GÖKEYÜP, ATA MESLEĞİNİ SÜRDÜRÜYOR
Dededen toruna geleneksel olarak el değiştiren el emeği göz nuru çömlekçilik Salihli’nin Gökeyüp mahallesinde hala hayat buluyor. Gökeyüplü kadınlar günde 40-50 güveç yaparak ev ekonomisine katkıda bulunuyorlar.
Salihli-MANİSA
29 Mayıs 2015// TOGAMEDYA // 672
Gökeyüplü kadınların katkısız olarak ilmik ilmik yapmış oldukları güveçler Kuşadası, Menemen, Akhisar, Kula gibi yörelerde özellikle oto yol boyunca satılıyorlar.
Daha önceleri köyümüzde altmış-yetmiş aile çömlekçilikle uğraşıyordu ama günümüzde bu sayı yirmibeş-otuz’a düştü diyen Perizan Tangüç; “Güveç üretimi Gökeyüp’e has bir iş. Ama artık gençler bu mesleğe pek ilgi göstermiyorlar. Tek tek ellerimizle balık tavaları, su bardakları, kapama testileri, dört kuplu kavurma güveçlerini yapmak çok zor ve zahmetli bir iş. Erkekler taşları kırıp ham maddeyi ve malzemeleri hazırlıyorlar hanımlarsa güveçleri yapıp fırına veriyorlar. Hava şartlarından dolayı kışın değil yaz aylarında çalışabiliyoruz. Günde yaklaşık 50-60 parça iş çıkaranlar oluyor. Gökeyüplülerin geçim kaynağı çömlekçilik” dedi.
MİNİK ELLER İŞ BAŞINDA
Çocuklarım güveç yapmaya pek hevesli çıkmadılar ama küçük torunum Songül her gün yanıma geliyor. Minicik elleriyle mil hamurları karıştırıyor. Hamurları küçük küçük koparıp genel kilden yapılmış kalıp denilen altlık üzerinde onlara şekil vermeye çalışıyor. Benden sonra bu ata zanaatını devam ettireceğine inanıyorum dedi.
GÖKEYÜP GÜVEÇLERİNİN EKONOMİYE KATKISI BÜYÜK
Yıllar önce bu yörede yapılan kazılarda sakızlı toprak denilen ve kapkacak yapımında kullanılan taş madenlere rastlanmış diyen köyün ileri gelenlerinden Üzeyir Tekin; O gün bu gündür Gökeyüp’te güveçler yapılıyor. Güveçler fabrikasyon değil ilkel olarak yapılıp su ve el çaputuyla biçimlendiriliyor. Yapılan her kabın altında kuruması bitinceye dek bir kalıp bulunduruluyor. Gövdelerinin biçimlendirilmesi bitince güveçler güneşte biraz bekletiliyor, sonra gene elden geçirilerek karınlama ve kulplama işlemleri yapılıyor. Daha sonra tamamen kurutuluyor, cilalanıyor ardından fırınlanıp satışa hazır hale getiriliyor. Pazarlama konusunda sıkıntı çekmiyoruz. Tüccarlar gelip toptan satın alıyorlar. Güveç üretimi bölgemiz ekonomisine hatırı sayılır biçimde katkı sağlıyor diye imalatla ilgili bilgiler verdi.