ÜZÜM BAĞLARINDA YAPRAK SEZONU AÇILDI
Salihli ve Salihli’ye bağlı kırsal mahallerde 2021 sezonu taze asma yapraklarının toplanmasına başlandı. Kadınlar tarafından ek gelir toplanan taze bağ yapraklarında fiyatların önümüzdeki günlerde açıklanacağı belirtildi.
Salihli-MANİSA
07 Mayıs 2021 // Mustafa Toga/İstiklal Gazetesi // 2247
Üreticiler üzüm bağlarında yaprak toplamaya başlarken ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, tarım danışmanları ile birlikte üreticileri ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgiler aldı.
Salihli’de üzüm üreticisine yan gelir olan bağ yapağında sezonun açılmasıyla üreticiler soluğu Salihli’nin en önemli tarım ürünü olan üzüm bağlarında alırken Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, tarım danışmanları ile birlikte üreticileri ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, meclis başkanı ve meclis üyeleri, odanın ziraat mühendisleri ve tarım danışmanları ile birlikte Salihli’nin Mersindere, Kabazlı ve Köseali Mahallelerini ziyaret ederek üreticilerle üzüm bağlarında bir araya geldi. Üreticilerle bir araya gelen Yalvaç, çalışmalar hakkında yerinde bilgi aldı. Yaprak ve üzüm yetiştiriciliği hakkında da bilgi alışverişinde bulunulduğu ziyarette Cem Yalvaç, üreticilerin mevcut problemleri hakkında bilgiler alarak oda olarak her zaman üreticilerin yanında olduklarını söyledi. Üreticileri ve yaprak alımı yapan tüccarları asma yaprağında ilaç kalıntısına dikkat etmeleri yönünde uyaran Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, Lezzetli tadı ve kalitesinden dolayı Sultaniye üzümünün yaprağı taze ve salamuralık olarak iç ve dış piyasada tercih edilmektedir dedi.
CEM YALVAÇ ÜZÜM ÜRETİCİLERİNİ UYARDI
Ayrıca üzümün oluşumu için gerekli uzun süre boyunca üreticiler için asma yaprağı satımı da önemli bir ek gelir kaynağı olmaktadır. Zaman zaman ilaç kalıntısı riski nedeniyle iç ve dış pazarda ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Kalıntısız güvenli gıda temini tüm tüketicilerin en doğal hakkıdır. İlaç kalıntısı olmayan ürün temininde, üreticilerin ve yaprak ticareti yapan kişilerin de bazı sorumlulukları bulunmaktadır. Bölgemizde üreticilerin, üzümü hastalıklar ve zararlılardan korumak için birtakım kimyasal mücadele yöntemleri uygulanmakta olduğunu belirten Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç,”Yaprak hasadının yapıldığı bölgemizde, üreticilerimiz yaprağı toplayacak ise sağlıklı ürün elde etmesi ve ihracatın devamı için zirai ilaç kalıntılarına ve bununla ilgili kurallara dikkat etmeleri gerekmektedir diye konuştu. Yaprak toplanacak bağda ilaçlama yapılması gerekiyorsa, önce yaprak toplanmalı daha sonra ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlama yapılmış bağdan belli bir süre kesinlikle yaprak toplanılmamalıdır.
ORGANİK TARIMDA BİYO-İLAÇLAR KULLANILMALI
Etiketinde “Tüketim amaçlı Asma yaprağında kullanılamaz” ibaresi yazılı tarım ilacı kullanılmışsa, asla bu bağlardan yaprak toplanılmamalı, satışa sunulmamalı, üreticilerimizin kendileri de tüketmemelidir. Yaprak toplama döneminde ilaçlama kaçınılmaz ise, yaprakta kullanılması uygun, tercihen organik tarımda kullanılan biyo-ilaçlar kullanılmalıdır.
İHRAÇ OLACAK YAPRAKLAR AB KRİTERLERİNE UYMALI
İhracat amaçlı yaprak toplanılan bağlarda ise toplanılan yaprakların AB kriterlerine uygun olması gerektiğinden; yaprak alıcı ve satıcılarının sözleşme yapmak suretiyle izlenebilirliği sağlanmış, organik tarım yapılan veya organik tarıma uygun biyo-ilaçların kullanıldığı bağlardan toplanmış yaprakların alım-satımı yapılmalıdır. İlaçların etiketinde bulunan son kullanma tarihi ile hasat arasında geçmesi gereken bekleme süresi dediğimiz süreye uyulmalı, bu süreye uyulmadan kesinlikle yaprak toplanmamalıdır. Bekleme süresi ile ilacın etki süresini karıştırmamak gerekir. Etki süresi atılan ilaçların hastalık ve zararlılara göre biyolojik etki süresini gösterir. Ortalama tarım ilaçlarının 10-14 gün arasında etki süresi vardır. Bekleme süresi ise ilaçlama yapıldıktan sonra insan tüketimi için geçmesi gereken süreyi ifade eder. Tüketim amaçlı yaprak toplama döneminde bu süreler dikkate alınarak zirai mücadele planlanmalı, çevreye ve insan sağlığına zararsız biyo-ilaçlar ya da bekleme süresi çok kısa bitki koruma ürünleri kullanılmalıdır.
AİLE EKONOMİSİNE EK GELİR
Yaprak toplama işi biz kadınların işi diyen Eşe Ersöz “Çölelek Mahallesi kadınları olarak sabahın 05:00 inde bağlara giderek saat 11:00 e kadar topladığımız yaprakları direk alım merkezine götürüp teslim ediyoruz. Sezon boyunca yapraktan kazandıklarımızla aile ekonomisine katkı sağlıyoruz” diye konuştu.