İSRAİL’İN, 'GAZZE'DE SOYKIRIM DAVASI' LAHEY ADALET DİVANI'NDA BAŞLADI
Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail’e yönelik soykırım suçlamasıyla açtığı davada ilk duruşma yapıldı.
Lahey-HOLLANDA
11 Ocak 2024 // Haber Merkezi // 696 //2429A //
İddiayı savunan Güney Afrikalı avukatlar mahkemeye sunumlarını gerçekleştirirken İsrailli hukuk heyeti ise savunmasını bugün yapacak.
Hamas’ın 7 Ekim baskınının ardından İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik üç ayı aşkın bir süredir devam ettirdiği saldırılar dün farklı bir şekilde dünyanın gündemindeydi. Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) açtığı soykırım davasında ilk duruşma dün gerçekleşti. Gazze’ye saldırılarında 23 binden fazla Filistinli sivili öldüren İsrail, ilk kez sanık sandalyesine oturdu.
‘SOYKIRIM NİYETİ VAR’ 23 BİNDEN FAZLA FİLİSTİNLİ SİVİL ÖLDÜRÜLDÜ
Hollanda’nın Lahey kentinde görülen duruşmanın ilk günü Güney Afrikalı hukuk heyeti iddialarını gerekçeleriyle birlikte yargıçlarla paylaşırken İsrail’e ‘Gazzelilere yönelik bilinçli eylemlerinin soykırım niyetini taşıdığı’ suçlamasını yöneltti. Tel Aviv’i temsil eden hukukçular savunmalarını bugün sunacak. Güney Afrika tarafını Güney Afrikalı uluslararası hukuk profesörü John Dugard başkanlığındaki hukukçular, İsrail tarafını ise İngiliz hukukçu Malcolm Shaw temsil ediyor.
İsrail’in savunma ekibinde Dışişleri Bakanlığı hukuk danışmanı Tal Becker, İngiliz Prof. Malcolm Shaw ve Adalet Bakanı Yardımcısı Gilad Noam yer alıyor.
GÜNEY AFRİKA’NIN ŞİKÂYETİ
Davanın merkezinde 1948 tarihli Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi yer alıyor. Güney Afrika, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen ilk insan hakları antlaşması olan sözleşmenin İsrail ordusunun Gazze’deki eylemleriyle ihlal edildiğini öne sürüyor. Sözleşmeye taraf olan herhangi bir devlet, çatışmayla bir bağlantısı olmasa bile, bir diğerine karşı (Uluslararası Adalet Divanı) UAD’de dava açabiliyor. İsrail ve Güney Afrika sözleşmeye taraf ülkeler arasında yer alıyor.
Güney Afrika ekibinde uluslararası hukuk profesörü John Dugard, Adalet Bakanı Ronald Lamola ve Güney Afrika’nın Hollanda Büyükelçisi Vusimuzi Madonsela da yer aldı.
‘DÜNYA MAHKEMESİ’ DENİYOR
Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan ve ‘dünya mahkemesi’ olarak kabul edilen (Uluslararası Adalet Divanı) UAD, BM’nin en üst düzey yargı organı. (Uluslararası Adalet Divanı) UAD, devletler arasındaki uluslararası uyuşmazlıklar hakkında karar veriyor. Yine Lahey’de bulunan ve çoğu (Uluslararası Adalet Divanı) UAD ile karıştırılan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) ise benzer suçlamalarda bireyleri yargılıyor. Divan farklı ülkelerden 15 hakimden oluşuyor. Kararları bağlayıcı olsa da bir yaptırımı bulunmuyor.
DÜNYA BASINI LAHEY’DE
Dünya basını, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanında açtığı "soykırım" davasındaki duruşmayı takip etmek üzere Lahey’e geldi.