SALİHLİ’DE ANA ARI ÜRETİM KURSU BAŞLIYOR
S.S Manisa Bal Üreticileri Kooperatifi ve Manisa Büyükşehir Belediyesinin ortak düzenlediği ‘Manisa Arıcıları Ana Arılarını ve Arı Sütünü Üretiyor Projesi” çerçevesinde açılan uygulamlı ana arı eğitimi Salihli’de başlıyor.
Salihli - MANİSA
4 Haziran 2021 // Mustafa Toga//İstiklal Gazetesi // 2262
Manisa Büyükşehir Belediyesi ile S.S. Manisa Bal Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi işbirliği ile hayata geçirilen projeye 25 kursuyer katılıyor. Salihli’nin Adala Mahallesi Kız Köprüsü mevkinde başlayan ana arı üretimi kursu sonunda hem Ege bölgesinin hem de Türkiye’nin ihtiyacı olan 4 milyon ana arının bir kısmının karşılanması planlanıyor.
ARICILAR KENDİ ANA ARILARINA ÜRETECEKLER
Büyükşehir Belediyesi kırsal kaklınma birimi tarafından bal üreticileri birliğimize, büyük kovanlar ve ana arı yetiştirme kovanları olmak üzere 500 adet kovan hibe edildi diyen Manisa tarımsal kalkınma bal kooperatifi denetleme kurulu üyesi Hasan Dinç, bölgemiz ve Manisa ili içerisinde ki arıcılar için ana arı ürtimi kursu, pratiğe dayalı olarak düzenleniyor. Kurs süresince teknik ve bilimsel olarak kursiyerler kendilerini yetiştirecekler. Kurs sonunda sertifikalandıracak olan kursiyerler profesyonel olarak kendi ana arı üretimini yapabilecek diye konuştu.
KURS 25 KİŞİYLE START ALIYOR
Salihli’nin Pazarköy Mahallesinden kursa katılmak için gelen Hakan Bal, çiftçiyim, tarımla uğraşıyorum bunun yanı sıra 500 kovanımla bal ve ana arı üretimide yapıyorum. Arıcılık çiftçiliğe göre daha fazla kazançlı bir iş, zevkli bir iş. Biz gezici arıcılık yaptığımız için arı kovanlarımızı Ege bölgesi içerisinde Bozdağ, Demirci, Uşak hatta Afyonkarahisar’a kadar götürüyoruz. Bu kursa katılmamın amacı bilimsel açıdan kendimi daha da geliştirmek. Bu gün benimle beraber genç iki arkadaşın daha geldi. Çok hevesliler, onlarda arıcılığa başlamak istiyorlar. Özellikle gençlere ana arı ürtimi yapmalarını tavsiye ederim dedi.
Büyükşehir Belediyemizin bizlere tahsis ettiği bu bölgede 25 kişiye peryodik aralıklarla ana arı üretimi konusunda saha uygulamalı eğitim vermeye başladık diyen Salihli Bal Üreticileri Birliği Başkanı ve Manisa Bal Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Açıkgöz, bu gün kursiyerlerimizle birlikte küçük yetiştirme kovanlarında ana arıların döllenmemiş kontrollerini yapıyor ve genel çalışmaları denetliyoruz ifadesini kullandı.
TÜRKİYE’DE ANA ARIYA İHTİYAÇ VAR
Türkiye’mizde ana arıya çok ihtiyaç var diyen Manisa Bal Kooperatifi Arıcılık Danışmanı Hüseyin Balkaya’da ana arı konusunda kursiyerler yetiştirmek onları ana arı konusunda kalifiye birer elaman haline getirmek istiyoruz. Çünkü ana arıya büyük bir talep var. Her 2 yılda bir ana arıların genç ana arılarla yenillenmesi gerekiyor. Yoksa bal üretiminde verimlilik düşer. Manisa ili genelinde de ana arıya ihtiyaç var ve birçok üretici ana arı tedarik edemiyor. Yetiştireceğimiz bu kursiyerlerle kısmende olsa bu açığı kapatacağımızı düşünüyoruz diye konuştu.
İki yıl önce 10 kovanla arıcılığa başlayan emekli uzman jandarma Arif Tekeş şu an 80 kovana ulaştığını söylüyor.Tekeş;
Ana arı üretme kursuna katılma sebebim arı kovanlarımı profesyonel bir şekilde kendi bilgi becerilerimle çoğatmak. Arıcılık
benim için ek bir uğraş ve kar oranı ise çok yüksek. Bu kursun bana ve kursiyer arkadaşlara çok fayadalı olacağına i
nanıyorum dedi.