KAYBOLMAYA YÜZ TUTMUŞ MESLEKLERDEN - KEÇECİLİK
Manisa’nın Kula ilçesinde kaybolmaya yüz tutan meslekler arasında yer alan Keçecilik geleneği, Mehmet ve Ali Helvacı Kardeşler tarafından yürütülüyor.
Kula-MANİSA
02 Kasım 2024 // Haber Merkezi // 519 // 2431Ze //
Bu mesleğin Manisa’da yapan çok az usta kaldığını belirten Helvacı Kardeşler, ömürleri yettikçe bu zor işi yapmaya devam edeceklerini belirtiyor.
Son keçeci ustalarından 66 yaşındaki Mehmet Helvacı ve kardeşi 65 yaşındaki Ali Helvacı, “Keçecilik çok eski bir meslek dalı ve ne yazık ki günümüzde kaybolmaya yüz tutan meslekler arasında yerini almaktadır. 12 yaşında iken babamızdan öğrendiğimiz bu mesleği 54 yıldan beri sürdürmeye çalışıyoruz. Günümüzde bu mesleği devam ettirecek yeni çırak bulamıyoruz.
BİZLER SON USTALARIZ
Son yıllarda bu mesleği bizimle birlikte yapan 27 işyeri vardı bu sayı dörde düştü” dedi. Keçenin, kırkılmış koyunyünlerinin uzun ve zahmetli işlemlerden geçirilmesi ile yapıldığını belirten Helvacı Kardeşler, “Keçe örtü, yaygı, çadır ve giysi yapmakta kullanılan kaba kumaş şeklinde tarif edilmektedir. Biz, su geçirmediği için daha çok çobanlar tarafından tercih edilen kepenek üzerine üretim yapıyoruz. Keçecilik mesleğini devam ettiren arkadaşlar süs eşyası olarak üretim yapmaktadır” diye konuştu.
USTALIK GEREKTİREN BİR İŞ
Geleneksel yöntemlerle keçe yapabilmek için önce yünlerin suya batırıldığını, temizlendiğini ve elle çıkmayan pisliklerin makasla kesilip ayrıldığını belirten ustalar, yapılan işi şöyle tarif etti: “Hallaç yayı veya hallaç makinesinden ince liflere ayrılır, yere serilen bir hasırın üstüne, yapılacak keçenin boyundan büyük bir bez örtülür. Nemlendirilmiş yünler bu beze yayılır.
Bezin boş uçları yayılan yünlerin üstüne katlandıktan sonra hasırla birlikte kıvrılarak rulo yapılır, iki başında ve ortasından sıkıca bağlanır. Birkaç kişi bu rulonun üstüne çıkıp tekmeleyerek çiğnerler. Hasır rulo aralıklarla suya batırılarak, yünlerin birbiri içinde kaynayıp keçe haline gelmesine kadar çiğneme sürdürülür. Keçe hasırdan çıkarıldıktan sonra kenarları düzeltilir, sıcak su dökülerek açılan keçe, elle dövülür. Pişirme denen ve keçedeki liflerin birbirine iyice geçmesini sağlayan bu işlemin ikinci kez tekrarlanması da kazıklama diye adlandırılır. Pişirme ve kazıklama aşamalarından sonra keçe oklavanarak yeniden düzeltilir ve böylece yapımı tamamlanır.”