CHP HEYETİ SALİHLİ’DE JES KUYULARINI İNCELEDİ
CHP Genel Merkezince doğa hakları ve çevreden sorumlu CHP Genel Başkanı Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç başkanlığında kurulan jeotermal sondajların ve jeotermal elektrik santrallerinin çevreye verdiği zararaları araştırma komisyonu Salihli’de bir dizi incelemelerde bulundu.
Salihli-MANİSA
20 Ocak 2021 // Mustafa Toga/İstiklal Gazetesi // 2185
Jeotermal sondajların ve jeotermal elektrik santrallerinin çevreye verdiği zararaları araştırmak, işletmeleri yerinde incelemek ve bölge halkının sorunlarını tespit etemek amacıyla CHP Genel Merkezince kurulan Jeotermal Enerji Araştırma Komisyonu üyeleri Salihli’de JES kuyularında ki çalışmaları yerinde inceledi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı, Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç başkanlığında CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, CHP Aydın Milletvekilleri Süleyman Bülbül ve Hüseyin Yıldız, CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, CHP Manisa Milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakıroğlu, Beşir Başevirgen’den kurulu komisyon üyelerinin yanı sıra CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, CHP Salihli İlçe Başkanı Hasan Hüseyin Namver’in de aralarında bulunduğu heyet Çapaklı ve Yılmaz köylerini ziyaret ederek muhtarlar ve yurttaşlarla görüştü.
JES’LER DÜNYA STANDARLARINA UYGUN DEĞİL
Çapaklı'da kurulmak istenen Biyogaz Enerji Santraline direnen ve Yılmaz'da faaliyet gösteren jeotermal santralinden zarar gören bölge halkının yaşadığı sorunlarını dinleyerek basın açıklamasında bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç şunlara değindi.
“Jeotermal Santrallerinin tarıma verdiği zararı tesbit etmek, Santrallerin dünya standarlarına uygun olarak yapılıp yapılmadığını, çalışıp çalışmadığını belirlemek için dün Aydın’da bu gün de Manisa’da incelemelerimiz yapıyoruz. Hem bilim insanlarını dinliyoruz hem çiftçileri hem bölge halkını hem de sanayicileri, bu santralli yapanları ve yöneticilerini diniyoruz ona göre de bir rapor hazırlayıp TBMM ve CHP Genel Merkezine sunacağız. Daha sonra da hazırladığımız raporu kamuoyuna açıklayacağız. Gördüğümüz, tesbit ettiğimiz kadarıyla maalesef Jeotermal Santralleri istenildiği gibi yapılmamış, dünya standarlarına göre uygun değil. Aydın’da inciri, Manisa’da üzümü kısacası çiftçimizi bitirme noktasına getirmiş. Hiç bir ön yargımız olmadan objektif olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Heyet olarak hazırlayacağımız raporumuzu önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.
DOMATES, BİBER, PATLICAN EKMEZSEK BİZ NE YİYECEĞİZ!
Çapaklı Mahallesine yapılmak istenen Biyogaz Enerji Santarali mağdurlarından Hüseyin Namık Kavas, “Bölgemize Biyogaz Santrali kurulduğunda çevre kirlenecek, tarım yapamayacağız. Tarlalarımıza domatesi, biberi, patlıcanı ekmezsek biz ne yiyip içeceğiz diye bölge halkının sorunlarını dile getirdi.
Yılmaz Mahallesi sorumlusu Hüseyin Tıkır, “Yılmaz'da faaliyet gösteren jeotermal santralinden zarar gören mağdurlar adının şunları söyledi. Burası Ege bölgesinin en verimli tarım bölgelerinden birisi. Jeotermal Santarali faaliyete geçtikten sonra mahsul alamaz olduk. Zaten solucan borularının geçtiği yerlerde kükürtten zarar gören araziler terk edildi. Yılmaz halkı olarak gece santralin gürültüsünden uyuyamıyoruz. Akşam arabalarımızı yıkayıp evimizin önüne koyuyoruz sabah kalktığımızda arabamızın camı masmavi kükürt atılmış gibi oluyor. Sorunlarımıza acil çözüm bekliyoruz” dedi.
MANİSA’DA BAĞ YERİNE JES DİKİLMİŞ
Saha çalışmasını tamamlayan komisyon heyeti daha sonra Salihli CHP ilçe merkezinde çevre dernekleri, ziraat odaları ve vatandaşlarla bir araya geldi. Toplantıda yapılan basın açıklamasında Aydın’da incir, Manisa’da bağ yerine JES dikilmiş. Manisa JES çöplüğüne dönüşmüş. Bundan sonra yapılacak olanlara izin verilmemeli. Çünkü bu güne kadar yapılan jeotermal santrallarının çoğunluğu eski teknoloji, dünya standarlarına uygun değil. Özellikle geceleri santrallerin bacaları açılıyor, doğaya zehir saçılıyor, yerin altına geri gönderilmesi gereken suyu çaylara derelere salıveriyorlar bu da doğal hayatı mahvediyor, insan yaşamını sıkıntıya sokuyor. Çiftçimiz, tarımımız kurtarılma dendi.