DAR GELİRLİ AİLENİN ÇOCUĞU OKUMASIN MI?
Hollanda parlamentosu 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle Yüksek Okul öğrencilerinin Devlet Eğitim Bursu'nu (Studiefinanciering) kaldırdı.
ROTTERDAM-Hollanda
6 Şubat 2015// TOGAMEDYA // 576
Hollanda koalisyon hükümetinin kemer sıkma politikasının bir parçası olan bir kanun daha mecliste onaylandı. Geçen hafta sesiz sedası kabul edilen üniversite öğrencilerinin karşılıksız devlet eğitim burslarının kaldırılmasına ebeveynler tepkilerini göstermeye başladılar.
Ulusal Hollandalı-Türk Öğrenciler Meclisi (National Assembly of Turkish-Dutch Students) başkanı Yunus Ulaş alınan karardan dolayı üzgün olduklarını belirtirken, “Eğitim toplumun temel taşıdır. Özellikle bu zor zamanlarda yatırım yapılması gerekir” dedi.
KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIM.!
12 yıldır Rottedam-IJselmonde Belediyesi’nde İşçi Parti’si PvdA’dan meclis üyesi olan ve daha sonra partiden ayrılıp kendi grubunu kurarak tercihli olaylarla tekrar IJselmonde Belediye Meclis Üyeliğine seçilen, şimdi ise 18 Mart 2015 de yapılacak olan Güney Hollanda Eyalet Meclisi seçimlerinde Hollanda Yerel (Nederland Locaal) partisinden aday olan Necat Kaya konuyla ilgili yaptığı açıklamada " Fakirin çocuğu Yüksel Tahsil yapmasın mı? diyerek Yüksek Okullarda ki Devlet Eğitim Bursu'nun kaldırılmasına sert tepki gösterdi. Borçlu nesil istemiyoruz diyen Necat Kaya bu uygulama ile aslında bugüne kadar uygulana gelmiş öğrenciyi kollayan ve destekleyen, eğitimi kolay ve cazip kılan Hollanda eğitim sistemi tamamen ortadan kalkacak. Parası olan okusun, olmayanlar ise sera bahçelerinin yolunu tutsun deniyor. Hollanda eğitim sisteminin handikapı olan bu uygulama önümüzdeki yıllarda orta gelirli Hollandalıların yanı sıra tüm yabancı kökenlilerin çocuklarını etkileyecek. Bu konunun takipçisi olacağım" dedi.
TORUNLARIMIZIN GELECEĞİ KARANLIK
50 yıldır Hollanda'da ikamet eden duayen gazeteci Ali Okşak ise sözde eşit eğitim ve tassaruf adı altında çıkarılan bu kanunla öğrencilere verilmiş hakları ellerinden geri alınıyor. Torunlarımızın, çocuklarımızın geleceği ile oynanmak isteniyor. Duyarlı insanların tepki göstermesi lazım dedi.
BORÇLU NESİL İSTEMİYORUZ..!
Hollanda Senato’sunda yapılan oylamada çoğunluğun evet demesiyle kabul edilen kanuna göre Devlet Eğitim Bursu (Studiefinanciering) yerini düşük faizle verilen eğitim bursuna (Leenstelsel) bırakıyor. Yasallaşan tasarı uyarınca verilecek yeni burs için öğrenciler dar gelirli olduğunu beyan edecek ve bu sayede, ileriki dönemde geri ödemek şartıyla kendilerine belli miktarda kredi (borç para) verilecek.
DİPLOMALARINI 40 BİN EURO BORÇLANARAK ALACAKLAR
Verilen bilgilere göre hükümet kaldırılan devlet bursu ile birlikte hazineye yıllık olarak 800 milyon euro kaynak sağlamış olacak. Yeni sisteme göre düşük faizli eğitim bursu alan öğrenciler asgari ücretten fazla maaş almaya başladıklarında, eğitim döneminde aldıkları bu borcu taksitlendirilmiş bir şekilde geri ödeyecek.
Merkezi Planlama Bürosu (CPB) ise yeni uygulamayla birlikte yüksek eğitimini tamamlayan öğrencilerin devlete yaklaşık 40 bin euro borçlu olarak diplomalarını alacağını belirtti.