SON 20 YILIN EN BÜYÜK SÜT KRİZİ KAPIDA
Ziraat Mühendisi Şenol Özkaya, çiğ süt üreticilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, üreticinin arz fazlası nedeniyle sütlerini satamadığını vurguladı.
TÜRKİYE
26 Mart 2025 // Salihli İstiklal // 2433Mö //
Özkaya, mevsimsel olarak süt veriminin arttığı bu dönemde, üreticilerin ciddi bir satış sorunu yaşadığını belirtti. Ülke genelinde arz fazlası nedeniyle çiğ süte alıcı bulmakta zorluk yaşandığını ifade eden Özkaya, özellikle Manisa'da günlük 600 ton civarında çiğ süt üretildiğini, ancak bunun yaklaşık 100 tonuna alıcı çıkmadığını söyledi.
ÇİĞ SÜTE ALICI BULUNAMIYOR
Et ve Süt Kurumu'nun Manisa bölgesinden günlük 60 ton süt alarak süt tozu üretimine gönderdiğini, Büyükşehir Belediyesi’nin ise bir kooperatiften günlük 5-6 ton süt aldığını belirten Özkaya, bu desteklerin önemli ancak yetersiz olduğunu vurguladı.
VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ DÜŞÜNCE SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETİMİ AZALDI
Özkaya, süt üretiminin geçen yıla göre yüzde 10 arttığını ancak tüketimin aynı oranda artmadığını belirtti. Bunun temel sebebinin vatandaşın alım gücünün düşmesi olduğunu söyleyen Özkaya, tüketicilerin peynir yerine daha ucuz ürünlere yönelmesi ve süt ürünlerinden tasarruf etmesi nedeniyle çiğ süt talebinin azaldığını ifade etti.
SÜT ALIM MİKTARI ARTIRILMALI, ÜRETİCİYE DESTEK VERİLMELİ
Özkaya, krizin daha fazla derinleşmemesi için acil önlemler alınması gerektiğini belirterek şu önerilerde bulundu: “Et ve Süt Kurumu günlük çiğ süt alım miktarını en az 120 tona çıkarmalı. Süt üretiminin yoğun olduğu bölgelerde süt tozu üretim tesisleri kurulmalı. Kurumlar sadece süt tozu üretimi için değil, doğrudan peynir üretimi için de süt alımı yaparak uygun fiyattan halka satışa sunmalı. Büyükşehir Belediyeleri, ihtiyaç sahibi ailelere ücretsiz çiğ süt dağıtarak hem üreticiyi hem de dar gelirli vatandaşları desteklemeli.”
Özkaya, Manisa'nın nüfusunun yüzde 5'ine ücretsiz süt dağıtılması halinde bile günlük 50 ton süt tüketiminin sağlanabileceğini, bunun da üreticinin elindeki fazla sütü değerlendirmek açısından büyük bir fırsat olacağını söyledi.
ÜRETİCİ DESTEKLENMEZSE KIRMIZI ET VE SÜT KRİZİ KAPIDA
Özkaya, kriz devam ederse süt veren ineklerin ve düvelerin kesime gideceğini, bunun da ilerleyen yıllarda süt ve et üretiminde ciddi düşüşlere yol açacağını vurguladı. Bugün sütünü satamayan üreticinin yarın hayvanlarını kesmek zorunda kalacağını ifade eden Özkaya, bunun sonucunda da ilerleyen yıllarda hem süt hem de et fiyatlarının hızla yükseleceğini belirtti.
Süt Konseyi Fiyat Vermemeli, Piyasa Belirlemeli.
SÜT KRİZİNDE ÜRETİCİ ZOR DURUMDA
Özkaya, çiğ süt fiyatlarının Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenmesi konusunda da eleştirilerde bulunarak, "Eğer bir kurum fiyat belirliyorsa, kendisi de alıcı olmalı" dedi.
Mevcut sistemde tavsiye edilen fiyatın üreticiye yansımadığını dile getiren Özkaya üreticinin konseyin belirlediği 17,15 TL yerine, 13-14 TL’ye sütünü satmak zorunda kaldığını belirtti.
.jpg)