ÇOCUKLUĞUMUZDAKİ "GÜVERCİNLER" GÜZELLİK YARIŞMASI DÜZENLENDİ
Salihli Güvercin Sevenler ve Besleyenler Derneği ”Çocukluğumuzdaki güvercinler şimdi kalmadı” kelimesini bir daha kullanmamak için, azalan ırklarımızı hatırlamak ve azalan ırkları besleyen kişilere teşekkür etmek için, Klasik Hünkari ve Manisa Azman’ı yarışması düzenledi.
SALİHLİ-MANİSA
17 Şubat 2015// TOGAMEDYA // 586
Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda’nın katılımıyla başlayan programda onlarca güvercin dereceye girebilmek için yarıştı.
Programın sunuculuğunu yapan güvercin sevdalısı eğitmen Ahmet Oyar; “Ülkemiz ve bölgemiz güvercin çeşitliği olarak çok zengin, ancak bu ırkların bazıları popülerliği altında diğer bazı yerli ırklar geride kalıp unutulma ve yok olma tehlikesi altındalar. Azalan ırklarımızı hatırlamak ve azalan ırkları besleyen kişileri desteklemek için Hünkari ve Azman’ı yarışması düzenledik. Onlarca güvercin arasından en iyilerini en güzellerini seçebilmek için kılı kırk yararak titizce çalışan İzmir ve Manisa bölgesi hakemlerine, katılımcılara ve çok yoğun olmasına rağmen davetimizi kırmayarak programa katılan Salihli belediye başkanı Zeki Kayda’ya teşekkür ederiz” dedi.
Doğadaki canlıları, hayvanları, kuşları sevmeli ve korumalıyız diyen başkan Zeki Kayda; "Özellikle azalan ırklar koruma altına alınmalı. Bu etkinliği düzenleyen başta dernek başkanı Murat Şahin ve yönetim kurulunu kutluyorum. Bu tür sosyal içerikli faaliyetlerin yanındayız, belediye olarak her zaman destekçisiyiz" dedi.
Konuşmalardan sonra Salihli Güvercin Sevenler ve Besleyenler Derneği yöneticileri tarafından belediye başkanı Zeki Kayda’ya, Hünkari hakemleri Ömer Bozkuş, Yaşar Demirkaya ve Manisa Azman’ı hakemlerinden Mehmet Ali Tezcan ve Çetin Vural'a onur plaketleri verildi.
Kula'dan programı izlemek için gelen Hüseyin Zabun hoca ise uzun yıllardır güvercin yetiştiriciliği yapıyorum. Irkları azalan bu güvercin türüne mutlaka sahip çıkmalıyız, korumalıyız dedi.
Dernek yöneticilerinden Serkan Gündüz yarışma ile ilgili şunları söyledi; “Manisa için, Klasik Hünkari ve Manisa Azman’ı kuşları öne çıkan ırklardan iki tanesi. Bu kuşlar yerli, saf ve Türk kuşu olduğu halde çok azaldı. Bu güvercinleri korumak için Türk kuşudur diye tescillemeye kalktığımızda ise maalesef ülkemizde güvercin üzerine bilimsel araştırmaların azlığından dolayı yol alamıyoruz. Bu yüzden görsel ve yazılı olarak kaynaklarımızı çoğaltmak hedeflerimiz arasında. Azalan ırklar için yarış mayada bu yüzden ihtiyacımız var. Yarışacak kuşları aşağıdaki çizelgeye göre 11 kategoriye göre ayırdık.
1. Kategori: Düz Hünkari Düz Kanatlar. Ör: Arap ozan, Sarı, Kula, Kırmızı ozanlar
2. Kategori: Düz Hünkari Çavuşlu Kanatlar. Ör: Mavi, Gümüş
3. Kategori: Pareli Kesmeler. (Her renk kesme)
4. Kategori: Kanat Hünkari Düz Kanatlar. Ör: Çam kabuğu kanat, Kara kanat
5. Kategori: Kanat Hünkari Çavuşlu Kanatlar. Ör: Mavi Kanat, Şeker kanat
6. Kategori: Tepesiz Düz Azman. Ör: Arap, Beyaz, Kula, Gök, Sarı, Kırmızı
7. Kategori: Tepesiz Kesme Azman. Ör: Kara, Kula, Mavi, Sarı, Kırmızı
8. Kategori: Tepesiz Kanat Azman. Ör: Kara, Kula, Mavi, Sarı, Kırmızı
9. Kategori: Tepeli Düz Azman. Ör: Arap, Beyaz, Kula, Gök, Sarı, Kırmızı
10. Kategori: Tepeli Kesme Azman. Ör: Kara, Kula, Mavi, Sarı, Kırmızı
11. Kategori: Tepeli Kanat Azman. Ör: Kara, Kula, Mavi, Sarı, Kırmızı
Yarışma sonunda dereceye giren Hünkari’de 5 kategoride 15 kupa, Azmani’de ise 6 katergoride 18 kupa törenle güvercin sahiplerine verildi.