KESTANELER TEZGAHDA
Kış ayların vazgeçilmezi kestane pazardaki yerini aldı. Yöre halkı, kış aylarının olmazsa olmazı kestaneyi soba ve mangal üzerinde kızartarak tüketiyor.
Salihli-MANİSA
1 Ocak 2021 // Mustafa Toga/İstiklal Gazetesi // 2174
Salihli Çarşamba pazarında 17 yıldan bu yana kestane satan Müsallim Uyar,” Kurduğu tezgâhta sattığı kestaneleri Alaşehir’in Dağhacıyusuf, Dağarlar, Azıtepe ve Çamlıbel dağköylerinde getirttiğini söyledi.
Kestanenin kilogram fiyatının 10 ile 25 lira arasında değiştiğini aktaran Uyar, şu anda kestanenin kilosunu cinsi ve iriliğine göre 10 -25 lira arasında satılıyor. Müşteriler özellikle çiğ olarak tüketilen Kuzu Kestanesini tercih ediyorlar. Kestaneleri satın aldığımız köylüler bu yılki hava şartlarından dolayı rekoltenin düşük olduğunu söylüyorlar. Üretim az olunca da fiyatlar yükseliyor. Geçen yıl iri kestaneneler 20 Tl den alıcı bulurken bu yıl 25 Tl oldu.
VÜCUDUN DİRENCİNİ ARTTIRIYOR
Uyar, Alaşehir kestanesinin vücuda iyi geldiğini belirterek “Özellikle bağırsaklarımıza, mideye iyi gelir. Hazmı kolaylaştırır. Doğal ve tamamen organik olarak toplanan kestaneler, hele şu günlerde Corona virüs pandemisi dönemimde vücudun direncini arttırır” diye konuştu.
KESTANEYİ SEÇERKEN DİKKAT EDİLECEKLER
Kestaneyi seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu belirten pazarcı Müsallim Uyar; Öncelikle seçmiş olduğunuz kestanenin bir tarafı düz, diğer tarafı yuvarlak olmalıdır. Ayrıca kestane parlak renkte olmalı, içinden filizler çıkmamış olmalı, ağzı mutlaka kapalı olmalı ve hafif de olsa küflenme belirtisi olmamalıdır. Ancak bazı durumlarda görüntüsü güzel olan kestanelerin içi kötün çıkabilmektedir. Bunu anlamanın yolu ise satın alacağınız kestaneyi koklamaktır. Eğer kestane ıslak gazete kâğıdı gibi kokuyorsa ya da nem kokusu alıyorsanız bu tür kestaneleri almaktan kaçınmalısınız. Bunun aksine kestaneden herhangi bir koku gelmiyorsa ve oldukça sertse seçmiş olduğunuz kestane iyi çıkacak demektir diye tavsiyede bulundu.
KESTANE KEBAP YEMESİ SEVAP
Kestaneyi çiğ olarak alıp evinde pişirmek isteyenlere önerilerimiz var diyen görüştüğümüz kestane satan diğer pazarcı esnafları,“Kestane kebap yemesi sevap” sözcüğü litarütürümüze girmiş. İster kebabıyla, ister haşlamasıyla soğuk kış günlerinde yediğimiz kestaneyi sevmeyen yoktur. Ama pişirirken dikkat etmemiz gereken püf noktalar var. Kestaneleri pişirmeden önce, keskin bir bıçağın ucuyla üst taraflarına derince birer çizik atın. Daha sonra kestaneleri yıkayıp, kuruladıktan sonra sobanın üzerinde ya da mangalda pişirebilirsiniz. Ayrıca, gazlı ocak üzerinde teflon tavada da kestane pişirmeniz mümkün. Kestane kebabı özellikle kış gecelerinin vazgeçilmez keyiflerinden biridir. Kestanenin nişasta, mineral tuz, özellikle potasyum ve diğer besinsel değerleriyle kış mevsiminin olumsuz şartlarına, fiziksel ve zihinsel yorgunluklara karşı paha biçilmez bir sağlık kaynağı” dediler.