SALİHLİLİ MUHTARLAR KÖYE DÖNÜŞÜME SICAK BAKMIYOR
Türkiye’de 2014 yılında 30 ilin Büyükşehir ilan edilmesiyle birlikte çok sayıda belde ve köy mahalleye dönüştürüldü. 2020 tarihinde Büyükşehir Yasasının 10. Maddesine eklenen ek maddeyle yeniden köy statüsüne dönebilmenin önü açıldı. Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Salihli belediyesi kırsal mahalle muhtarları tekrar köy statüsüne geri dönüşüme sıcak bakmıyorlar.
Salihli-MANİSA
21 Mart 2021 // Mustafa Toga/İstiklal Gazetesi // 2221
Salihli Muhtarlar Derneğinin Uğur Mumcu Parkı’ndaki yeni hizmete binasında görüştüğümüz Salihli Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Güler ve Başkan Yardımcısı Kurtuluş Mahallesi Muhtarı Ayhan Gezdir, Kırveli Mahallesi Muhtarı Ahmet Avşar, Güneşli Mahalle Muhtarı Bayram Ali Ergin yaptıkları ortak açıklamada. Kırsal mahalle muhtarlarının tekrar köy statüsüne geri dönüşüme sıcak bakmadıklarını söylediler.
KIRSAL MAHALLELER İSTERLERSE YENİDEN KÖY OLABİLECEKLER
Salihlinin 102 mahallesine de tüm belediye hizmetlerini götürüldüğüne değinen Güler; “Muhtarlar derneği olarak kırsal kesimlere de çöp konteynerleri, yol, su, kanalizasyon ve benzeri altyapı hizmetlerinin Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Salihli Belediyesi tarafından götürüldüğünü görüyoruz. Bunlar kırsal kalkınmaya, mahalle halkına hizmet demektir. Biz muhtarların görevide kamu ve yerel yönetimler ile vatandaşlar arasında köprü görevi üstlenmektir” diye konuştu.
TÜRKİYE'DEKİ 34 BİN 434 OLAN KÖY SAYISI NEREDEYSE YARI YARIYA AZALARAK 18 BİN 214’E DÜŞTÜ
2019 yılında yapılan 3. Tarım ve Orman Şurasından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla ve rapor doğrultusunda 16 Ekim 2020 tarihinde Resmi Gazetede 5216 Sayılı Yasanın 10. Maddesine ek bir madde eklenerek 2014 yılında mahalleye dönüşen köy ve beldeler tekrar eski statülerine kavuşabilmelerinin önü açılmış oldu. Bu güne kadar bu yasadan yararlanmak için Van, Bursa, Ankara gibi bazı illerde ki kırsal mahallelerin bu yasadan yararlandıkları belirtildi. Manisa da ise bu güne kadar herhanği bir işlem yapılmadı.
İLÇE MECLİSİNDE VE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİNDE ONAYLANACAK
Bu yasanın henüz bir yönetmeliği yok, alt yönetmelikleri yok o yüzden şuanda sadece belediyelerin yorumuna bırakılmış durumda. 10. Ek maddenin işleyişi ise şu şekilde gerçekleşiyor. Tekrar köy statüsüne geri dönüş için talepler oluşturulup bulundukları ilçe belediyesine müracaat ediliyor. Bu talepler, bulundukları ilçe belediye meclisi tarafından onaylanıyor. İlçe belediyesinde kabul edildikten sonra Büyükşehir Belediyesinin meclisinde gündeme getirilerek olumlu yönde onaylanıyor ya da geçerli bir gerekçe gösterilerek reddedilmesi gerekiyor, dendi.