HİDAYET KARAKUŞ, SALİHLİ’DE KÖY ENSTİTÜLERİNİ ANLATTI
Salihli Sivil Toplum Kuruluşları ve Demokratik Kitle Örgütleri tarafından düzenlenen Köy Enstitüleri yıl dönümü kutlamalarında “Köy Enstitülerinin kuruluşundan bugüne Milli Eğitim Sistemi” konulu konferansa şair yazar Hidayet Karakuş konuşmacı olarak katıldı.
Salihli-MANİSA
17 Nisan 2022 // TogaMedya/İstiklal Gazetesi // 2362
Köy Enstitüleri haftası; İlkokul öğretmeni yetiştirmek üzere 1940 tarihinde açılan Köy Enstitüsü okullarından mezun olan Salihli’nin 97’lik tarihi çınarları İlyas Kalay, Ali Aydoğan, Dündar Uçar, Ali Erdoğan öğretmenlerle Salihli Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) kongre salonunda şair-yazar Hidayet Karakuş’un söyleviyle kutlandı.
Konferans, Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk, Köy Enstitüleri kurucusu aydın kadrosu ve genç beyinlere bilim ve irfan tohumları serpen tüm öğretmenler için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.
CUMHURİYET VE ATATÜRK’ÜN YOLUNDA İLERLEYECEĞİZ
Atatürkçü Düşünce Derneği Salihli Şubesi Başkanı Bektaş Kaya’ın açılış konuşmasıyla başlayan konferans şair-yazar Hidayet Karakuş’un söyleviyle devam etti.
ADD Salihli Şube Başkanı Kaya, “Türk demokrasisinin olmazsa olmazı siyasi partilerimiz ve demokrasimizin vazgeçilme unsurları olan Salihli Sivil Toplum Kuruluşları ve Demokratik Kitle Örgütlerinin değerli temsilcileri. Gün, Cumhuriyet ve Atatürk sevdalıları olarak, birlik, beraberlik ve bütünlük içerisinde olma günüdür. Bizleri önümüzdeki dönemde zorlu bir süreç beklemektedir. O nedenle farklılıklarımızı bir kenara bırakarak her alanda birleşerek gücümüze güç katmanın zamandır. Cumhuriyet ve Atatürk’ün yolunda, devrimlerin ışığında demokrasi, insan hakları ve özgürlükler paydasında birleşelim” diye konuştu.
KÖY ENSTİTÜLERİ KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ
Daha sonra kürsüye davet edilen Hidayet Karakuş; Değerli konuklar bugün, Cumhuriyet aydınlanmasının eğitim alanındaki en özgün ve en çok ses getiren uygulaması olan Köy Enstitülerinin kuruluş yıl dönümü vasıtası ile bir araya toplanmış bulunmaktayız.
Bir milleti hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum olarak yaşatan da, kölelik, yoksulluğa düşüren de eğitimdir. Eğitimdir ki bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk haline yaşatır ya da esaret ve sefalete terk eder sözünü hatırlatan Karakuş, Cumhuriyetin ilk yıllarında nüfusun büyük çoğunluğu köylerde yaşamaktaydı. Köyler eğitim faaliyetleri açısından tamamen ihmal edilmiş durumdaydı. Köyün, dolayısıyla memleketin eğitim yoluyla kalkınması hamlesini önce Mustafa Kemal daha sonra onun direktifleri ile Mustafa Necati, Reşit Galip, Saffet Arıkan, Hasan Ali Yücel, Fikret Kanat ve İsmail Tonguç gibi eğitimciler başlatıp devam ettirdi.
İNSAN GERÇEĞİNE SAHİP ÇIKIŞIN ÖYKÜSÜ
“Ülkemizin aydınlanma yolunda Cumhuriyetle birlikte büyük bir yurtseverlik örneği olan Köy Enstitüleri İsmail Tonguç ve yakın çalışma arkadaşları tarafından kuruldu. 1940’lı yıllarda bin bir olanaksızlık içinde kendi araçlarını, okullarını, yatakhanelerini, yemekhanelerini, işliklerini yaparak verilen toprakları işleyip İkinci Dünya Savaşı’nın yoklukları içinde büyük bir devrim gerçekleştiren köy çocuklarının insanüstü kahramanlıklarıdır.
Köy çocuklarının Tonguç’un öncülüğünde ülkeye, kendi geçmişlerine, insan gerçeğine sahip çıkışının öyküsüdür Köy Enstitüleri” diyen Karakuş, Isparta Gönen İlköğretim okulunu daha sonra Selçuk Eğitim Enstitüsü Edebiyat bölümünü bitirmiş birisi olarak o dönemde yaşananlardan ve kendi yaşam öyküsünden kesitler sundu.
Türkçe öğretmeni olan Karakuş, TRT’ye programlar hazırladığını. Pek çok radyo oyunu da kaleme aldığını belirtti. Karakuş’un şiir ve yazıları birçok edebiyat dergileri ile Cumhuriyet gazetesinde yayımlandı. Yapıtlarından bazıları yabancı dillere çevrilen Karakuş, şiir ve romanlarıyla da pek çok ödülün sahibi oldu.
Programda son olarak söz alan Salihli’nin 97’lik tarihi çınarı İlyas Kalay ise Köy Enstitüsünde okurken yaşadıklarını ve akabinde çalışma hayatını anlattı.
Konferansa, Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yüksel, Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, CHP Salihli İlçe Teşkilatı Başkanı Hasan Hüseyin Namver, Atatürkçü Düşünce Derneği Salihli Şubesi Başkanı Bektaş Kaya, 29 Ekim Kadınlar Derneği Başkanı Zehra Oğuzhan, Eğitim-Sen Sendikası’ndan Kahraman Karataş, Eğitim-İş Sendikası’ndan Mehmet Şen, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri, basın mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.