasadına başlandı. Geçen yıl olduğu gibi bu yılda rekolteden memnun olmadıklarını belirten Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, 9 numara kuru üzüm taban fiyatının en az 16,5 TL olması gerektiğini belirtti.
Salihli-MANİSA
24 Ağustos 2021 // Mustafa Toga/İstiklal Gazetesi // 2292
Kurutmalık olarak değerlendirilen Sultaniye cinsi çekirdeksiz üzümler bir haftadır sergilerde yerini almaya başladı diyen Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, 9 numara kuru üzüm taban fiyatının en az 16,5 TL olması gerektiğine değinerek, “Çiftçimiz ancak bu sayede ekonomik olarak biraz rahatlayabilir” dedi.
Başkan Cem Yalvaç, daha sonra tarım işçilerinin sabahın ilk ışığıyla birlikte başladığı üzüm kesme ve serme işlemi, öğle sonrası saatlere kadar devam ediyor diyerek bölgede ki üzüm yetiştiriciliği, rekolte ve olması gereken fiyatlar hakkında şunlara değindi.
TABAN FİYAT EN AZ 16,5 TL OLMALI
Salihli bölgemizde ÇKS’ya kayıtlı yaklaşık 108 bin dekar kurutmalık Sultaniye cinsi çekirdeksiz üzüm üretimi yapılıyor diyen Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, “2021 yılı içerisinde Ahmetli, Salihli, Alaşehir ve Sarıgöl bölgelerinde ne yazık ki sağanak yağış ve don olayıyla karşılaştık. Tüm bu zararın üzerine bir de aşırı sıcaklar nedeniyle yaşanan zararlar yüzünden rekoltemizde ciddi bir düşüş meydana geldi. Doğal afetler nedeniyle yaşanan rekolte kaybının yüzde 25-30 civarında olduğu tahmin ediliyor.
Tarımsal girdilerin yüksek olması yani gübrede yüzde 150, ilaçda yüzde 120’ye varan artışlar çiftçimizi perişan etti. Doğal afetler nedeniyle yaşanan rekolte kaybı da göz önünü alınırsa Türkiye Malzeme Ofisinin (TMO) bünyesinde yani devletin alacağı 9 numara kuru üzüm taban fiyatının en az 16,5 TL olması gerekir” dedi.
ÇOK AZA KURU ÜZÜM TÜKETİYORUZ
Manisa’da olduğu gibi Türkiye genelinde de kuru üzümün çok fazla tüketilmediğine vurgu yapan Başkan Yalvaç, kuru üzüm tüketmenin önemine değindi. Kuru üzümde tüketimin artması halinde girdi maliyetlerinin üreticiyi zorlamayacağını söyleyen Yalvaç, “Geçen sene 230 bin ihraç yazmışız. Avrupa bunu ekmeğinde, sütünde her şeyinde kullanıyor. Biz ise Türk halkı olarak, üzümü çok fazla tüketmiyoruz. Bir kampanya yaparak kuru üzümü okullarda, evlerde halkımıza yedirmemiz gerekiyor. Böylece talep artacak, üretim artacak maliyet düşecek diye konuştu.
REKOLTE DÜŞÜK KALİTE YÜKSEK
Salihlili üzüm üreticisi Ramazan Kars, Kırveli Mahallesi Tavşan alanı mevkiindeki 15 dekar bağımda ki kurutmalık Sultaniye üzümlerini kesmeye başladık. Geçen hafta kesilen üzümlerde şire oranı 18-19 civarındaydı bu hafta normal seviyeye, dolgun 21-22 ye yükseldi. Bu da kalite oranını etkiliyor.
Bu yıl doğal afetler nedeniyle rekoltenin düşük olduğunu söyleyen Ramazan Kars dekarda 800-900 kilogram kuru üzüm alırken bu yıl kaybımız büyük 400-500 kilogram civarında ürün beklediklerini dile getirdi.