“DÜŞ BAHÇESİ” KÜLTÜR-SANAT ETKİNLİĞİ YAPILDI
Kültür ve sanat etkinliklerine ara vermeyen Edebiyatçılar Derneği Antakya Temsilciliği, kaleme tutunanları okurlarıyla buluşturdu. Sergüzeşt Kitap Evi’nde, Edebiyatçılar Derneği Antakya Temsilciliğince düzenlenen “Düş Bahçesi” adlı şiir, öykü ve müzik dinletisi büyük ilgi ve yoğun katılımla gerçekleştirildi.
ANTAKYA
19 Şubat 2014// Haber Merkezi // 259
Şiir ve öyküleri ile etkinliğe Duran Yaşar, Bedir Hatem, Muhsin Boz, Mahmut Çetin Zorba, Canan Başkaya, Ferit Bahçeci, Nebih Nafile, Gülseren Akdaş, Şekip Güzelmansur, Tuncay Kutlu, ressam-kaligrafi Atıf Soğuksu katıldılar. Fotoğraf sanatçılığı yolunda emekler veren Nazime Soydan etkinliği belgelerken; sazlarıyla da Ezgican Müzik Evi Eğitimcisi Selahattin Şah, öğrencileri Mehmet Öksüz ve Aslı Mansuroğlu, Udi Yılmaz İster, gitar ve ritimde Şahin Cengiz, Turan Mansuroğlu ve Ümit Kayıran, birbirinden güzel türküler, ölümsüz şarkılar ve ezgilerle konuklara duygu dolu anlar yaşattılar.
Yaylıca Beldesi Belediye Eski Başkanı Ahmet Bozoğlan, Uluslar Arası Nakliyeciler Derneği Eski Başkanı Tahsin Rende, Antakya Çevre ve Koruma Derneği Başkanı Selda Asker de konuklar arasındaydı..
Kalemindeki ustalığını hoş sohbetine yansıtan, sanatçı dostları arasında “yürüyen (ayaklı) kütüphane” adını hakkıyla taşıyan Öğretmen Yazar Duran Yaşar, Varlık ve Akbaba dergilerine değinerek, şöyle konuştu: “Dergiler edebiyatın kalbinin attığı yerlerdir. Seneler önce canlı bir dergicilik hayatımız olmasaydı, edebiyatımız bugün geldiği bu noktaya emin olun gelemezdi. Bugün size en köklü iki dergimizden bahsedeceğim: Varlık ve Akbaba… Türkiye sınırları içinde büyük yazar olmuş neredeyse herkes için bir duraktır. Yıllar süren kurtuluş mücadelesinden yeni çıkmış, yorgun bir ülke... Harf devriminin ise üzerinden henüz beş yıl geçmiş. İşte böyle bir ortamda, 15 Temmuz 1933'te, Yaşar Nabi Nayır tarafından kurulmuştu Varlık Dergisi. Ülkenin dört bir yanına ulaşan yayınlarıyla okumayı sevdirme misyonunu üstlenen ve Cumhuriyet kuşaklarının kişisel gelişimine katkıda bulunan Varlık, 'modern Türk edebiyatının temel taşlarından biri' olarak anılır oldu yıllar içinde. Edebiyatımızın türlü şair ve yazarları için de 'bir yazın okulu' oldu adeta. Kimler geçmedi ki bu derginin sayfalarından... Hâlâ da yaşıyor olması büyük bir mutluluk. Dergilerin hızla basılıp hızla battığı dönemlerden geçiyoruz. Durup, “Varlık neden var da diğerleri silinip gidiyor?” diye sormalı.”.
Edebiyatçılar Derneği Antakya Temsilcisi Şair-Yazar Nebih Nafile’de etkinliği şöyle yorumladı: "Okuyucularla buluşturduğumuz şairlerimizi kendi seslerinden dinleme imkânı bulduk. Edebiyatın ve sanatın gücüyle, daha güzel yarınlar için şairiyle, yazarıyla, ressamıyla, çizeriyle, düşünürüyle yapacağımız görevler var. Bugün burada tek yürek olmamızın apayrı bir anlamı, önemi var. Edebiyat yazıldığı değil okunduğu anda oluşuyor. Benim için öncelikli olan okur olmak. Çünkü hayat, okuyabildiğiniz zaman anlam kazanıyor; o zaman barış, paylaşım, hoşgörü kelime olmaktan çıkıp yaşama katılıyor. Amacımız, daha çok etkinlikle genç kuşaklara edebiyatı ve sanatı sevdirmek. Birlikten aldığımız güç ile kültür ve sanatın ışığını yaymaya farklı etkinliklerle devam edeceğiz. Sanatsal ve kültürel anlamda Antakya’ya değerli paylaşımlar sunabildiysek ne mutlu bize. Bizleri onurlandıran, güne emeği geçen siz dostlarımıza ayrı ayrı sonsuz teşekkür ederim."