GÖL HAYVAN MERASI MI OLACAK
6 bin 800 km karelik alana sahip Marmara Gölü’nün etrafındaki 7 mahalle halkı göldeki su seviyesinin son halinden çok endişeli.
Salihli
20 Nisan 2021 // Mustafa Toga/İstiklal Gazetesi // 2242
Salihli, Saruhanlı, Gölmarmara ilçeleri arasında bulunan ve derinliği 5-6 metre olan sularda tepeli pelikan, küçük ak balıkçıl, kaşıkçı, kuğu, boz kaz, boz ördek, çamurcun ördeği, yeşilbaş ördek, çıkrıkçın, elmabaş patka, pasbaş pataka, sakar meke, uzunbacak, angıt, fiyu ve küçük karabatak gibi kuş türleri de dahil 23.000’den fazla su kuşuna ev sahipliği yapan Marmara Gölü yeterli yağmurların yağmasına rağmen çevre akarsulardan beslenmediği için istenilen seviyeye ulaşmadı.
Kış aylarındaki kuraklık nedeniyle 40 santimetreye kadar düşen Mart Nisan yağmurları ile birlikte 1 metreye yükselen sular yeterli seviyede değil.
MARMARA GÖLÜ’ÜNDE SAZAN, YAYIN VE SUDAK BALIKLAR AVLANIRDI
Marmara Gölü doğal halindeyken, yılda 300 tona yakın balık avlanmaktaydı diyen Tekelioğlu sakinlerinden Dursun Kerse (74) Tekelioğlu Kooperatifinin 123 üyesi bulunuyordu ve bunların 60-70 kadarı aktif olarak balıkçılık ile uğraşırken diğerleri tarım ve hayvancılık yapıyorlardı. Göl kurumaya başlayınca balıkçılık sektörü de çöktü. Geçen yıl 10-12 balıkçı teknesi göle açıldı ancak günlük 3-4 kilo balıklarla döndüler. Eğer bu yıl su seviyesi böyle 1 metrede kalırsa korkarım hiç bir balıkçı teknesi göle açılamayacak çünkü teknekler balçığa saplanır yada sazlıklara takılır diye konuştu.
SULAR 40 CM DEN 1 METREYE YÜKSELDİ
SS. Gölmarmara ve Çevresi Su Ürünleri Üretim ve Değerlendirme Kooperatifi Balıkçı evi bekçisi Hayrullah Çetin; “Manisa İlinin kuş cenneti olarak bilinen Marmara Gölü’nün derinliği normalin çok çok altında. Sular ise halen 1000 metre kadar çekilmiş vaziyette. Av sezonu açılmadı ama böyle giderse kayıkların göle açılacağına pek ihtimal vermiyorum. Bu yıl kuraklık çok çetin geçeçeğe benziyor. Göl şimdiden flamingoların gezi alanı oldu” dedi.
KURUYAN GÖL HAYVANLARA MERA OLDU
Bizler balıkçılıkla geçimimizi sağlıyorduk diyen yöre halkından İbrahim Kocakars ve Ali Özer, eski mesleğimiz olan inşaat işine tekrar geri döndük. İş çıkarsa sıvacılık yapıyoruz diğer zamanlarda ise gölün kurumuş alanlarında ineklerimizi ve koyunlarımızı otlatıyoruz. Göl kurudu hayvanların merası oldu.
Gölün çevresindeki tarım alanlarını, zeytinlikleri sulamak için gölün ortasına kadar su kanalları açılmıştı, bu yıl bu da mümkün olmayacak gibi gözüküyor. Kışın ırmaklar doldu taştı, denize aktı. Gölü düşünen olmadı. Eğer acil önlem alınmazsa sıcaklar bastırdığında suların geriye kalanıda buharlaşıp uçacak.