SALİHLİ’DE EV YAPIMI ÜZÜM PEKMEZİNE BAŞLANDI
Salihli’nin Emirhacılı Mahallesinde ki köylüler büyük emeklerle yetiştirdikleri üzümlerini geleneksel yöntemlerle pekmeze dönüştürüyor. Bölgede bağbozumunun gelmesiyle birlikte üzümlerin pekmeze dönüştürülme lezzet yolculuğu başladı.
Salihli-MANİSA
27 Ağustos 2022 // TogaMedya // 2409
Manisa bölgesine has bilinen beyaz çekirdeksiz Sultaniye üzümlerini önce evlerinin bahçesine yaptıkları havuzlarda ezerek su haline getiren köylüler daha sonra maya olarak kullandıkları beyaz toprakla karıştırarak kazanlarda belli bir süre kaynatıyorlar. Daha sonra tülbentle süzülerek daha büyük kazanlara konulan üzüm şırası, burada 2-3 saat bekletiliyor. Ardından yana ateşin üzerine konulan kazanlar 4-5 saat boyunca kaynatılıyor. Kaynatma esnasında üste çıkan köpükler delikli süzgeç ile sürekli karıştırılıyor. Odun ateşinde kaynatıldıktan sonra şıra halinde olan üzüm suyu, pekmez kıvamını alıyor.
EZİLEN ÜZÜM SUYU POSASINDAN AYRILIYOR
Uzun yıllardan beridir köyde geleneksel yöntemlerle pekmez üretiminin yapıldığını söyleyen Uysal Başyiğit “Bizim köyün ana geçim kaynağı hayvancılık ve üzüm bağları. Manisa’nın Salihli, Alaşehir, Sarığöl ilçeleri bağların bol olduğu yerlerdir. Dedemizden babamızdan öğrendiğimiz bu yöntemle her yıl pekmez üretiyoruz. Yaklaşık 300 kilogram üzümden yaklaşık 35 kilogram pekmez elde ediyoruz” dedi.
PEKMEZİN YANI SIRA PESTİLVE CEVİZLİ SUCUKTA YAPILIYOR
Güneş doğmadan önce üzüm bağlarından topladığımız üzümleri havuzlara koyarak ayağımıza giydiğimiz çizmelerle eziyoruz diyen Şule Yılmaz. “Ezilen üzümün suyu posasından ayrılıyor. Elde ettiğimiz üzüm suyunu odun ateşinde büyük kazanlarda saatlerce kaynatıyoruz. Kaynama anında delikli süzgeç ile sürekli karıştırılıyor böylece üste çıkan köpükleri taşırmıyoruz. Daha sonra üzüm suyuna beyaz toprak ekliyoruyoruz. Üzüm şırasına ilave edilen toprak filtre görevi yapıyor üzüm suyunun içerisinde bulunan tortu ve cubur gibi parçacıkların ayrılmasını sağlıyor. Böylece pekmez haline gelen şifa kaynağı üzüm suyu özelikle kışın pekmez, pestil ve cevizli sucuk olarak sofralarda yerini alıyor. Pekmez yaparken ilk önce ailenin ihtiyacını karşılıyoruz artanını ise daha önceden siparişini aldığımız müşterilerimize satıyoruz” ifadesini kullandı.
BAĞCILIK VE PEKMEZ ÜRETİMİ
Feride Başyiğit ise bağdan kestikleri üzümleri pekmez başta olmak üzere birçok şıra ürünü yaptıklarını söyledi. Eskiden hemen hemen her evde pekmez kaynatılırdı şimdilerde zahmetli olduğu için köyün yüzde otuzu yani üç evede bir ev üzüm pekmezi çıkartıyor” diye konuştu.
Pekmez çıkarmak çok zahmetli bir iş diyen Sermin Çetin, İmece usulü pekmez çıkartıyoruz. Hısım akraba bir birimize yardım ediyoruz. Üzümden yapılan pekmez şifa kaynağı. Salihli bölgesinde üzümden pestil, cevizli sucuk, muska üretilmiyor. Pekmez ve kuru üzüm üretimi yapıyor. Çetin; “Her ikisinin de şifa kaynağı olduğunu ve herkesin evinde bulunması gerektiğini” söyledi.