İKİ KİŞİLİK “GASTORIE” OYUNU KIRDI GEÇTİ
Yönetmen İbrahim Yarar’ın Theater Zuidplein’de sahnelediği iki kişilik “Onun Hikayesi” tiyatro oyunu beğeniyle izlendi.
ROTTERDAM-HOLLANA
20 Nisan 20140 // TOGAMEDYA //336
Avrupa’ daki birinci kuşak insanlarımızın hayatını dramize eden Gastorie, usta sanatçılar Vedat Gültekin ve Ahmet Sarı tarafından sahnelendi. Komedi, trajedi türündeki “Onun Hikayesi” oyunu salonu dolduran seyirciyi hem güldürdü hem ağlattı.
İçeriğinde hem komedi, hem trajedi olan oyunda yaşanmış anılar, ilk gelen kuşağın unutulmaz hikayeleri ve bir gurbetçinin son yılları anlatılıyor. Hayalleri gerçekleşti mi? Neden geri dönemedi? Şimdi ne yapıyor, ne düşünüyor? Peki günün birinde uyuyamıyorsa neden ev doktoru psikoloğa gönderiyor? Sorun uyku mu? Düşünce mi? Onun hikayesi aslında senin benim hatta doğacak çocuklarımızın hikayesi. Güldiken-tiyazro Produksiyon tarafından tek seans olarak sahneye konulan oyunda, kaytan bıyıklı Türklerin, Hitler’in savaştan sonra dul kalan sarışın bombalarına saldırışını ve arkasında bıraktığı kırık dökük anıları anlatan Gastorie’yi izleyen seyirciler 50 yıllık bir tarihi de oyuncularla birlikte yaşadılar.
GURBETE ALIŞAMADAN YERLİSİ OLDUK!
Oyunla ilgili görüşlerini dile getiren Yönetmen İbrahim Yarar şunları söyledi. Uykusuzluk sendromuna yakalanan yaşlı bir Türk ev doktoru tarafından psikloğa gönderiliyor. Psikoloğ ise kendi ruhunun derinliklerinde kim olduğunu bilmediği babasını aramaktadır. Hasta kendi hayat hikayesini anlatırken doktorun babasız büyümesinin acılarına şahit olur. Bir traktör parası kazanıp geri dönmek için Avrupa’ya gelen gurbetçi burada Bap’la tanışıyor. Bap’ın koyunda yatarken bile memlekette Kezban’ını düşümektedir. Ne zaman Bap hamile kalır bizimkinin aklı dank eder. Çareyi pılını pırtısını toplayıp gizlice kaçmakta bulur. Ama ardında bıraktıklarının muhasebesini yapmadan. Yıllar sonra tesadüf bu ya baba oğul bir psikolog muayenehanesinde karşı karşıya gelirler. Oyun bu şekilde devam eder...
“HOŞÇAKAL BABA…!”
Onun hikayesi aslında doğacak çocuklarımızın hikayesi diyen Ceyal Karapınar “O insanlarımızın yaşadıkları günümüz gençliğine örnek olsun! Aynı hatalara düşülmesin. Oyundan eşimle ben çok haz aldık çünkü oyuncular hayatının rollerini oynadılar. Bizleri altmışlı yıllar götürüp getirdiler. Seans boyunca gösteriyi gözümüz kırpmadan izledik. Kendilerini kutluyorum” dedi.
Metnin yazarlığında üstlenen usta tiyatro oyuncusu Vedat Gültekin, “Hikaye; Gurbete göçün 50. Yılına göre hazırlandı. Seyircinin oyuna yoğun ilgi göstermesinden dolayı çok memnunum. Bundan sonra bu tür sosyal içerikli oyunlarımız devam edecektir” dedi.