Gema Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, Genel Başkan Yardımcısı Galip Turanlı, Yönetim Kurulu Üyesi Suat Aydın, Kadınlar Birliği Başkanları Tülay Ada ve Hatice Sağlam Kılıç ile Yönetim Kurulu Üyeleri Marmara gölünde incelemelerde bulundu.
Salihli-MANİSA
27 Şubat 2022 // TogaMedya/Süleyman Arasan // 2341
Gema Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, Genel Başkan Yardımcısı galip Turanlı, Yönetim Kurulu Üyesi Suat Aydın, Kadınlar Birliği Başkanları Tülay Ada ve Hatice Sağlam Kılıç ile Yönetim Kurulu Üyeleri, Yasa gereği Mahalleye dönüştürülen Tekelioğlu Köyü’nde, Muhtar Selim Selvioğlu, SS Gölmarmara Su Ürünleri Kooperatifi Müdürü Rafet Kerse ve köy sakinleri ile bir araya gelerek önce Marmara Gölü ile igili olarak üst düzey yetkilileri tarafından yapılan çalışmaları değerlendirdiler ve ardından göl sahasında incelemelerde bulundular.
Gema Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu geçtiğimiz günlerde Ankara’da Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü üst düzey yöneticileriyle ve İzmir’de Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürü Birol Çınar ile bir araya gelerek yaptıkları görüşmede olumlu sonuçlar alındığını söyledi. Kilimcigöldelioğlu,” Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı olarak Marmara Gölü ile Kütahya İl sınırları içerisinde Murat ve Şaphane Dağları’ndan doğup, Foça ile Çamaltı Tuzlası arasından İzmir Körfezi’ne dökülen Gediz Nehri’nin 401 Kilometrelik gizemli yolculuğu ve çevresinde yaşanan sorunları ile yıllardır ilgileniyoruz. Prof. Dr.Aleattin Taysun, Merhum Prof.Dr. Nilgün Harmancıoğlu, Prof.Dr. Bülent Okur, Emekli DSİ Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Alparslan, Prof.Dr. Mehmet Sıkı, Prof.Dr. Şenay Aydın, Prof.Dr. Huriye Uysal, Prof.Dr. Ferit Turanlı, Prof.Dr. Hayriye İbrikçi olmak üzere 14 Bilim insanı ile Gediz nehrinde yaşanan kirliliğin envanterini çıkardık. ABD Florida Üniversitesi’nde Koordinatör Tom Wichman, Doç.Mark Clark, Doç.Gail Hansen, Dr. Esen Momol gibi bilim insanlarının da görüşü alınarak Gediz Havzası yaşamsal kararları adı altında Gediz nehrinin sorunları ve çözüm önerilerini içeren bir rapor hazırlanıp bir kitap haline getirdik. Gediz Havzası yaşamsal kararları ile Gediz Havzasına ve Türkiyede’ki tüm nehir ve havzalarınkorunmasına bir ümit olacağına inanarak hazırladığımız bu kitabı, DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız,DSİ Genel Müdür Yardımcısı Şadiye Yalçın, DSİ Genel Müdürlüğü Etüt Planlama ve Tasisler Dairesi Başkan Yardımcısı Dr.Murat Ali Hatipoğlu,DSİ 2.Bölge Müdürü Birol Çınar,Daire başkanlarına verdim.Ayrıca İzmir,Manisa,Kütahya,Uşak Milletvekillerine verdim ve ofislerine bıraktım. Gediz Havzası İçin Yaşamsal Kararlar, Sorunları ve Çözüm Önerilerinin yer aldığı kitapta,Gediz Havzası Koruma Eylem Planı ve Gediz Nehri Yatağı ıslahı acilen bitirilmeli ve ağaçlandırılmalıdır. Ayrıca nehir yatağı yerli-yabancı turizme kazandırılmalı ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bu projeler devreye sokulmalıdır. Gediz Nehri’ne paralel kanalizasyon kolektör hatları yapılmalı ve Menemen İlçesi Maltepe Beldesi’nde büyük bir arıtma tesisi kurulmalıdır. Sanayi ve belediyeler için müşterek ileri atık su arıtma tesisleri kurulmalıdır. Evsel ve sanayi atıkları Gediz Nehri’ne dökülmemelidir. Gediz Nehri tertemiz ve berrak akmalıdır.
Demirköprü Barajından Menemen’e kadar bölgemizde yapılan arıtma tesislerinin atık suları deşarj kanallarıyla Foça veya Maltepe’de yapılacak büyük bir arıtma tesisi ile sular arıtıldıktan sonra tarımsal sulamada kullanılmalıdır. Ergene Havzası’nda yapılan çalışmaların Gediz Havzası’nda yapılması sağlanmalıdır. - Gediz Nehri yan kolları, Alaşehir çayı, Yeşilkavak, Kabazlı, Gümüş, Çakallar, Kurşunlu, Tabak Dereler'i Ahmetli regülâtörüne ve Gediz’e dökülmektedir. Ayrıca sulamada kullanılmadan denize gitmektedir. Ahmetli regülâtörü menbaandaki Ahmetli pompa istasyonu ile Gölmarmara Gölü rezervuarı arasındaki pompa istasyonundan Gölmarmara'ya su basılmalıdır. İstasyonda 15 adet pompa mevcuttur ancak pompaların 12 tanesi çalınmıştır. Dolayısıyla sadece 3'ü çalışmaktadır. Bunların sadece ikisinin çalışması ile bile Gölmarmara’ya su basımı sağlanabilmektedir. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı'nın çalışma yapmasını arzu ediyoruz. Ayrıca Ahmetli regülâtörü kum ve toprakla dolmuştur, Ahmetli regülâtörü havzasının islah edilmesi gerekmektedir. Gema Vakfı olarak her fırsatta dile getirdiğimiz Gediz Nehrinde yaşanan ve acilen çözümlenmesi gereken kirlilik ile ilgili konuya İzmir DSİ2. Bölge Müdürü Birol Çınar ,”Gediz nehri kirli akıyor’diyerek onay verdi. DSİ Genel Müdürlüğü Etüt Planlama ve Tasisler Dairesi Başkan Yardımcısı Dr.Murat Ali Hatipoğlu ile yaptığımız görüşmede, Gema Vakfı’nın 14 Bilim insanı ile Gediz nehrinde yaşanan kirliliğin envanterini çıkarıp, ABD Florida’dan Bilim insanlarının da görüşü alınarak ‘Gediz Havzası yaşamsal kararları’ adı altında Gediz nehrinin sorunları ve çözüm önerilerini içeren bu rapor,DSİ Genel Müdürlüğü uzmanları tarafından incelemeye alınacağını belirtildi. DSİ Genel Müdürlüğü Etüt Planlama ve Tasisler Dairesi Başkanı Nazmi Kağnıcıoğlu ile önümüzdeki süreçte bir araya gelerek ‘GedizHavzası yaşamsal kararları’ adı altında Gediz nehrinin sorunları ve çözüm önerilerini içeren bu raporu birlikte değerlendireceğiz”dedi. “DSİ Proje çalışmaları başlattı” Bozdağlardan gelen suların boşa akmaması için İzmir DSİ 2.Bölge Müdürlüğünün proje hazırladıklarını ifade eden Kilimcigöldelioğlu,” Küresel ısınma ve plansız olarak yapılan sulama nedeniyle Marmara Gölü’nde önce sular azaldı ve geçtiğimiz yıl tamamen kurudu. Gediz Nehri yan kolları olan Alaşehir, Yeşilkavak, Kabazlı, Gümüş, Çakallar, Kurşunlu ve Tabak çayları ile150 yakın yan kolları olan derelerin suları Ahmetli regülâtörüne ve Gediz’e dökülmektedir. Boşa akan suları Ahmetli Regülâtörüne getirip oradan da pompalama sistemi ile Marmara Gölüne pompalanması gerektiğini her fırsatta dile getirdik.Şayet o boşa akan sular göle verilseydi dolardı.İzmir DSİ 2.Bölge Müdürü Birol Çınar ile yaptığımız görüşmede, Bozdalardan gelen suların temiz olduğunu ve bu suların Marmara Gölüne iletilmesi konusunda proje çalışmaları başlattıklarını söyledi.Projenin en kısa sürede bitirilmesini ümit ediyoruz”dedi.
“PROJE ÇALIŞMALARININ EN KISA SÜREDE HAYATA GEÇİRİLMESİNİ BEKLİYORUZ”
Mevsim itibariyle yağışlar nedeniyle Marmara Gölüne suların geldiğini belirten Kilimcigöldelioğlu, ”Son yağışlardan dolayı Marmara gölünde sular toplanmaya başladı.Su birkintisi oluştu.Şu anda yaklaşık 15 Bin dekar alanda oluşan suların yüksekliği 20 cm.Göl sahasında yaptığımız inceleme sırasında kara batak kuşların geldiğini gördük.Gölde yeniden yaşamın olacağı ümidini hiçbir zaman yitirmedik.Proje çalışmalarının en kısa sürede hayata geçirilmesini bekliyoruz”dedi. “Marmara Gölü (Gölmamara) Gölü buğday tarlası oldu “ Kilimcigöldelioğlu,” Marmara Gölü’nün tamamen kuruması ile birlikte başlayan süreçte, yasa gereği mahalleye dönüştürülen Tekeli oğlu, Pazar köy, Kemerdamları, Yeniköy, Kılcanlar, Beyler, Hacıveliler ve Büyük Belen Köylerinde incelemelerde bulundum. Marmara Gölü’nün tüm çevresini gezdim. Tekelioğlu Köyü dışında Marmara Gölü çevresindeki köyler göl sahasında ekim yapmaktadır. Onbinlerce dekar buğday tarlası oldu. İnceleme sırasında 85 bin dekar alana sahip olan göl sahasının yaklaşık 70 bin dekarına buğday ekimi yapılmış olduğunu gördük. Tek başına 15-20 bin dekar alanda ekim yapanlar oldu. Ekim yapan kişinin tarım arazisine dönüştürülen alanı kiraya verdiğini tespit ettik. Manisa Valiliğinin talimatı ile Salihli, Ahmetli ve Gölmarmara ilçelerinin kaymakamlıkları ve jandarma ekipleri tarafından tutanak tutulup, cezai işlemler uygulandı. Yine Manisa valiliğinin talimatı ile Kum çayı üzerinde faaliyet gösteren İki kum ocağı ve Kuvözİki Kum Ocağına 430’ar bin lira para cezası vermiştir. Manisa valiliği ruhsatlı olduğu için kuvöz maden ocaklarına cezai işlem uygulayamıyor”dedi.
Bugün 1024161 ziyaretçi (2704805 klik) kişi burdaydı!
“TogaMedya doğru, dürüst, şeffaf gazetecilik”
TÜRKİYE
<
Toga Medya Editörü / Wie is de editor van TogaMedya