SALİHLİ 1. DEVE GÜREŞİNİ ON BİNLER İZLEDİ
Salihli Belediyesinin himayesinde organize edilen Salihli 1. Deve Güreşlerini on binler izledi.
Salihli-MANİSA-TÜRKİYE
8 Mart 2015// TOGAMEDYA // 601
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, Sarıgöl Belediye Başkanı Necati Selçuk, Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun ve çok sayıda belediye meclis üyesi ve vatandaşın katıldığı deve güreşleri bayram havasında geçti.
Binlerce deve güreşi severlerin izlediği karşılaşmalarda iki kategoride kupalar verildi. Salihli Belediye Başkanlığı kupasını Salihli’den katılan Mustafa Han isimli deve kazanırken, Büyükşehir Belediye Başkanlığı kupasını ise Bodrum’dan katılan Kanka isimli deve kazandı.
DEVELERİN KIRAN KIRANA GEÇEN MÜCADELESİ
Aydın Germencik’ten Karadayı adlı deve ile Turgutlu Gökkaya’dan Serkan adlı devenin kıran kırana geçen mücadelesi izleyiciler tarafından heyecanla izlendi. Hızını alamayan kızgın devler bir ara tel örgülere yaslanınca izleyiciler devlerin altında kalmamak için can havliyle kaçıştılar.
Salihli’deki güreşlere katılan Çineli Kamil Tuncer’in 3 devesi de dereceye girerken Bodrumlu Kaptan Mustafa Oduncu ise 6 deve ile müsabakalar katıldı. Kaptan Mustafa'nın "Kanka" isimli devesi Büyükşehir Belediye Başkanlığı kupasını kazanarak kupayı Bodrum'a götürdü..
Muğla Milas’dan gelen Fikret Ok’un 1 devesi galip geldi, 1 devesi berabere bir devesi de yenilerek sahayı terk etti. Develerinden Çılgın Kemal bundan öncede birçok dereceye sahip oldu diyen deve sahibi Fikret; “Milas Akça ile Küçük Kemal isimli develerimin daha dereceleri yok. Onları sürekli güreşlere hazırlıyorum. Deve beslemek, deve güreşlerine katılmak bir sevda işi” dedi.
DEVECİLİK; DEDEDEN TORUNA MİRAS
Genellikle Batı Akdeniz ve Ege bölgesinde düzenlenen ve Yörük kültürüyle alakalı güreşlerdir diyen Aydın Kuyucaklı deve sahibi Bekir bey; “Deve güreşleri, açık meydanlarda tek hörgüçlü dişi "yoz" develer ile "buhur" adı verilen çift hörgüçlü erkek develerin çiftleşmesinden meydana gelen ve "Tülü" adı verilen erkek develer arasında yapılır. Güreş develeri tıpkı atlarda olduğu gibi soya dayalı olarak seçilir” dedi. Sülalece deve besliyor ve deve güreşlerine katılıyoruz diyen Bekir dede, ben şu an 69 yaşındayım. Nerede Deve Güreşi düzenlense mutlaka gidiyorum. Oğullarım ve torunlarımda deveciliğe çok hevesliler. Deve güreşleri Ayak, Orta, Başaltı ve Baş olmak üzere dört boyda yapılıyor. Salihli’de ki güreşlere Başaltı müsabakaları için 7 ve 8 yaşlarında ki 2 devem ile katıldım. Güreşler sonunda ikisi de beraber kaldılar, sonuçtan memnunum dedi.
Ankara- İzmir Karayolu Salihli Bölge Trafik Müdürlüğünün yanında yapılan deve güreşlerini izlemeye gelen vatandaşlar havanında güzel olmasıyla hem piknik yaptılar hem de festival alanına kurulan stantlarda alışveriş yapma imkânı buldular.